Arama

Diz Kireçlenmeleri (Diz Osteoartriti ve Gonartroz)

Güncelleme: 22 Temmuz 2017 Gösterim: 2.770 Cevap: 3
zamangezgin1453 - avatarı
zamangezgin1453
Ziyaretçi
12 Eylül 2013       Mesaj #1
zamangezgin1453 - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  gonartroz.jpg
Gösterim: 527
Boyut:  39.5 KB

Diz Kireçlenmesi (Diz Osteoartriti ve Gonartroz)


Diz kireçlenmesi, en sık görülen eklem kireçlenmesidir.
- Gonartroz, orta yaş üstünde ve ileri yaştaki diz ağrılarının başlıca sebebidir.
Sponsorlu Bağlantılar
- Diz osteoartriti, kireçlenmesi diz eklemini oluşturan kıkırdakların aşınması ile başlayan bir klinik tablodur.
Diz kireçlenmesinin nedenleri nelerdir?
* İleri yaş,
* Önceki eklem içi kırıkları gibi diz yaralanmaları,
* Tekrarlayan diz travmaları,
* Geçirilmiş ön çapraz bağ yırtıkları, menisküs yırtıkları, kıkırdak yaralanmaları dizin mekaniğini bozup aşınmayı arttıran yönde etki ediyorsa,
* Osteokondritis dissekans ve diğer diz kıkırdak sorunları
* Eklem içi serbest kıkırdak parçaları,
* Romatoid artrit, gut hastalığı gibi emflamatuvar hastalıklar,
* Geçirilmiş diz septik artritleri ve enfeksiyonlar,
* Aşırı kilolu olmak diz ekleminde kireçlenmeye, osteoartrite neden olmaktadır.

Diz kireçlenmesinin bulguları nelerdir?
Diz kireçlenmesinin ana bulguları; ağrı, eklem hareketlerinde kısıtlılık,eklem sertliği ve dizde şişliktir. Diz osteoartritinde,kireçlenmesinde bulgular yavaş yavaş ilerleyip ortaya çıkar.

Gonartrozda; örneğin ağrı, önceleri sadece uzun aktiviteler, uzamış yürüyüşler sonrasında olurken zaman ilerledikçe istirahatte bile ağrı görülür. Eklem sertliği özellikle uzun süreli oturmalardan sonra daha bariz hale gelir ve hastalar ayağa kalktıklarında bir süre zorlanırlar daha sonra dizleri açılır ve rahat hale gelir.

Diz kireçlenmesinin tanısı nasıl koyulur?
Ortopedi doktoru, diz kireçlenmesinin tanısını koymak için size bir takım sorular yönelterek fikir sahibi olacaktır. Ortopedi doktoru, ağrınızın ne zamandır olduğunu, hangi aktivitelerle diz ağrınızın arttığını, diz ağrısının nasıl hafiflediğini, daha önce geçirdiğiniz herhangi bir diz ameliyatı veya travması olup olmadığı gibi konularda size sorular yöneltecektir.

Diz ekleminizin muayenesi sırasında, ortopedi doktoru dizinizi gözleyerek, dizde şişlik olan bölgeleri diz ekleminde herhangi bir açısal deformite olup olmadığına eski yaralanma ve ameliyat izlerine bakar. Daha sonra muayenede, diz ekleminin değişik yerlerine baskı uygulayara hassasiyet olan yerleri saptamaya çalışır. Diz ekleminizi oynatarak diz eklemi hareketlerinde kısıtlılık olup olmadığına bakar. Daha sonra farklı manevra ve muayene tetkikleri ile meniskus, bağ ve kıkırdak sorunları hakkında bulgu varlığını araştırır.

Diz kireçlenmesinde doktorunuz diz röntgenleri istediğinde bunlar ayakta, yatarak yada ayakta dizler bükülü vaziyette çekilebilir. Röntgenlerde, ortopedi doktoru, diz ekleminde açısal deformite varlığı, diz ekleminde gonartrozda görülen eklem aralığında daralma ile karekterize kıkırdak aşınması ve miktarını ve kireçlenmeye bağlı gelişen kemik çıkıntılarını ve boyutlarını görerek diz osteoartritinin, diz kireçlenmesinin düzeyini ortaya koyar.

Bazı durumlarda ortopedi doktoru, MR tetkiki ister. MR tetkiki ile kıkırdak, menisküs ve hağa yırtıkları tam olarak görüntülenebilir. MR tetkiki özellikle kıkırdak aşınması ileri düzeyde olmayan ve genç diz kireçlenmeli hastalarda istenmektedir.

