Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Ekim 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Yaşlanma Sürecini Durdurmanın Matematiksel Olarak İmkansız Olduğu Belirlendi!


ABD'nin Arizona Üniversitesi araştırmacıları, çok hücreli organizmalarda yaşlanma sürecini durdurmanın matematiksel olarak olanaksız olduğunu bildirdi. Yayımlanan teorik çalışmada, yaşamın doğal parçası olan yaşlanma sürecini durdurmanın, hücre yenilenmesini etkileyen birbiriyle çelişkili mekanizmalar nedeniyle matematiksel olarak mümkün olmadığı açığa çıktı.

Masel ve Nelson adlı araştırmacılar, "Intercellular Competition and Inevitability of Multicellular Aging (Hücreler Arası Rekabet ve Çok Hücreli Yaşlanmanın Kaçınılmazlığı)" başlıklı çalışmada, yaşlanma sürecinde bazı hücrelerin çalışmasının yavaşlayarak işlevlerini kaybettiği, bazı hücrelerin ise çalışmasının hızlanarak kanser gibi oluşumlara sebep olduğunu vurgulayarak birbiriyle çelişkili bu iki mekanizmanın aynı anda durdurulamayacağını, dolayısıyla yaşlanma sürecini sağlıklı olarak engellemenin mantıksal olarak olanaklı olmadığını belirtti.

Nelson ilgili teoriyi, yaşlanıldığında hücrelerin çoğunun yenilenme hızının düştüğü ve işlevini kaybettiği, bu bağlamda da büyümeyi de bıraktığı, bunun yanında bazı hücrelerin, olabildiğince büyümeyi sürdürdüğü, bu durumun çözümsüz bir çelişki niteliği taşıdığı, hücrelerin yavaşlamasına, işlevini yitirmesine engel olunduğunda ise söz konusu durumun kanserli hücrelerin çoğalmasına yol açabileceği, hızlanan hücrelerin önlenmesi durumunda da bu kez işlevini kaybeden hücrelerin vücutta birikeceği şeklinde açıkladı.

Masel ise bilim adamlarının bugüne kadar yaşlanma konusuna hep doğal seçilim açısından baktığını ve insanın neden bugüne dek yaşlanmayı ortadan kaldıramadığı sorusunu sorduğunu belirterek çalışmalarında bunun bir evrimleşme sorunu olmadığını, ne doğal seçilimin ne de başka bir mekanizmanın ilgili mantıksal çelişkiyi çözebileceğini vurguladı ve ''yaşlanma mantıksal olarak, teorik olarak ve matematiksel olarak kaçınılmazdır. Eğer çok hücreli bir organizmaysanız bu gerçeği kabul etmek zorundasınız." yorumunu yaptı.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Proceedings of the National Academy of Sciences (31 Ekim 2017)