Arama

Thomas Hunt Morgan - Tek Mesaj #2

Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
23 Ağustos 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Thomas H. Morgan (1866 -1945) ABD'de, Kentucky'de doğdu.

1928'de Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde biyoloji bölümünü kurdu ve yaşamının sonuna kadar burayı yönetti. Morgan, ilk başlarda Mendel'in kalıtım kuramını en acımasız biçimde eleştirenlerden biriydi, ama sonra bu kuramın en şiddetli savunucularından biri oldu.

Mendel'in bitkilerde farkına vardığı değişikliklerin hayvanlarda da ortaya çıkıp çıkmayacağını görmek istedi. 1908'de sirke sinekleriyle incelemelerine başladı.Bu çalışma Mendel'in kuramlarının yerleşmesinde çok önemli rol oynadı. Sirke sinekleri genellikle kırmızı gözlü oluyorlardı, ama Morgan üreme kavanozlarının birinde beyaz gözlü bir erkek buldu. Bu erkekle aynı kuşağın diğer üyelerini dölleyince, bir sonraki kuşakta yine beyaz gözlü sinekler ortaya çıktı. Bunların çoğu erkekti; ama bu beyaz gözlü erkekleri, birinci kuşağın dişileriyle çiftleştirince, bunların yavrularından erkek olanların yarısı ile dişi olanların yarısı beyaz gözlü çıktı.

Morgan bu sonucu açıklamak için Mendel'in kuramını kullandı ve beyaz göz baskın özelliğinin, erkekten gelen birimlerle aktarıldığını gösterdi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.