Diz kireçlenmesi tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Diz kireçlenmesini tedavi etmede, en önemli unsur mevcut kireçlenmenin düzeyini saptamaktır. Çok hafif düzeyde yada erken evredeki diz kireçlenmesinde ağrı kesiciler ve diz egzersizleri yeterli olmaktadır. Burada en önemli husus, eğer hastanın diz ekleminde açısal bir dönüklük, deformite varsa ve bunun diz kireçlenmesini arttırdığı düşünülüyorsa bu açısal bozukluğun cerrahi düzeltilmesi planlanmalıdır.
Orta düzeyde diz kireçlenmesinde MR tetkiki ile dizdeki aşınmayı arttıracak yada hastanın ağrı şikayetine sebep olduğu saptanan kıkırdak bozukluklar, menisküs yırtıkları bağ yarlanmaları, diz kapağı uyum sorunları saptanırsa, diz artroskopisi ile bu bozukluklar tedavi edilir.

Örneğin diz eklemi kıkırdağına sürten, kilitlenmelere, diz eklem hareket kısıtlılığına sebebiyet veren bir menisküs yırtığı artroskopik menisektomi ile tedavi edilerek hastanın rahatlatılması hedeflenir. Orta düzey diz kireçlenmesi olan hastalarda eğer hastanın diz ekleminde açısal bir dönüklük, deformite varsa ve bunun diz kireçlenmesini arttırdığı düşünülüyorsa orta yaş hastalarda bu açısal bozukluğun cerrahi düzeltilmesi planlanmalıdır.

İleri yaş hastalarda ise yük azaltıcı dizliklerle dize binen yük eşit dağıtılmaya çalışılır. Yine orta düzeydeki diz eklemi kireçlenmelerinde fizik tedavininde önemli rolü vardır. Artroskopi gerektiren hastalarda artroskopi sonrası gerektirmeyenlerde ise direk olarak fizik tedavi ile iyi sonuçlar alınabilir.İleri düzey kireçlenmesi olan hastalar, ağrıları istirahatte iken bile olan hastalardır. Bu hastaların çekilen radyografilerinde eklem mesafelerinin çok daraldığı ve kemik çıkıntılarının belirgin olduğu görülür. Bu hastalarda önemli olan kireçlenme bulgularının dizin tamamında mı yoksa sadece iç kısmında mı olduğudur. Sadece iç kısımda şikayeti olan genç ve uygun hastalarda tek kompartmanlı diz protezi sadece dizin iç kısmına uygulanır. İleri yaş ve/veya dizin hem iç hemde dış tarafı etkilenmiş hastalarda da total diz protezi uygulanır.

ortopedidoktorum.com

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 22 Temmuz 2017 09:11
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Temmuz 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Diz Kireçlenmesinin Nedeninin ox-LDL Olduğu Belirlendi


Tıp literatürüne giren yeni bir araştırmada, "kötü kolesterol" olarak bilinen "ox-LDL"nin diz kireçlenmesine neden olduğu tespit edildi. Hastaların kan serumlarının incelendiği çalışmada ayrıca klinik ve diz radyografileri de değerlendirildi. Araştırma sonucunda diz kireçlenmesiyle serumdaki ox-LDL ve oksidatif stres arasında önemli bir bağlantı olduğu bulundu.
Sponsorlu Bağlantılar

Araştırmacılar çalışma sonucunda ox-LDL'nin damar cidarında oksidatif stres oluşturarak enflamasyon ve hasar meydana getirdiğini, bu nedenle de damar sertliğine (ateroskleroz) yol açtığını bildirdi. Ayrıca ox-LDL'nin sadece damar sertliğine yol açmayıp, oluşturduğu oksidatif stres ile diz kireçlenmesine de neden olduğu anlaşıldı. Diz kireçlenmesinin gelişmemesi için de mümkün olduğunca hareketli bir yaşam tarzını benimseme, tempolu yürüyüş gibi düzenli egzersiz ile sağlıklı ve doğal beslenmenin önemi vurgulandı.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Clinical Rheumatology (19 Temmuz 2017)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 22 Temmuz 2017 08:16
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
22 Temmuz 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  osteartrit.jpg
Gösterim: 358
Boyut:  42.8 KB

Osteoartrit (kireçlenme)

yük taşıyan eklemlerin ilerleyen yaşa bağlı olarak yıpranmasıdır. Kireçlenme kıkırdaktan başlar, kıkırdak altındaki kemiği, eklem kapsülünü ve eklem çevresindeki bağları etkiler. Ağrıdan dolayı kullanılamayan kaslarda incelmeler ve sertleşmeler olur.

