Arama

Thomas Stearns Eliot - Tek Mesaj #4

perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
2 Mayıs 2017       Mesaj #4
perlina - avatarı
Ziyaretçi

ELIOT, T. S. (1888-1965)

. Şair, oyun yazarı ve edebiyat eleştirmeni olan Thomas Stearns Eliot ABD'de, Missouri eyaletinin St. Louis kentinde doğdu. Eliot 20. yüzyıl şiirine yeni bir soluk ve anlayış getirdi.

Edebiyata ve yazarlığa olan ilgisi ailesince desteklenen Eliot, bir işe girmeye zorlanmadan eğitimini özgürce sürdürdü. ABD'de Harvard Üniversitesi'ni bitirdikten sonra, aynı üniversitede bir yıl süreyle asistanlık yaptı.

Fransa'da kaldığı sırada Fransız Simgeci şairlerinden etkilendi. 1911-14 yılları arasında gene Harvard'da Hint felsefesi ve Sanskritçe çalıştı. 1914'te Londra'ya yerleşen Eliot felsefe çalışmalarını burada sürdürdü.

Eliot yaşadığı dönemin İngilizce yazan yazarları arasında geniş bilgisi ve düşünsel derinliğiyle dikkati çeker. Başlangıçta şiirlerini geleneksel kalıplar içinde yazan şairin ilk şiir kitabı olan Prufrock and Other Observations ("Prufrock ve Başka Gözlemler"), yayımcının metinlerin şiir olup olmadığına karar verememesi yüzünden, bir yıllık bir gecikmeyle 1917'de yayımlandı. Eliot, şairin geçmiş kültür birikiminden yararlanarak kendi geleneğini kendisinin yaratması gerektiğini savunuyordu. Ona göre yenilik her zaman için geçmişi tekrarlamaktan daha iyiydi. Eliot'a uluslararası ün kazandıran The Waste Land ("Çorak Ülke") adlı beş bölümlük şiiri 1922'de yayımlandı. Bu karamsar şiirde Eliot I. Dünya Savaşı'nı izleyen yıllarda batı kültürünün içine düştüğü dinsel ve ahlaksal boşluğu dile getirir.

The Waste Land tüm zamanların ötesinde, iyiliğin ve kötülüğün bilince çıkışının şiiridir. Biçim açısından, uyaksız dizeleriyle 19. yüzyıl şiirine karşı bir tepkidir.
Eliot 1927'de İngiliz yurttaşı oldu ve Anglikan Kilisesi'ne girdi. Sosyoloji ve dine duyduğu ilgi şiirlerine de yansıdı.

Eliot şiir ve denemenin yanı sıra tiyatro ile de ilgilendi. Uyaklı olarak yazdığı ilk ve en önemli oyunlarından biri olan Murder in the Cathedral (1935; "Katedral'de Cinayet") klasik Yunan trajedisinin Hıristiyan dininin konularına uyarlanışıdır. İnsanların kuşkularını, yok yere çektikleri acıları ve davranışlarındaki belirsizlikleri dile getirir.

II. Dünya Savaşı nedeniyle Eliot tiyatro denemelerini yarıda bırakarak şiire döndü. The Four Quartets (1943; "Dört Dörtlü") adlı yapıtı insanın inancıyla olan ilişkisini, Hıristiyanlık'ın kökenlerini ve tarihin belirleyiciliğini irdeler. Her dörtlü kendi içinde bütünlüğe sahiptir. Eliot bu şiiriyle 1948'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Savaştan sonra aralarında Kokteyl Partinin (The Coctail Party; 1950) de bulunduğu çağdaş trajediler yazdı.
Kaynak: Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.