Arama

Türkiye Gezi Rehberi - Pamukkale (Hierapolis)

Güncelleme: 28 Kasım 2017 Gösterim: 5.941 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Kasım 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Pamukkale

Ad:  1pamukkale.JPG
Gösterim: 471
Boyut:  35.7 KB

Ege Bölgesi’nde önemli turizm merkezi.
Sponsorlu Bağlantılar

Denizli kentinin yaklaşık 19 km kuzeyinde yer alır. Büyük Menderes Irmağının başlıca kollarından Çürüksu’nun suladığı ovanın kuzey kenarından çıkan sıcak madensuyu kaynaklan ve beyaz travertenleriyle ünlüdür. Travertenler deniz düzeyinden 400 m yükseklikteki bir düzlük ile bu düz alanın yamaçlarında oluşmuştur. Kaynarcalardan çıkarak traverten oluşum alanına doğru akan, kalker (CaCO3) içerikli ve 33°C-35,5°C sıcaklığındaki madensuları, düzlüğün gerisinde yer alan kırık (fay) çizgisi boyunca yüzeye çıkar çıkmaz karbon dioksit (CO2) gazının uçması ve 2,2 gr/lt oranındaki kirecin (CaO) bir bölümünün çökelmesi sonucunda pamuk yığınlarını andıran bir görünüm kazanır. Madensularının bu alana 40 m3/sn debiyle gelmesi ve içerdiği kirecin 0,84 gr/lt’sini çökeltmesi halinde, günde yaklaşık 20 m3 traverten oluştuğu hesaplanmıştır. Ama yöredeki moteller bu suların bir bölümünü havuzlarına aldığından yeni traverten oluşturacak su miktarı azalmakta, sonuçta travertenlerin sararmaya ve kararmaya başladığı gözlenmektedir.

Çanakçık ve saçaklarıyla ilgi çeken Pamukkale travertenleri, eni ve boyu 4 km olan geniş bir alana sekiler halinde yayılır. Yakınında Pamukkale Kaplıcaları, antik Hierapolis kenti kalıntıları ve birçok konaklama tesisi bulunur.
Ad:  pamukkale3.jpg
Gösterim: 1392
Boyut:  38.4 KB

Pamukkale’nin yaklaşık 5 km kuzeybatısında, aynı plato üstünde yer alan Karahayıt köyü yakınında, tanıtımı yapılmadığından pek bilinmeyen rengârenk travertenler vardır. Karbonik asitli (HCO3) suların derinlerde erittiği minerallerin yüzeyde çökelmesiyle beyaz, sarı, yeşil, çeşftli tonlarda kırmızı, mor ve kahverengi travertenler oluşmuştur.

Pamukkale Kaplıcaları


Ege Bölgesi’nde sıcak madensuyu kaynakları. Denizli ilinin Akköy ilçesine bağlı Pamukkale köyünün kuzeydoğusuna düşer. Yaklaşık 400 m yükseklikteki Pamukkale travertenleri yakınında bulunan antik Hierapolis kenti kalıntılarının çevresinde yer alır.

Doğu-batı doğrultusunda uzanan bir kırık (fay) çizgisi boyunca breşler arasından çıkan kaplıca suyu bikarbonatlı acı madensularındandır. Sülfat, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve karbon dioksit de içeren bu şifalı suların sıcaklığı 33°C-35,5°C arasında değişir. Eskiden Hierapolis kentinin içinde bulunduğu anlaşılan kaynarcalardan çıkan madensularının sıcaklığının 19. yüzyıl başlarında 80°C olduğuna ilişkin tarihsel kayıtlar vardır. Daha sonra oluşan bazı tektonik olaylar sonucunda kaynarcaların yer değiştirdiği sanılmaktadır. Kaynarcaların toplam debisi yaklaşık 330 lt/sn’dir.

