Arama


perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
22 Temmuz 2017       Mesaj #4
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  gonartroz-kikirdak-incelme-evreleri.jpg
Gösterim: 599
Boyut:  55.1 KB

Diz Kireçlenmesini Engellemek İçin Nelere Dikkat Edilmelidir ?


Diz kireçlenmelerini önlemenin en baş rolü, gençlik çağlarında diz eklemini aşırı zorlayacak sporlardan kaçınmaktır. Bu sporların başında toprak zeminde oynanan futbol, sert zeminde yapılan bir takım sporlar, diz eklemini aşırı yük altında bırakan sporlar sayılabilir.

Bunun dışında geçirilmiş bir takım hastalıklarda diz eklemini bozabilir. Diz ekleminin enfeksiyonu diz eklemini tutan romatizmalar bunlar da kıkırdağı bozan hastalıklardır. Bunların zamanında etkin tedavisi yapılırsa eklem bozulmadan ilerdeki kireçlenmeye bir önlem alınmış olur. Bunun dışında bugün için sebebini bilmediğimiz 50 yaşından sonra ortaya çıkan diz kireçlenmesinin tamamen önlenmesine yönelik herhangi bir tedbir söz konusu değildir. Ancak hastalık ortaya çıktıktan sonra hastalığın hızlı yayılmasını engelleyebilmek için bir takım kıkırdak koruyucu ilaçlar eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Hastanın yaşamını ayarlaması yani ayakta mesleği olan kişilerin daha çok oturarak bu işi sürdürebilecek pozisyon almaları ev hanımları ev işlerini mümkün olabildiğince oturarak yapması uzun süre ayakta kalması engellenmelidir. Eğer bunlar sağlanırsa hastalığın ilerlemesi yavaşlamış olur. Daha uzun yıllar cerrahi girişimlere gerek kalmadan bir takım ilaçlarla yaşamlarını sürdürebilirler.

Ad:  total-diz-protezi.jpg
Gösterim: 758
Boyut:  47.6 KB
Diz Kireçlenmesinin Hangi Aşamasında Ameliyata Karar Verilir ?

Diz kireçlenmesinde iki tip ameliyat söz konusudur. Bunlardan bir tanesi eğer eklemde şekil bozukluğu başlamışsa daha doğrusu bacakta şekil bozukluğu başlamışsa bu şekil bozukluğunun ortaya çıkaracağı diz eklemindeki anormal yük dağılımını düzeltmek için bacakta ki bu bozukluğu giderecek kemiksel ameliyatlar yapılabilir. Bunun dışında artroskopi dediğimiz cihazla ve yahut kapalı ameliyat şeklinde diz eklemine girerek eklem içerisinde bir takım temizlik yapılabilir. Ancak bu yapılan ameliyatların çok uzun süreli ve kalıcı ameliyatlar olmadığını bilmemiz lazım. İkinci ameliyat şekli diz protezidir. Diz protezinin yapılma zamanı da bütün tedavi seçenekleri denenmiş, ancak artık hiçbirinden netice alınamıyorsa eklemde kıkırdak tamamen kaybolmuşsa, kemikler birbirine sürtünüyorsa ve eklemde ileri derecede bir deformasyon varsa artık bunun ilaçla tedavisi söz konusu olmayacağı için o zaman karşımıza tek seçenek diz protezi olarak çıkmaktadır.

Kireçlenmeden Korunmanın Yolları
Kireçlenme en sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir ve kesin tedavisi yoktur. Bu hastalık 50’li yaşlarda başlar ve her geçen sene yavaş yavaş ilerleyerek yaşamı zorlaştırır. Bugün için bu hastalığın kesin olarak sebebi bilinmemektedir. Fakat romatizma çocukluk yaşında ve daha sonra geçirilmiş eklem enfeksiyonları eklemde hasar yaratan darbe ve buna bağlı kırıklar, uzun süreli kortizon kullanımı, aşırı kilo, bacak yapısındaki şekil bozuklukları, özellikle diz başta olmak üzere kalça ve ayak bileği gibi eklemlerde kireçlenmeye yol açar. Bu sebeple özellikle bacaklardaki şekil bozukluklarının bir an evvel düzeltilmesi, aşırı kilodan olabildiğince uzak durmak, diz eklemini zorlayacak sporlardan kaçınmak , hastalık başladıktan sonra ayakta uzun süreli hareketsiz kalmayı kısıtlamak gerekir. Ev hanımlarının ütü ve mutfak çalışmalarını daha çok yüksek iskemlelere oturarak yapmaları önerilmektedir.
Prf.Dr. Nejat Güney
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.