Arama

Ramses II - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Mayıs 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ramses II(İ.Ö. 1304-1237),
Ad:  6.jpg
Gösterim: 1225
Boyut:  58.4 KB
Seti l'in oğlu, Ramses l'in torunu; mısır tarihinin büyük firavunlarından biridir.

Tebli Amon rahiplerinin giderek artan maddi ve manevi gücünü siyasal iktidardan ayırmak ve Asya'ya (buradaki Mısır egemenliği, Anadolu ve Önasya'daki bazı prenslikleri bir araya getirerek Mısır’a karşı bir cephe oluşturmaya çalışan Hititler tarafından tehdit edilmekteydi) yakınlaşmak için başkenti Pi-Ramses'e (Tanis - El-Kantarat) nakletti; orduyu büyük ölçüde güçlendirdi (artık, sırasıyla tanrı Ptah, Re, Amon ve Seth'in [AsyalIlar tarafından Baal ile bir tutuldu] koruyuculuğu altında olan dört kolordu vardı).
Ad:  9.jpg
Gösterim: 1076
Boyut:  33.4 KB
Ramses II, hükümdarlığının 5. yılında, hitit kralı Muvatallis ile Asi (Orontes) üzerindeki Kadeş’te karşı karşıya geldi: Ramses ll’nin bu savaşı kişisel askeri başarısıyla kazandığı sanılmaktadır. (PENTAUR’UN ŞİİRİ.) Saltanatının 7. yılındaysa, Muvatallis, Ramses ll’ye karşı Kenan'da bir ayaklanmayı kışkırttı; Askalon'u alarak Kenan’da barışı sağlayan Ramses II, kuzeye doğru çıktı ve Tunip kalesi önünde hitit ordusunu bozguna uğrattı. 1295'te Muvatallis'in ölümüyle baş gösteren taht kavgası Hitit devletini zayıflattı. Sonunda Hattuşili III hitit kralı oldu. Ramses II ile Hattuşili III, büyüyen asur tehlikesine karşı birleşme gereğini duydular (Salmanasar’ın tehditlerine karşı birlikte hareket etmek için) ve 1283’te bir ittifak antlaşması imzaladılar (antlaşma metninin kil tablet üzerindeki kopyası Boğazköy araştırmalarında ele geçti).

Bu ittifak, Ramses II' nin, hitit kralının kızlarından biriyle evlenmesiyle sağlamlaştırıldı. Antlaşma bir refah dönemini başlattı ve Mısır, Doğu Akdeniz’in en zengin ülkesi durumuna geldi. Ramses ll’nin yaptırdığı dev binalar bu zenginliğin kanıtlarıdır: Karnak'ta, büyük Amon-Re tapınağı'nın sütunlu salonu, Nübye’de Ebu Simbel tapınakları, Batı Teb’de mezar tapınağı ve Tanis’te Ramesseum. Ramses ll’nin hükümdarlığının son yılları ciddi dış olaylara sahne oldu: Asurlular Fırat bölgesine yerleşti, Mitanni'yi ele geçirdiler. Ninova artık tüm Mezopotamya'ya egemendi. Öte yandan, yeni topraklar arayan Deniz Halkları büyük bir birlik oluşturarak güneye doğru yöneldiler. Bunlar ilk kez, Ramses H'nin oğlu ve ardılı olan Mineptah tarafından geri püskürtüldü.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 31 Mayıs 2017 00:11
SİLENTİUM EST AURUM