Pamukkale madensularından sindirim sistemi, solunum, dolaşım ve romatizma hastalıklarının tedavisinde yararlanılır.
Pamukkale köyünün yaklaşık 5 km kuzeybatısında bulunan Karahayıt köyü yakınında Karahayıt ve Kızılleğen kaplıcaları yer alır. Suların debisi ve sıcaklığı Karahayıt Kubbeli Hamam kaynağında 40 lt/sn ve 56°C, Karahayıt Cami kaynağında 0,2 lt/sn ve 42°C, bileşiminde demir bulunan Kızılleğen kaynağında ise 1,5-2 lt/sn ve 40°C’dir.
kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 28 Kasım 2017 04:16
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Pamukkale (Hierapolis)
Ad:  pamukkale4.jpg
Gösterim: 440
Boyut:  28.7 KB

MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Denizli ilinin Ege Bölgesi'nde kalan kesiminde ve il merkezinin kuzeyinde yer alır. Pamukkale hem doğal güzellikleri, hem de tarihsel kalıntılarıyla ülkemizin dünya çapında ün yapmış yörelerinden biridir.

Pamukkale, Küçük Çökelez Dağı'nın Çürüksu vadisine doğru alçalan yamaçlarında, deniz düzeyinden yaklaşık 400 metre yükseklikte, 900.000 m2'lik bir yaylaya yayılmıştır. Bu yöreye, pamuk yığınlarını andıran traverten ya da pamuktaşı taraçalarının bembeyaz görünümü nedeniyle Pamukkale denmiştir. Pamukkale'nin beyazlığının kaynağı bu düzlükte yer alan kırık (fay) çizgileri boyunca çıkan sıcak madensularının yeryüzünde değişime uğramasıdır.

Sıcaklığı yaklaşık 35°C olan ve kireçtaşı içeren bu madensuları yeryüzüne çıktıktan sonra, bileşimindeki karbon dioksit gazının uçması ve kirecin bir bölümünün de çökelmesi sonucunda travertenler oluşur. Bu oluşumun çok uzun yıllardan beri sürmesi nedeniyle ortaya çıkan ve üst üste yığılmış pamuklar gibi görülen travertenler çok geniş bir alanı kaplar. Havuz biçiminde çanaklar ve birçok taraça arasında saçaklar oluşturan bu eşsiz görünümlü oluşumun varlığı, sıcak madensuyu akımının azalmadan sürmesine bağlıdır. Ama son yılllarda çevrede kurulan turistik otellerin buradaki kaynaklardan çıkan madensularından bir bölümünü kanallar aracılığıyla havuzlarına aktarmaları sonucu maden suyuyla yeterince beslenemeyen Pamukkale travertenlerinde sararma ve kararmalar başlamıştır.

Çanak biçimli traverten havuzlarında gezinmenin de renk değişiminde etkili olduğu ileri sürülmektedir. Bir doğa harikası olan Pamukkale'nin korunması amacıyla 1990'da bilimsel düzeyde ve uluslararası çapta bir toplantı düzenlenmiştir.

Pamukkale'de çıkan sıcak madensularının tedavi edici birçok özelliği vardır. Efsaneye göre bu suların şifalı olduğunun anlaşılması çirkin bir çoban kızı yüzündendir. Çoban kızı çirkinliğinden usanarak canına kıymak için kendini attığı bu sulardan güzeller güzeline dönüşerek çıkmıştır. Efsane bir yana, sular kalp ve damar hastalıklarına, romatizmaya, tansiyon yüksekliğine, ılık içildiğinde spazmlı midelere iyi gelmektedir. Ayrıca böbrek kum ve taşlarında, idrar yolu iltihaplarında da etkili olmaktadır.

Denizli kent merkezine 19 km uzaklıkta olan Pamukkale'yi her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist gezer. Çevresinde birçok konaklama ve hizmet tesisi kurulmuş olan Pamukkale, yakınındaki Hierapolis ilkçağ kenti ve kaplıcalarla da ilgi çeker.

