Arama

Kore Dili (Korece) - Tek Mesaj #4

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Nisan 2017       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kore Dili


Güney ve Kuzey Kore’de 60 milyondan fazla kişinin ve Japonya’da yaşayan birkaç yüz bin Korelinin konuştuğu dil. Hangi dillerle yakınlığı olduğu konusunda kesin bir bilgi yoktur. Japoncayla uzaktan akraba olabilir, ama daha büyük olasılıkla Altay dil öbeğine bağlıdır.

Çin yazı sisteminden alınmış karakterlerle yazılan Antik Kore dili, Silla Krallığı döneminden (İÖ y. 57- İS 935) kalma 25 şarkı metniyle günümüze ulaşmıştır. Yerel Kore alfabesinin benimsendiği 15. yüzyıl ortalarından önce kullanılan dil üzerine fazla bilgi yoktur. Bununla birlikte Kore dilinin tarihi üç evreye ayrılabilir: Eski Kore dili (12. yy öncesi), Orta Kore dili (12. yy başından 16. yy sonuna değin) ve Çağdaş Kore dili (17. yy başından günümüze).

Yerel Kore alfabesi 1446’da, Yi hanedanının dördüncü hükümdarı Secong döneminde (1419-50) kullanılmaya başladı. Anmun olarak bilinen ve 28 harften oluşan bu alfabe, okuryazar kesim tarafından kullanılmamakla birlikte, çağdaş dönem öncesinde bir halk edebiyatının ortaya çıkmasında önemli rol oynadı. 20. yüzyılın başlannda ise nüfusun tümü bu alfabeyi benimsedi. Alfabenin ilk biçiminde yer alan dört harf zamanla kullanılmamaya başladı ve geriye 10’u ünlü 14’ü ünsüz 24 harf kaldı. Bugün Kore dilinin yazımında iki farklı yöntem kullanılır: Alfabetik yöntem ve Çinceden alınma sözcüklerin Çince karakterlerle yazılıp Kore dilinde okunduğu “karma yazı” yöntemi.

Kore dilinde tümceler özne ve yüklemden oluşur; yüklemde ana eylem ya da sıfat sondadır. Tümcenin kipi, tümcenin sonundaki eylem ya da sıfatın sonekiyle belirtilir. Bu sonek, konuşmacının bilgi kaynağını ve bu bilginin kesinlik derecesini göstermek için olduğu gibi, tümcenin bir önerme ya da soru tümcesi olduğunu belirtmek için de kullanılır. Aynca konuşanla dinleyen arasındaki toplumsal ilişkiyi de ortaya koyar. Bu, saygı belirtmek üzere kullanılan oldukça gelişmiş bir dilbilgisi sisteminin üç boyutundan biridir. Öteki iki boyut, konuşanla hakkında konuşulan kişi arasındaki ilişkiyi ve konuşanın kendinden yaşça büyük bir kişiye kendinden söz etme biçimini düzenler.

Kore dilindeki sözcüklerin yandan fazlası Çinceden alınmadır. Yeni teknik terimlerin çoğu, Çin-Kore ya da Çin-Japon dilinden alınma sözcüklerle oluşturulur. Çin-Kore dilinden aktanlan sözcükler genellikle ad olarak kullanılır. Ama “yapmak” ya da “olmak” anlamına gelen gövdelerin eklenmesiyle eylem ya da sıfat işlevi de görürler.
MsXLabs.org & Ana Britannica
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.