Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Temmuz 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Mercan Resifleri / Canlı Kayalar!


Sert mercanların, denizlerdeki sığ alanlarda birikmesi sonucu mercan resifleri oluşur. Çok fazla uzun olabilen resiflerin büyümesi genel itibariyle yavaştır (yılda 1 ya da 2cm). Uygun koşullar söz konusu olduğunda ise büyüyerek büyük adalar meydana getirebilirler. Sert mercanların kalsiyum, magnezyum, karbonat gibi sert yapı oluşumuna neden olabilecek maddeleri çok miktarda salgılamaları nedeniyle bu maddeler süreç içerisinde birikerek büyür ve akabinde kristal bir yapıya bürünerek kireç taşı halini alır.Altta kalan ve ölen her polip de büyük yapının oluşumunda işlevseldir.Böylece büyük resifler oluşur.
Ad:  mercan_12.jpg
Gösterim: 1438
Boyut:  94.3 KB
Mercan resiflerinden ada oluşumu!
Resifler, bulundukları ortama göre şekil alır. Genel olarak kıyı resifleri, set resifleri ve mercan adalar olarak üç farklı tipte oluşum gözlenir. Kıyı resifleri, kıyılarda ya da adaların kenarlarında oluşur ve hep kıyı boyunca büyür. Hawaii Adaları'nda ve Karayipler’de bu oluşum gözlenir. Set resifleri ise çok büyük boyutlara ulaşabilme özelliğine sahiptir (Avustralya’daki 345 bin km2’lik Büyük Set Resifi). Karayla aralarında denizkulağı olarak adlandırılan, gemilerin girebileceği kadar derin kanallar bulunan, karadan uzak kıyıya paralel oluşan set resifleri, Karayipler ve Hint ile Pasifik okyanuslarının açıklarında gözlenir. Üzerinde yaşayan canlıların çeşitlilik oluşturması ise mercan resiflerinin bir başka özelliğidir.

Mercan Adalar!


Genellikle Hint ve Pasifik okyanuslarında gözlenen bir oluşumdur. Açık okyanus sularında ve karadan çok uzaklarda oluşabilme özelliğine sahip olan mercan adalar bu özellikleriyle diğer resiflerden ayrılır. Bilezik görünümü sergileyen mercan adalar, merkezde sığ bir denizkulağının bulunduğu sıralı küçük mercan adalarından oluşur. Kıyı resiflerini oluşturan mercanlar volkanik nitelik taşıyan bir adanın çevresinde konuşlanmaya başlarlar. İlgili mercanlar, zaman içinde büyür ve ağırlıkları artar. Söz konusu ağırlığı daha fazla taşıyamayan ada, yavaş yavaş suyun altına çöker. Bu bağlamda ışığı daha çok alabilmek için yukarı doğru gelişen mercan kolonileri de yüzeye ulaşır. Yüzeydeki bu koloniler ise aralarında küçük koloniler bulunan adacıklar meydana getirir.

Kaynak: Bilimnet (23 Temmuz 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.