Hierapolis kentinin Bergama Kralı II. Eumenes tarafından İÖ 190'da kurulduğu sanılmaktadır. Pamukkale travertenleri yakınında kurulmuş olan Hierapolis, dinsel törenler düzenlenen kutsal bir kentti. Roma döneminde İS 1. yüzyılda yeniden yapılan kentten günümüze ulaşan başlıca yapı kalıntıları sütunlu iki cadde, hamam, tiyatro, bazilika ile tümülüs, lahit ve ev tipi mezarlardan oluşan nekropoldür. 1334'te oluşan şiddetli bir depremle yıkıldığında terk edilen Hierapolis kentinde yapılan kazı ve araştırmalarda elde edilen buluntular, müze haline getirilen hamamda sergilenmektedir.

Pamukkale travertenlerini oluşturan madensuları, Hierapolis kenti kalıntıları çevresinde yeryüzüne çıkar. Kent kalıntıları arasında yer alan hamam, bu şifalı sulardan Roma döneminden beri yararlanıldığını göstermektedir. Birçok kaynaktan çıkan bu madensularını traverten oluşum alanına gitmeden önce havuzlarına alan oteller birer kaplıca işlevi görür. Kaynaklardan yeryüzüne saniyede 300 litreden çok madensuyu çıkmaktadır. Bikarbonatlı ve acı olan bu madensularmın sıcaklığı 33°C ile 35,5°C arasında değişir.

Pamukkale'nin yer aldığı düzlüğün kuzeybatı uzantısı üstündeki Karahayıt köyü yakınında renk renk traverten oluşumlarına rastlanır. Bu travertenler Pamukkale'ye yaklaşık 5 km uzaklıktadır. Bileşiminde asit ve mineral olan madensuları yeryüzüne çıkınca içerdikleri minerallerin çökelmesiyle renkli travertenler oluşmaktadır. Pamukkale madensuları gibi şifalı olduğuna inanılan bu sıcak madensuları Karahayıt ve Kızılleğen kaplıcalarında değerlendirilir. Karahayıt köyü yakınındaki birçok kaynaktan çıkan bu madensulannın sıcaklığı 40°C ile 56°C arasında değişir.

Pamukkale'nin yer aldığı düzlüğün kuzeybatı uzantısı üstündeki Karahayıt köyü yakınında renk renk traverten oluşumlarına rastlanır. Bu travertenler Pamukkale'ye yaklaşık 5 km uzaklıktadır. Bileşiminde asit ve mineral olan madensuları yeryüzüne çıkınca içerdikleri minerallerin çökelmesiyle renkli travertenler oluşmaktadır. Pamukkale madensuları gibi şifalı olduğuna inanılan bu sıcak madensuları Karahayıt ve Kızılleğen kaplıcalarında değerlendirilir. Karahayıt köyü yakınındaki birçok kaynaktan çıkan bu madensularının sıcaklığı 40°C ile 56°C arasında değişir.

kaynak: Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 28 Kasım 2017 04:15
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pamukkale
Denizli ili merkez ilçesine bağlı Ecirli Köyü dolaylarındaki tarihî bir şehir kalıntısı. Çökelez Dağı eteklerinde bu şehrin eski adı "Hierapolis"ti. Yöre, kireçli sıcak suların çökelmesinden oluşan ve pamuktaş adı verilen kayalarla kaplıdır. Gerek tarihî tiyatro, gimnasium, tapınak ve forum gibi kalıntılar ve gerekse kaplıcaları nedeniyle bugün turistik bir yerdir.
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 27 Kasım 2017 03:00
theMira
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Aralık 2012       Mesaj #4
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  pamukkale2.jpg
Gösterim: 272
Boyut:  56.3 KB
Pamukkale

