Arama

Kadeş Savaşı

Güncelleme: 31 Mayıs 2017 Gösterim: 5.110 Cevap: 2
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
6 Temmuz 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe

Kadeş Savaşı

Ad:  13.jpg
Gösterim: 337
Boyut:  45.3 KB

İlk Çağ'da Hititler ile Mısırlılar arasında geçen meydan savaşı (İ.Ö. 1285).
Sponsorlu Bağlantılar

Savaş, her iki devletin Kuzey Suriye'ye ve bu bölgeden geçen ticaret yollarına egemen olmak isteğinden doğmuştur. Hititlerin başında Muvattali, Mısırlıların başında II. Ramses bulunuyordu. Mısır belgelerine göre, Hitit ordusu 17.000 yaya, 4.500 savaş arabasından oluşuyordu. Mısır ordusunun asker sayısı bilinmiyor; ancak Amon, Ra, Ptah ve Seth isimli dört büyük birlikten oluştuğu biliniyor. Bunlardan Baştanrı Amon'un adını taşıyan birliği II. Ramses yönetiyordu. Savaşın sonunda her iki taraf da ağır kayıplar vermiş, ancak hiçbiri kesin başarı elde edememiştir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 31 Mayıs 2017 00:06
In science we trust.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Mayıs 2017       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  2.jpg
Gösterim: 483
Boyut:  80.6 KB
Kadeş Savaşı

(İÖ 1286), II. Ramses komutasındaki Mısırlılar ile Muvatalli yönetimindeki Hititler arasındaki büyük çatışına.
Sponsorlu Bağlantılar

II. Ramses, Humus’un güneybatısında, Âsi (Orontes) Irmağı kıyısında bulunan Kadeş’i geri almaya çalışıyordu. Bu amaçla dört tümen ve yardımcı kuvvetlerle Suriye’yi işgal etti. Buna karşılık Muvatalli kendisine bağlı vasal devletler arasında büyük bir birlik oluşturdu. Kentteki tepenin arkasına sakladığı ordusunun daha kuzeydeki Halep’te bulunduğu yönünde yanıltıcı haberler yaydı. Bu tuzağa düşen Ramses, ordusunu hemen Kadeş’e doğru yola çıkardı; birlikleri Âsi Irmağının vadisi yolu boyunca dar bir yürüyüş kolu halinde ilerlemeye başladı.

Akşama doğru firavun birinci tümeniyle Kadeş’e vardı ve kamp kurdu. O sırada yakalanan Hititli iki öncü asker, çok geç olmakla birlikte gerçeği itiraf etti. Hititler ırmağı geçtiler ve ikinci tümeni bozguna uğratarak Mısır kampına hücum ettiler. Birinci tümeni de imha edilen Ramses, Hititjere arkadan saldıran yardımcı kuvvetleri sayesinde kurtulabildi. Ama Mısırlılar, uğradıkları kayıplara karşın Hititleri ırmağa iterek savaş alanım ellerinde tuttular. Ertesi gün, sonuçsuz kalan çarpışmalardan sonra Ramses ordusunu geri çekmek zorunda kaldı. Bundan sonra Hititler güneye, Şam bölgesine doğru ilerleyerek Mısırlıların yeniden Suriye’ye girmesini önlediler. Ramses, çarpışmanın gerçeğe aykırı bir öyküsünü çok sayıda tapmağa kaydettirdi.

Ama Boğazköy’deki kazılar sonucunda ortaya çıkarılan Hitit belgeleri çarpışmanın gerçeğe daha yakın bir öyküsünü ortaya koymuştur. Bazı kaynaklar Kadeş Savaşı’nın tarihini İÖ 1299 olarak belirlemektedir.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 31 Mayıs 2017 00:06
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Mayıs 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kadeş savaşı
Ad:  11.jpg
Gösterim: 699
Boyut:  61.9 KB

Hititler’le Mısırlılar arasında Suriye'deki Kadeş (Kinza) kenti yakınlarında yapılan savaş (İ.Ö. 1286).

Mısır firavunu Ramses II Filistin’e değin yayılmış olan Hititler’i geri sürmek ve K. Suriye'ye kadar eski Mısır topraklarını geri almak için hazırlanıyordu. Önce Suriye üzerine yürüdü, elde ettiği başarılar sonucunda Amurru kralı Hititler’le yaptığı ittifakı bozarak Mısır'ın yanında yer aldı. Ramses II yönetimindeki Mısır ordusu kıyı yolunu izleyerek Asi ırmağının başlangıç bölümündeki Kadeş kentine yaklaştı; ordu taktik hatası yüzünden birbirinden farklı uzaklıklarda dört birlik halinde yürüyüşünü sürdürüyor, Hititler’le Halep'te karşılaşacaklarını sanıyordu.

Oysa Muvatallis komutasındaki hitit ordusu Kadeş kentinin gerisinde bekliyor ve düşmanı gözlüyordu. Mısırlılar gafil avlanmak üzereyken yakalanan iki hitit askerinden elde edilen bilgilerle durumun farkına varıldı. Ancak Mısır ordusu savaş düzenine geçemeden Hititler'in güçlü silahı "hafif savaş arabaları"yla kuşatıldı. Mısır kaynaklarına göre hitit ordusu üç bin beş yüz savaş arabası, on yedi bin yaya askerden oluşuyor, her arabada bir sürücüyle iki asker bulunuyordu. Hitit arabalarının karşısında Mısır ordusu dağıldı; bu arada hitit ordusundaki paralı askerlerin savaşı bırakıp yağma hareketine girişmesini fırsat bilen Ramses II ordusunu toparlayarak Hititler’i yenilgiye uğrattı.

Ancak Antikçağ’ın bu ünlü ve kanlı savaşının nasıl sonuçlandığına ilişkin bilgiler çelişkilidir. Hitit kaynaklarında bu konuda bilgilere rastlanmazken. Mısır metinleri ve kabartmalarında (Ebu Simbel, Luksor, Karnak) Ramses ll’nin kesin bir zafer kazandığından söz edilir. Oysa bu savaştan sonra Hititler Şam'a kadar ilerlediler, ülkeyi yakıp yıktılar; Amurru krallığı’nı yeniden kendilerine bağladılar. Bu duruma da Mısır’ın karşı bir girişimi olmadı. Muvatallis'in ölümünden (I.Ö. 1295) sonra Hattuşili III ile Ramses II, Asur tehlikesinin büyümesi üzerine tarihin bilinen ilk yazıtı antlaşmasını imzaladılar (İ.Ö. 1283). O dönemin diplomatik dili olan akkadca ve mısır dilinde hazırlanan ve bir yüzünde Hattuşili lll'ün, ötekindeyse kraliçe Puduhepa'nın mührü bulunan antlaşmanın akkadca nüshası Mısır'a gönderildi. Kil tablet üzerindeki kopyası ise Boğazköy araştırmalarında ele geçti. Bu antlaşmaya göre iki kral birbirlerini kardeş sayıyor, karşılıklı dayanışma ve saldırmazlık düşüncesi öncelik kazanıyordu.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 31 Mayıs 2017 00:07
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

25 Ağustos 2013 / sevda4 Soru-Cevap
17 Ocak 2017 / Misafir Tarih
19 Temmuz 2009 / MaTTo Tarih
13 Nisan 2010 / ThinkerBeLL Tarih
30 Mayıs 2017 / buz perisi Tarih