Arama

Kubilay Han - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Mayıs 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KUBİLAY HAN
Ad:  Kubilay Han2.jpg
Gösterim: 964
Boyut:  37.6 KB

(1215-1294)
Cengiz Hanın torunuydu.

1260'ta ağabeyi Möngke'nin ölümü üzerine Moğol kağanı oldu. Kubilay daha ağabeyinin sağlığında Çin'de fethedilen toprakları yönetmekle görevlendirilmişti. Kağan olunca bütün ilgisini bu büyük ülkeye yöneltti ve kısa sürede Moğol egemenliğini güneye doğru yaymaya başladı. 1279'da Çin tümüyle Kubilay'ın yönetimine girdi ve Song hanedanı yıkıldı.

Çin tarihinde Yuan hanedanı olarak anılan yeni bir dönem başlatan Kubilay Han güçlü bir hükümdar olmasının yanı sıra zeki ve hoşgörülü bir insandı. Çin'in ileri uygarlığıyla uyum sağlamış, ülkenin tarım ve ticarette daha da zenginleşmesi için çalışmıştı. Halkın dinsel inançlarına, geleneklerine ilişmediği gibi kendi de din değiştirerek Budacılık'ı kabul etmişti. Bugün de Çin'in başkenti olan Pekin'i Kubilay inşa etmeye başlamıştır. O zamanlar Hanbalıg (han kenti) olarak anılan Pekin'de Kubilay döneminden kalma bazı yapılar hâlâ ayaktadır.

Kubilay Han, bütün Moğollar'ın kağanı olmakla birlikte hep Çin'de kaldığından Asya'nın öbür bölgelerinde ve Karadeniz'in kuzeyinde yaşayan Moğollar'ın öbür kolları giderek ayrı devletler oluşturdular. Kubilay Han da daha çok Çin imparatoru olarak anıldı. Batı dünyası Kubilay'ı daha çok 1275-91 arasında Çin'de yaşayan İtalyan gezgin Marko Polo'nun ünlü gezi kitabıyla tanımıştır.

kaynak: Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 4 Mayıs 2017 23:08
SİLENTİUM EST AURUM