MsXLabs.org

Pamukkale, güneybatı Türkiye'deki Denizli ilinde doğal bir mevkidir. Kent kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat mineralleri teraslarını, travertenleri kapsamaktadır. Türkiye'nin Ege bölgesinde, ılıman bir iklimi olan Menderes Nehri vadisinde bulunur.
Eski Hierapolis kenti, toplam 2700 metre uzunluğunda, 600 metre genişliğinde ve 160 metre yüksekliğindeki beyaz "kalenin" üzerine inşa edilmişti. Pamukkale, Denizli'nin 20 km uzaktaki merkezindeki vadinin karşı tarafındaki tepelerden görülebilir. 5-10 km yakınında Laodikya antik kenti bulunur. 5 km ilerisinde ise uluslararası bir termal merkez olan Karahayıt köyü vardır. Pamukkale UNESCO tarafından belirlenen Dünya Miras Listesi`nde yer almaktadır.
Turizm başlıca endüstridir. İnsanlar binlerce yıldır havuzlarında yıkanmıştır. Daha 20. yüzyılın ortalarında, Heropolis kalıntıları üzerine, önemli hasara neden olan oteller yapıldı. Vadiden terasların üstüne bir yaklaşım yolu yapıldı, ve motosikletlerin yamaçlara çıkmalarına ve inmelerine izin verildi. Bölgenin bir dünya miras mevkisi olduğu bildirildiğinde, oteller yıkıldı, yol kaldırıldı ve yapay havuzlar ile yeri değiştirildi. Suyun içinde ayakkabı giymek katmanları korumak için yasaklandı.

Jeoloji
Pamukkale terasları, kaplıca suyu tarafından çökeltilmiş bir tortullu kayaç olan travertenden oluşur.
Bu bölgede, 35 °C den 100 °C ye kadar olan sıcaklık aralıklarında 17 adet sıcak su kaynakları vardır.


Pamukkale Travertenleri
Dünya'da eşine az rastlanan ve Türkiye'nin en güzel doğa harikalarından biri olan Pamukkale, Denizli ilinin yaklaşık 19 km kuzeyinde yer alır. Büyük Menderes Irmağının kollarından çürüksu'nun suladığı ovanın kuzeyinden çıkan termal su kaynakları ve beyaz travertenleri ile ünlüdür. Travertenler Küçük Çökelce Dağının batı yamaçlarında, deniz yüzeyinden 400 m yükseklikte ve yaklaşık 900.000 metrekarelik bir yaylaya yayılmıştır. Sıcaklığı yaklaşık 35 C olan termal suları sindirim sistemi, dolaşım, solunum ve romatizma hastalıklarına iyi gelmektedir. Doğal cazibesinin yanında, travertenlerin hemen yanıbaşında yer alan antik Hierapolis kentinin kalıntıları, yörenin tarihi zenginliğine katkıda bulunur. Bergama kralı II. Eumenes tarafından MÖ 190 yılında kurulmuş olan Hierapolis, eski Yunancada "Kutsal Kent" anlamına geliyordu. Muhtemelen termal maden sularının varlığı ve yörenin olağanüstü görünümü antik çağ insanlarını etkilemiş olmalıdır ki, dönemin zenginleri Roma'nın ve Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden gelip, yaşamlarının son dönemlerini Hierapolis kentinde geçirirlerdi. Bu nedenle kentin Nekropolis'i (mezarlığı) son derece anıtsal ve değişik yörelere ait mezarlarla süslüdür.

İsa'nın 12 havarisinden biri olan Aziz Philip'in burada katledilmiş olması ve mezarının bu bölgede yer alması, yörenin Hıristiyanlık ve Bizans dönemlerinde de önemini korumasını sağlamıştır. 1334 yılında meydana gelen şiddetli bir depremle kent yıkılmış, yöre terkedilmiş ve Selçuklular Denizli kentini kurmuşlardır. Doğal ve tarihi özellikleri ile termal suları Pamukkale'nin turistik önemini arttırmıştır. Her yıl pek çok yerli ve yabancı turist yöreyi ziyaret edip, burada konaklamaktadır. Ancak yörede artan otel sayısı ve bu otellerin mevcut termal suları kendi havuzlarına aktarmaları, travertenlerin yenilenememesine yol açmaktadır. Bu nedenle yöre Kültür ve Turizm Bakanlıklarının ortak kararı ile "Milli Park" haline getirilmiş ve daha önemlisi 1991 yılında UNESCO tarafından "Dünya Doğal ve Kültür Mirası" kapsamına alınarak uluslararası koruma çalışmaları başlatılmıştır.

