Arama

Thomas Hunt Morgan

Güncelleme: 9 Mart 2018 Gösterim: 4.800 Cevap: 4
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
7 Nisan 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Thomas Hunt Morgan
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

240x240 bio morgan

Thomas H. Morgan (d. 25 Eylül 1866, Lexington, Kentucky - ö. 4 Aralık 1945, Pasadena, Kaliforniya, ABD), ABD 'li zooloji ve genetik bilgini. Sirke sinekleriyle (Drosophila cinsi) yaptığı deneyler sonucunda kromozomlara dayanan çağdaş kalıtım kuramını geliştirmiş, bu çalışmalarıyla 1933 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü almıştır.

Son düzenleyen Safi; 24 Ağustos 2017 00:39
Biyografi Konusu: Thomas Hunt Morgan nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
23 Ağustos 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Thomas H. Morgan (1866 -1945) ABD'de, Kentucky'de doğdu.

1928'de Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde biyoloji bölümünü kurdu ve yaşamının sonuna kadar burayı yönetti. Morgan, ilk başlarda Mendel'in kalıtım kuramını en acımasız biçimde eleştirenlerden biriydi, ama sonra bu kuramın en şiddetli savunucularından biri oldu.

Sponsorlu Bağlantılar
Mendel'in bitkilerde farkına vardığı değişikliklerin hayvanlarda da ortaya çıkıp çıkmayacağını görmek istedi. 1908'de sirke sinekleriyle incelemelerine başladı.Bu çalışma Mendel'in kuramlarının yerleşmesinde çok önemli rol oynadı. Sirke sinekleri genellikle kırmızı gözlü oluyorlardı, ama Morgan üreme kavanozlarının birinde beyaz gözlü bir erkek buldu. Bu erkekle aynı kuşağın diğer üyelerini dölleyince, bir sonraki kuşakta yine beyaz gözlü sinekler ortaya çıktı. Bunların çoğu erkekti; ama bu beyaz gözlü erkekleri, birinci kuşağın dişileriyle çiftleştirince, bunların yavrularından erkek olanların yarısı ile dişi olanların yarısı beyaz gözlü çıktı.

Morgan bu sonucu açıklamak için Mendel'in kuramını kullandı ve beyaz göz baskın özelliğinin, erkekten gelen birimlerle aktarıldığını gösterdi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Mart 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Thomas Hunt Morgan'ın Sinek Odası!


Biyoloji tarihindeki önemli keşifler birçok defa üzerinde uğraşılan araştırma problemine en uygun deney hayvanını seçecek kadar deneyimli kişiler tarafından yapılmıştır. Bu bağlamda Morgan da
çalışmaları için Drosophila melanogaster adlı bir meyve sineği türünü seçmiştir. Yaygın olan bu sinek, meyveler üzerindeki mantarlar ile beslenir ve hızlı ürer. Bir çift sinek yüzlerce yavru oluşturur. Böylece 2 haftada yeni bir döl elde edilebilir.

Morgan'ın laboratuvarı bu uygun hayvanı kullanarak 1907 yılında genetik çalışmalara başlamıştır. Kısa bir süre sonra ilgili laboratuvar sinek odası olarak anılmaya başladı. Meyve sineğinin diğer bir avantajı ışık mikroskobunda kolayca fark edilebilen sadece 4 çift kromozomunun olmasıdır. Dişi meyve sinekleri homolog X kromozomu çiftine sahipken, erkekler bir X ve bir Y kromozomuna sahiptir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Mart 2018       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Morgan'ın İlk Mutantı!


Büyük olasılıkla farklı meyve sineği çeşitlerini isteyen ilk kişi olan Morgan, değişiklik gösteren bu bireyleri elde etmek üzere meyve sinekleri arasında çok sayıda çaprazlama yapıp, elde edilen çok sayıda yavru bireyi mikroskop altında incelemiştir. Bu çok sıkıcı ve yorucu bir işti. Fakat Morgan büyük bir kararlılıkla çalışmaya devam ederek, kırmızı yerine beyaz gözlere sahip olan bir erkek meyve sineği keşfetmiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Mart 2018       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Meyve Sineğindeki Aleller ve İşaretleme Sistemi!


Morgan'ın yabanil tipteki Drosophila sinekleri (ilk mutant), kırmızı gözlere sahip idi. Morgan meyve sinekleri arasında beyaz gözlü mutant bir erkek sinek buldu. Bu varyasyon Morgan'a, özgül bir kromozom üzerinde bulunan göz renginden sorumlu geni izleme olanağı verdi.

Meyve sineklerinin kırmızı göz rengi gibi bir karakter için doğal olarak en yaygın gözlenen fenotipine yabanil tip denir. Meyve sineklerindeki kırmızı göz rengine alternatif olan beyaz göz rengi özelliğine mutant fenotip denir. Mutant fenotip yabanil tip özellikten sorumlu alelin mutasyona uğraması sonucu oluşur.

Morgan ve öğrencileri meyve sineğindeki alelleri sembolize etmek için halen yaygın olarak kullanılan bir işaretleme sistemi geliştirmişlerdir. Meyve sineğinde beyaz gözlerden sorumlu aleli w harfi ile sembolize ettiler. Bu harfin üzerinde + işaretinin olması ise yabanil tip özellikten sorumlu aleli (w+) ifade ediyordu. Zamanla farklı organizmalar için de genleri göstermek amacıyla değişik sistemler geliştirildi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

25 Kasım 2015 / estudiantes Sinema ww
7 Aralık 2010 / ThinkerBeLL Sanat ww
18 Kasım 2009 / A.Arda Taslak Konular
31 Ekim 2015 / estudiantes Sinema ww
16 Ağustos 2015 / Jumong Moda ww