Arama

Grafit - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Temmuz 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

GRAFİT


her gün milyonlarca kişinin kullandığı bir maddedir, çünkü kurşunkalemlerin içindeki siyah çubuk grafitten yapılır. Ne var ki, kurşunkaleme adını veren bu mineralin bir metal olan kurşunla hiçbir ilgisi yoktur.

Grafit tıpkı elmas gibi doğal bir karbon oluşumudur (ELMAS). Ama, elmas bilinen bütün mineraller içinde en serti olduğu halde grafit en yumuşakları arasında yer alır. Grafitteki karbon kristalleri elmastaki karbon kristallerinden değişik koşullar altında ve değişik biçimlerde oluşmuştur. Bazen bu kristaller mikroskopsuz görülemeyecek kadar küçüktür. Grafit siyah ya da koyu gri renktedir, dokunulduğunda yağlıymış duygusu verir ve başka maddelerle karışmamış olduğu zaman parıldar.

Sri Lanka (Seylan), Madagaskar, Çekoslovakya, Almanya Federal Cumhuriyeti, SSCB, Kanada, ABD ve Meksika'da, işletilen zengin grafit yatakları vardır. Ayrıca sanayide toz halindeki karbondan ya da kömür (antrasit) tozundan da grafit elde edilir.

Grafit yüksek sıcaklıklara dayanıklı olduğu ve elektriği iyi ilettiği için metal eritme potalarının ve elektrik motoru fırçalarının yapımında kullanılır; bisiklet ve motosiklet zincirlerinin yağlama yağlarına katılır. Bazı nükleer reaktörlerde de, atom parçacıklarının hareketini yavaşlatarak tepkimeyi denetim altında tutmayı sağlayan yavaşlatıcılar grafitten yapılır.

kaynak: Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM