Arama

Ramses II - Tek Mesaj #4

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Mayıs 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ramses II
Ad:  1.jpg
Gösterim: 959
Boyut:  78.8 KB

(MÖ 1304 – MÖ 1237)

II. Ramses'in Ebu Simbel'deki heykeli, Ramses'in bir tanrı olduğu da söylenmektedir.

İÖ 1304-1237 arasında Mısır firavunu olan II. Ramses, başlangıçta ülkeyi babası Firavun I. Seti ile birlikte yönetti. 10 yaşında ordu komutanı oldu ve babasıyla birçok sefere katıldı. Mısır'ın başına geçtiğin­de deneyimli bir yönetici ve komutandı. 67 yıl süren hükümdarlığı sırasında Mısır askeri gücünün ve zenginliğinin doruğuna ulaştı. Mısır'ın güzel ve görkemli pek çok yapısı ve heykeli bu dönemden kalmadır.

Önce kuzeye doğru ilerleyerek Beyrut ya­kınlarına kadar ulaşan Ramses, ardından Asi Irmağı kıyısında kurulu güçlü Hitit kenti Kadeş'i ele geçirmek istedi. Bu amaçla İÖ 1299'da kente bir sefer düzen­lendi. 20 bin askerden oluşan Mısır kuvvetle­ri, kentin dışında Hitit ordusunun baskınına uğradı. Savaşta Hitit askerlerinin üç kişilik savaş arabalarının Mısırlılar'ın iki kişilik ara­balarından daha üstün olduğu görüldü. Ye­dek güçlerinin ulaşmasıyla Mısır ordusu zor durumdan kurtuldu ve yapılan ateşkesle Kadeş Hititler'in elinde kaldı. Ramses'in içinde bulunduğu umutsuz durumu uzun bir şiirin yanı sıra tapınak kabartmalarında da dile getirmiş olması bu savaşın eskiçağların en ünlü çarpışmalarından biri olarak anımsanmasına yol açmıştır. Savaş, bazı kaynaklara göre İÖ 1270'te, bazılarına göre ise 1280'lerde yapılan ve tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması'nın imzalanmasına kadar aralıklarla sürdü. Daha sonra Ramses Hitit kralının kızıyla evlenerek Hititler ile dostluğunu pekiştirdi. Nil deltasını ele geçirmeye çalışan Libyalılar'a karşı açtığı savaş Ramses'in bir başka önemli seferidir.

Ramses'in zenginlik ve gücünü gösteren anıtlar tüm Mısır'a yayılmıştır. Babası Seti'nin ölümüyle yarım kalmış üç yapıt tamam­lanmıştır. Bunlar, Karnak'taki hipostil ya da sütunlu salon, Abydos'taki bir tapınak ve babasının Luksor'daki mezar tapınağıdır). II. Ramses, Teb'de Ramesseum olarak bilinen kendi mezar tapınağından başka Abydos'ta kendi adına bir de tapınak yaptırmıştır. Nübye'de de altı tapınak yaptırdığı bilinmektedir; bunlar arasında, Abu Simbel'de yaptırdığı iki kaya tapınağı en önemli anıtlardandır. Girişin iki yanında, firavunun oturur biçimdeki dört dev heykeli kayalara oyulmuştur.
Ramses'in hükümdarlık dönemi aşırı lüks yaşantısıyla dikkat çeker. Köle sayısı önemli oranda artmış ve ordu gittikçe daha fazla sayıda Mısırlı olmayan paralı askerlere dayan­dırılmıştır.

II. Ramses, 19. hanedanın 3. firavunudur. I. Seti ve Kraliçe Tuya'nin ikinci oğludur.
16 yaşındayken babası I. Seti, Ramses'i veliahtı olarak seçmiştir. 20'li yaşlarının başında tahta geçen Ramses Mısır'ı MÖ 1279'dan MÖ 1213'e kadar, tam altmış altı yıl yönetmiştir. 99 yaşına kadar yaşadığı rivayetleri bulunmakla birlikte , 90 ya da 92 yaşında öldüğü tahmin edilmektedir. II. Ramses'in Yahudilerin Mısır'dan İsrail'e göç etmelerine sebep olduğu düşünülmektedir. Kadeş savaşında ise tanrı Amon'un ilahi gücü ile Hititlerin 43.500 kişilik ordusuna karşı başarı kazandığı söylenir.

