Arama

Kadeş Savaşı - Tek Mesaj #2

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Mayıs 2017       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  2.jpg
Gösterim: 482
Boyut:  80.6 KB
Kadeş Savaşı

(İÖ 1286), II. Ramses komutasındaki Mısırlılar ile Muvatalli yönetimindeki Hititler arasındaki büyük çatışına.

II. Ramses, Humus’un güneybatısında, Âsi (Orontes) Irmağı kıyısında bulunan Kadeş’i geri almaya çalışıyordu. Bu amaçla dört tümen ve yardımcı kuvvetlerle Suriye’yi işgal etti. Buna karşılık Muvatalli kendisine bağlı vasal devletler arasında büyük bir birlik oluşturdu. Kentteki tepenin arkasına sakladığı ordusunun daha kuzeydeki Halep’te bulunduğu yönünde yanıltıcı haberler yaydı. Bu tuzağa düşen Ramses, ordusunu hemen Kadeş’e doğru yola çıkardı; birlikleri Âsi Irmağının vadisi yolu boyunca dar bir yürüyüş kolu halinde ilerlemeye başladı.

Akşama doğru firavun birinci tümeniyle Kadeş’e vardı ve kamp kurdu. O sırada yakalanan Hititli iki öncü asker, çok geç olmakla birlikte gerçeği itiraf etti. Hititler ırmağı geçtiler ve ikinci tümeni bozguna uğratarak Mısır kampına hücum ettiler. Birinci tümeni de imha edilen Ramses, Hititjere arkadan saldıran yardımcı kuvvetleri sayesinde kurtulabildi. Ama Mısırlılar, uğradıkları kayıplara karşın Hititleri ırmağa iterek savaş alanım ellerinde tuttular. Ertesi gün, sonuçsuz kalan çarpışmalardan sonra Ramses ordusunu geri çekmek zorunda kaldı. Bundan sonra Hititler güneye, Şam bölgesine doğru ilerleyerek Mısırlıların yeniden Suriye’ye girmesini önlediler. Ramses, çarpışmanın gerçeğe aykırı bir öyküsünü çok sayıda tapmağa kaydettirdi.

Ama Boğazköy’deki kazılar sonucunda ortaya çıkarılan Hitit belgeleri çarpışmanın gerçeğe daha yakın bir öyküsünü ortaya koymuştur. Bazı kaynaklar Kadeş Savaşı’nın tarihini İÖ 1299 olarak belirlemektedir.

kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 31 Mayıs 2017 00:06
SİLENTİUM EST AURUM