Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Kasım 2017       Mesaj #15
Avatarı yok
Yasaklı

Ankyrin-B Geni ile Kilo Alma Arasındaki Bağlantı!


Hücre zarına önemli proteinlerin bağlanmasında kilit bir işleve sahip olan ankyrin-B genindeki varyasyonların, kişinin çok yemese de kilo almasına neden olabileceği bildirildi. ABD'de bulunan Research Triangle adlı merkezin fareler üzerinde yaptığı araştırma, ankyrin-B varyasyonlarının, yağ hücrelerinin glukozu normalden daha hızlı içine çekmesine ve en az 2 kat büyümesine neden olduğunu ortaya çıkardı.

Bilim adamları, ilgili denkleme yaşlanan metabolizma ve yüksek yağ içeren beslenme düzeni eklendiğinde obezitenin kaçınılmaz olduğuna işaret etti. Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Vann Bennett, "Bu genin, çok eskiden kıtlık dönemlerinde enerji depolanmasına yardımcı olduğuna inanıyoruz. Gıda bolluğu yaşanan bugün ise ankyrin-B varyasyonları, obezite salgınını körükleyebilir." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 30 yıl önce bilim adamlarının keşfettiği ankyrin-B geni, daha önce otizm, kas distrofisi, yaşlanma, diyabet ve ritm bozukluğuyla ilişkilendirilmişti. İlgili genle obezite arasındaki bağlantı ise ankyrin-B varyasyonlarının yol açtığı ritim bozukluğuna sahip farelerin, sağlıklı olanlardan daha şişman olduğunun gözlenmesi üzerine incelemeye alınmıştı.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Proceedings of the National Academy of Sciences (16 Kasım 2017)