Hayatı
Ad:  12.jpg
Gösterim: 1128
Boyut:  55.4 KB

Ramses'in en çok tanınan ve hatırlanan eşi Kraliçe Nefertari olmuştur. Nefertari dışında Büyük Kral Eşi ünvanına sahip olan diğer eşler sırasıyla İsetnofret (Güzel İset); anneleri Nefertari ve İsetnofret'in yerine geçen Ramses'in kızları Bintanath, Meritamen; Nebettawy, Henutmire, Maathorneferure ve Mat-Hor adında bir Hitit prensesidir.

II. Ramses'in 1000 kız ve 1000 oğlu olduğu düşünülmektedir. Ancak Ramses Krallık Çocukları olarak bilinen bir kurum kurmuştur ve burada 110'a yakın çocuğu olduğu tahmin edilmektedir. Bu çocuklar arasında, evlendiği iki kızı Bintanath ve Meritamen, kralın ilk oğlu Amun-her-khepeshef, ikinci oğlu Kha-em-waset, Sethkaneth ve kraldan sonra onun yerine geçen 13. oğlu Merenptah bulunmaktadır.

Ramses krallığının ikinci yılı sırasında Mısır'ın Akdeniz kıyılarına saldıran Shardana deniz korsanlarını başarıyla bozguna uğratmıştır. Shardana korsanlarının Türkiye'nin güney Ege kıyılarında bulunan İonya Krallığı'ndan geldikleri düşünülmektedir. Ramses daha sonra bu korsanları Kadeş Savaşı sırasında ordusunda paralı asker olarak kullanmıştır.
Ramses'in hayatında Kadeş Savaşı gibi birçok önemli olayla beraber yaptığı şehir ve tapınaklar da çok önemli bir yer tutmaktadır. Kurduğu Per-Ramses şehri ülkenin yeni başkenti olmuştur. Yaptığı en önemli tapınak ise Kraliçe Nefertari'ye adadığı Ebu Simbel'deki dağın içine oyulmuş büyük tapınaktır.

Kadeş Savaşı
Kadeş Savaşı Hitit kralı II. Muvatalli ve Mısır firavunu II. Ramses önderliğinde, Hitit ordusu ve Mısır ordusu arasında gerçekleşmiştir. M.Ö. 1274'te yapılan savaş, eski zamanlarda en çok atlı savaş arabası kullanılan savaş olarak bilinmektedir. Savaşın çıkma nedeni o zamanki Suriye sınırlarında bulunan Amurru ve Amka gibi içinde ticaret yollarını bulunduran toprakları ele geçirmektir.
Ad:  5.jpg
Gösterim: 984
Boyut:  56.4 KB
Hitit ordusunun 17.000 asker, 3.000 atlı savaş arabasına ve imparator 2. muvattalisin kardeşi 3. Hattuşilin kurduğu koalisyon ordusuna karşılık Mısır ordusunun 20.000 askeri ve 2.000 atlı savaş arabası vardı. Mısır ordusu dört tanrının ismini almış dört kumandadan oluşuyordu: Amon, Ptah, Ra, Seth. Firavun II. Ramses en ön bölük olan Amon kıt'asını yönetmekteydi.
Hitit casuslarının Mısır ordusunun içine sızdığı, Mısır ordusunun savaşı kaybettiği söylenmekle birlikte, II. Ramses Kadeş Savaşı'nı tapınaklarına ve şehirlere kazandığı bir zafer olarak betimletmiştir.
Anlaşmazlıklar II. Ramses'in krallığının yirmibirinci yılında III. Hattuşili ile imzaladığı Kadeş Anlaşması ile sonuçlanmıştır. Kadeş Anlaşması kil üzerine Hitit dilinde yazılmış bir örneği İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde bulunmaktadır.

Ramses'in Yapıtları
Diğer birçok firavunun yapılarının tersine II. Ramses'in inşa ettirmiş olduğu birçok yapı ve tapınak günümüze kadar başarıyla korunmuştur. Bunlara örnek olarak Ebu Simbel tapınağı ve eski Per-Ramses şehrinde yer alan Ramesseum tapınağı örnek verilebilir. Per-Ramses demek Ramses'in kenti demektir. Per-Ramses'in eski adı Avaris'tir ve Avaris'in uğursuz olduğu söylenir. Çünkü daha önce Hiksoslar yani yabancılar orada yaşayıp halka zarar vermiştir.

MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 31 Mayıs 2017 00:13
SİLENTİUM EST AURUM