Diz vücudun en fazla ağırlık taşıyan ve dolayısıyla kireçlenmeden en fazla etkilenen eklemlerinden biridir. Diz ekleminde üç adet kemiğin eklem yüzeyi vardır. Femur (baldır kemiği), tibia (kaval kemiği) ve patella (diz kapağı kemiği). Tibia femurla, femur patella ile eklem yapar. Tibia ve femur arasında iç ve dış eklemler vardır. Kireçlenme daha çok iç femorotibial eklemlerden başlar ve diğer eklemleri etkiler. Ancak genellikle dizdeki üç eklem birlikte etkilenir.

Diz eklemlemlerimizin içinde iki adet bağ vardır (ön ve arka çapraz bağlar ). Ayrıca eklemin iç yanında ve dış yanında kuvvetli bağlar vardır. Eklem yüzlerinin uyumunu sağlamak için iki adet menisküs vardır. Diz hareketlerini başlıca iki kas grubu sağlar, dizi doğrultan ekstansör kaslar ( quadriseps ) ve büken fleksör kaslar ( harmstringler).

Gonartroz (diz kireçlenmesi ) Kimlerde Görülür?

Gonartroz orta ve ileri yaşlarda görülür. 50 yaşın üzerinde kadınlarda daha sık görülür. Hastalık daha erken yaşlarda da görülebilir. Hastalar genellikle kiloludurlar. Daha önce geçirilen eklem operasyonları, travmalar, spor yaralanmaları, iltihaplı romatizmalar, doğuştan gelen bazı bozukluklar en önemli sebepleridir.

Gonartroz Nasıl Olur?

Gonartrozda en erken değişiklik eklem kıkırdağında olur. Kıkırdakta incelme sonucu eklem aralığı daralır. Kıkırdak altındaki kemiklerde de incelmeler ve yıpranmalar olur. Ayrıca eklem kenarlarında kemiksi çıkıntılar (osteofit) oluşur. Eklem kalınlaşmış olarak görülür. Eklem çevresi kaslarında ağrı sebebiyle kullanılmamaya bağlı atrofiler (incelmeler) olur. Ayrıca eklemin iç yanında pannikülit adı verilen yağ lobülleri vardır. Bunlar çoğu zaman ağrılıdır. Ayrıca zaman zaman eklemlerde iltihaplanma olabilir (sıvı toplanması ).

Hastanın Şikayetleri Nelerdir?
Eklemlerde ağrı ve tutukluk hastalığın ilk belirtisidir. Hastalık bazen hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir. Bazen de hastalık belirtileri olduğu halde röntgen filmleri normal olabilir. Hastalık ilerledikçe eklem hareketleri kısıtlanır yürümek ve merdiven inmek-çıkmak zorlaşır. Bazen topallama olabilir. Eklemin düzeni bozulur, bacaklarda eğilmeler olabilir. Eklem içinde, dizin arkasında ve eklemin ön tarafında bursalarda iltihaplı şişkinlikler olabilir. İlerlemiş ve rehabilite edilmemiş dizlerde dizi doğrultmak, ya da bükmek zor ve ağrılı olabilir.

Muayenede Neler Bulunur?

Eklemde sürtünme sesi, şişlik, kaslarda erime, pannikülit, eklem hareket kaybı, en sık rastlanan muayene bulgularıdır. Ayrıca değişik derecelerde deformiteler olabilir.

Nasıl Teşhis Edilir?
Hastanın ifadesi, muayene ve röntgen filmleri genellikle yeterlidir. Bağlar ve menisküslerin durumunu değerlendirmek için MR gerekebilir.

Tedavisi Nasıl Olur?

Doktorun görevi hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, ağrıyı dindirmek ve hastayı fonksiyonel halde tutmaktır. Ağrı kesiciler, kas gevşeticiler kullanılabilir. Topikal ilaçlar diz kireçlenmesinde faydalıdır.

Kireçlenmenin fazla ilerlemediği ve kıkırdağın kısmen korunduğu hastalarda kıkırdak besleyici eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir (viskosüplemantasyon). Deformiteleri (şekil bozuklukları) gidermek için diz korseleri kullanılabilir. Artroza bağlı oluşan şişkinliklerde (sinovit) bu sıvı boşaltılır ve soğuk (buz) uygulaması yapılır. Eklem içi kortizon enjeksiyonu gerekebilir.

Tedavide önemli unsurlardan biri de diz koruma prensiplerinin uygulanmasını ve günde en az iki defa 10′ar dakika hekim ve fizyoterapist kontrolünde yapılan egzersizlerdir. Bütün bu tedavi metodlarına rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa cerrahi tedavi metodları uygulanır.

