Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Ekim 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Pika Sendromu Nasıl Tanımlanır?


Pika sendromu, kesin nedeni bilinmemekle birlikte çoğunlukla psikososyal gelişim bozuklukları nedeniyle bazen de bazı besin eksikliklerinden dolayı görülmektedir. Besinsel olarak demir, kalsiyum, bakır, çinko, B1 vitamini, B6 vitamini gibi eksiklikler de pika sendromu görülebildiği bildirilmişse de nedeni açıklanamamış, kişinin gıda maddeleri dıșında yabancı maddeleri yeme alıșkanlığı davranıșına verilen isimdir. Bu maddeler; toprak, kil, kağıt, pil olduğu gibi kalem, tebeșir, kireç gibi daha birçok yabancı nesneler șeklinde de sıralanabilir. Tüm bu yabancı maddelere duyulan iștah ve yeme dürtüsü, pika sendromunun temel belirtileridir.

Pika Sendromunun Ortaya Çıkış Nedeni!


Pika sendromlu çocuklar, besin olmayan yabancı maddeleri yeme dürtüsünü engelleyemezler. Ayrıca pika sendromlu çocuklar için bu maddelerin bahsinin geçmesi bile mutlu olmaları için yeterli bir sebeptir. Adı duyulunca bile mide bulandıran maddeleri o kadar iștahlı yerler ki șașırmamak mümkün değildir. Peki, bu kadar güçlü bir dürtüyü ne tetikler? Demir, çinko vb. bazı elementlerin eksikliği bu hastalığı tetiklerken psikolojik birçok faktör de hastalığın sebepleri arasındadır.

Fizyolojik etkenlerin yanı sıra psikolojik etkenlerin de büyük rol oynadığı pika sendromunda çocuğun aile içinde yașadığı birçok problem belirleyici konumundadır! Örneğin, sevgiden yoksun ve güven problemi yașayan çocuklarda bu hastalık daha sık görülmektedir. Bunun yanı sıra, aile ortamındaki huzursuzluklar ve ebeveyn ilgisizliği de diğer ilgili psikolojik sebepler arasında sayılabilir.

Pika Sendromu Kimlerde Görülür?

  • Epilepsi hastalarında,
  • Akıl hastalığı bulunan çocuklarda,
  • Șizofreni, otizm gibi zihinsel rahatsızlığı olan çocuklarda,
  • Entelektüel ve gelișimsel geriliği olan çocuklarda,
  • Anne ve babası ayrılmıș, istismara maruz kalmıș, aile içi iletișimi zayıf olan çocuklarda görülmektedir.

Kaynak: Popüler Bilim (Eylül 2017)