Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Kasım 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Pamukkale

Ad:  1pamukkale.JPG
Gösterim: 471
Boyut:  35.7 KB

Ege Bölgesi’nde önemli turizm merkezi.

Denizli kentinin yaklaşık 19 km kuzeyinde yer alır. Büyük Menderes Irmağının başlıca kollarından Çürüksu’nun suladığı ovanın kuzey kenarından çıkan sıcak madensuyu kaynaklan ve beyaz travertenleriyle ünlüdür. Travertenler deniz düzeyinden 400 m yükseklikteki bir düzlük ile bu düz alanın yamaçlarında oluşmuştur. Kaynarcalardan çıkarak traverten oluşum alanına doğru akan, kalker (CaCO3) içerikli ve 33°C-35,5°C sıcaklığındaki madensuları, düzlüğün gerisinde yer alan kırık (fay) çizgisi boyunca yüzeye çıkar çıkmaz karbon dioksit (CO2) gazının uçması ve 2,2 gr/lt oranındaki kirecin (CaO) bir bölümünün çökelmesi sonucunda pamuk yığınlarını andıran bir görünüm kazanır. Madensularının bu alana 40 m3/sn debiyle gelmesi ve içerdiği kirecin 0,84 gr/lt’sini çökeltmesi halinde, günde yaklaşık 20 m3 traverten oluştuğu hesaplanmıştır. Ama yöredeki moteller bu suların bir bölümünü havuzlarına aldığından yeni traverten oluşturacak su miktarı azalmakta, sonuçta travertenlerin sararmaya ve kararmaya başladığı gözlenmektedir.

Çanakçık ve saçaklarıyla ilgi çeken Pamukkale travertenleri, eni ve boyu 4 km olan geniş bir alana sekiler halinde yayılır. Yakınında Pamukkale Kaplıcaları, antik Hierapolis kenti kalıntıları ve birçok konaklama tesisi bulunur.
Ad:  pamukkale3.jpg
Gösterim: 1392
Boyut:  38.4 KB

Pamukkale’nin yaklaşık 5 km kuzeybatısında, aynı plato üstünde yer alan Karahayıt köyü yakınında, tanıtımı yapılmadığından pek bilinmeyen rengârenk travertenler vardır. Karbonik asitli (HCO3) suların derinlerde erittiği minerallerin yüzeyde çökelmesiyle beyaz, sarı, yeşil, çeşftli tonlarda kırmızı, mor ve kahverengi travertenler oluşmuştur.

Pamukkale Kaplıcaları


Ege Bölgesi’nde sıcak madensuyu kaynakları. Denizli ilinin Akköy ilçesine bağlı Pamukkale köyünün kuzeydoğusuna düşer. Yaklaşık 400 m yükseklikteki Pamukkale travertenleri yakınında bulunan antik Hierapolis kenti kalıntılarının çevresinde yer alır.

Doğu-batı doğrultusunda uzanan bir kırık (fay) çizgisi boyunca breşler arasından çıkan kaplıca suyu bikarbonatlı acı madensularındandır. Sülfat, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve karbon dioksit de içeren bu şifalı suların sıcaklığı 33°C-35,5°C arasında değişir. Eskiden Hierapolis kentinin içinde bulunduğu anlaşılan kaynarcalardan çıkan madensularının sıcaklığının 19. yüzyıl başlarında 80°C olduğuna ilişkin tarihsel kayıtlar vardır. Daha sonra oluşan bazı tektonik olaylar sonucunda kaynarcaların yer değiştirdiği sanılmaktadır. Kaynarcaların toplam debisi yaklaşık 330 lt/sn’dir.

Pamukkale madensularından sindirim sistemi, solunum, dolaşım ve romatizma hastalıklarının tedavisinde yararlanılır.
Pamukkale köyünün yaklaşık 5 km kuzeybatısında bulunan Karahayıt köyü yakınında Karahayıt ve Kızılleğen kaplıcaları yer alır. Suların debisi ve sıcaklığı Karahayıt Kubbeli Hamam kaynağında 40 lt/sn ve 56°C, Karahayıt Cami kaynağında 0,2 lt/sn ve 42°C, bileşiminde demir bulunan Kızılleğen kaynağında ise 1,5-2 lt/sn ve 40°C’dir.
kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 28 Kasım 2017 04:16