Tedavi Yöntemleri



Prf.Dr. Nejat Güney
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
22 Temmuz 2017       Mesaj #4
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  gonartroz-kikirdak-incelme-evreleri.jpg
Gösterim: 597
Boyut:  55.1 KB

Diz Kireçlenmesini Engellemek İçin Nelere Dikkat Edilmelidir ?


Diz kireçlenmelerini önlemenin en baş rolü, gençlik çağlarında diz eklemini aşırı zorlayacak sporlardan kaçınmaktır. Bu sporların başında toprak zeminde oynanan futbol, sert zeminde yapılan bir takım sporlar, diz eklemini aşırı yük altında bırakan sporlar sayılabilir.

Bunun dışında geçirilmiş bir takım hastalıklarda diz eklemini bozabilir. Diz ekleminin enfeksiyonu diz eklemini tutan romatizmalar bunlar da kıkırdağı bozan hastalıklardır. Bunların zamanında etkin tedavisi yapılırsa eklem bozulmadan ilerdeki kireçlenmeye bir önlem alınmış olur. Bunun dışında bugün için sebebini bilmediğimiz 50 yaşından sonra ortaya çıkan diz kireçlenmesinin tamamen önlenmesine yönelik herhangi bir tedbir söz konusu değildir. Ancak hastalık ortaya çıktıktan sonra hastalığın hızlı yayılmasını engelleyebilmek için bir takım kıkırdak koruyucu ilaçlar eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Hastanın yaşamını ayarlaması yani ayakta mesleği olan kişilerin daha çok oturarak bu işi sürdürebilecek pozisyon almaları ev hanımları ev işlerini mümkün olabildiğince oturarak yapması uzun süre ayakta kalması engellenmelidir. Eğer bunlar sağlanırsa hastalığın ilerlemesi yavaşlamış olur. Daha uzun yıllar cerrahi girişimlere gerek kalmadan bir takım ilaçlarla yaşamlarını sürdürebilirler.

Ad:  total-diz-protezi.jpg
Gösterim: 754
Boyut:  47.6 KB
Diz Kireçlenmesinin Hangi Aşamasında Ameliyata Karar Verilir ?

Diz kireçlenmesinde iki tip ameliyat söz konusudur. Bunlardan bir tanesi eğer eklemde şekil bozukluğu başlamışsa daha doğrusu bacakta şekil bozukluğu başlamışsa bu şekil bozukluğunun ortaya çıkaracağı diz eklemindeki anormal yük dağılımını düzeltmek için bacakta ki bu bozukluğu giderecek kemiksel ameliyatlar yapılabilir. Bunun dışında artroskopi dediğimiz cihazla ve yahut kapalı ameliyat şeklinde diz eklemine girerek eklem içerisinde bir takım temizlik yapılabilir. Ancak bu yapılan ameliyatların çok uzun süreli ve kalıcı ameliyatlar olmadığını bilmemiz lazım. İkinci ameliyat şekli diz protezidir. Diz protezinin yapılma zamanı da bütün tedavi seçenekleri denenmiş, ancak artık hiçbirinden netice alınamıyorsa eklemde kıkırdak tamamen kaybolmuşsa, kemikler birbirine sürtünüyorsa ve eklemde ileri derecede bir deformasyon varsa artık bunun ilaçla tedavisi söz konusu olmayacağı için o zaman karşımıza tek seçenek diz protezi olarak çıkmaktadır.

Kireçlenmeden Korunmanın Yolları
Kireçlenme en sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir ve kesin tedavisi yoktur. Bu hastalık 50’li yaşlarda başlar ve her geçen sene yavaş yavaş ilerleyerek yaşamı zorlaştırır. Bugün için bu hastalığın kesin olarak sebebi bilinmemektedir. Fakat romatizma çocukluk yaşında ve daha sonra geçirilmiş eklem enfeksiyonları eklemde hasar yaratan darbe ve buna bağlı kırıklar, uzun süreli kortizon kullanımı, aşırı kilo, bacak yapısındaki şekil bozuklukları, özellikle diz başta olmak üzere kalça ve ayak bileği gibi eklemlerde kireçlenmeye yol açar. Bu sebeple özellikle bacaklardaki şekil bozukluklarının bir an evvel düzeltilmesi, aşırı kilodan olabildiğince uzak durmak, diz eklemini zorlayacak sporlardan kaçınmak , hastalık başladıktan sonra ayakta uzun süreli hareketsiz kalmayı kısıtlamak gerekir. Ev hanımlarının ütü ve mutfak çalışmalarını daha çok yüksek iskemlelere oturarak yapmaları önerilmektedir.
Prf.Dr. Nejat Güney
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Aralık 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
13 Kasım 2013 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
12 Kasım 2013 / ThinkerBeLL Biyoloji
20 Şubat 2014 / Misafir Soru-Cevap