Pamukkale Travertenlerinin Oluşumu
Traverten çok yönlü, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır. Pamukkale termal kaynağını meydana getiren jeolojik olaylar geniş bir bölgeyi etkilemiştir. Bu bölgede sıcaklıklar 35-100 derece arasında değişen 17 sıcak su alanı bulunmaktadır. Pamukkale termal kaynağı, bölgesel potansiyel içindeki bir ünitedir. Kaynak, antik dönemlerden beri kullanılmaktadır. Termal su kaynaktan çıktıktan sonra, 320 m uzunluğunda bir kanal ile traverten başına gelmekte ve buradan, 60-70 m lik kısmı çökelmenin olduğu traverten katkatlarına dökülmekte ve ortalama 240-300 m yol katetmektedir. Katkat havuzcuklarında ve katkat seddelerinde, çökelmekte olan kalsiyum karbonat, başlangıçta yumuşak bir jel halindedir. Zaman içinde sertleşmekte ve traverten olmaktadır. Ancak ziyaretçiler tarafından katkatlar üzerinde gezilmesi ve oynanması, henüz yumuşacık haldeki kalsiyum karbonatların ezilmesine, dağılmasına neden olmaktadır.
Termal kaynak suyu, normal şartlara dönüşmeye ve traverten oluşumuna neden olmaktadır. Termal sudaki kalsiyum bikarbonatın aşırı miktarda bulunması ve suyun yüzeye çıkışı sonucu karbondioksit açığa çıkmakta ve kalsiyum karbonat çökmektedir.
Beyazlığın oluşumunda, hava sartları, ısı kaybı, akışın yayılımı ve süresi etkilidir. Çökelme, termal sudaki karbondioksitin havadaki karbondioksit dengeye gelinceye kadar devam etmektedir. Yerinde yapılan analizlerde, kaynak başındaki suyun karbondioksit miktarı ortalama 725mg/l iken, suyun travertenleri terk ettiğinde bu miktar 145 mg/l'ye düşmektedir. Keza kalsiyumbikarbonat da benzer şekilde 1200 mg/l'den 400 m/l'ye düşmektedir. Keza Ca 576/8 mg/l düşmektedir. Bu analiz sonucuna göre, 1 lt sudan, traverten üzerine 499.9 mg CaCO3 çökelmektedir. Bu miktar, 1 l/sn su için günde 43191 gr. çökelme demektir. Ortalama yoğunluğu 1.48 g/cm
³ alan kaplar. Suyun ortalama debisi 466.21/sn olduğuna göre 13584 m² alan beyazlatılabilecektir. Pratikte bu şartları yerine getirmek güçtür. Ancak bu teorik yaklaşıma göre yılda 1 mm kalınlığında 4.9 km² alan beyazlatılabilir.
Derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 28 Kasım 2017 04:15
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Kasım 2017       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PAMUKKALE
Ad:  pamukkale1.jpg
Gösterim: 390
Boyut:  40.6 KB

Ege bölgesinde Denizli'nin 19 km K.'inde Büyük Menderes’in kollarından Çürüksu'nun K. kenarında, yaklaşık 400 m yükseltideki düz bir sahanlığın üzerinde ve yamacında meydana gelmiş travertenleri ve sıcak kaynakları ile ünlü dinlence yeri ve turizm merkezi.

Pamukkale travertenleri, gerisindeki eski billurlu temeli, sahanlığı oluşturan Neojen çökellerinden ayıran bir fay boyunca çıkan sıcak kaynakların içerdikleri kirecin, açık havada karbondioksit gazının uçması sonucunda çökelmesiyle meydana gelmişlerdir. Sıcaklığı 35 °C dolayında olan kaynak suların içinde litrede 2,2 gram çözünmüş kireç vardır. Bunun yaklaşık 0,84 gramı traverten olarak çökelir. Kaynakların akımı dakikada 40 m3 dolayında olduğuna göre, günde yaklaşık 20 m3 kadar traverten çökelir. Travertenler kalınlıklarından çok, meydana getirdikleri saçak, havuz, taşlaşmış çağlayan biçimindeki güzel görüntüleri ile ünlüdür. Son zamanlarda doğal olanlardan başka yapay olarak da çeşitli traverten biçimleri oluşturulmaktadır. Pamukkale, antik Hierapolis kentinin kalıntıları, doğal ve yapay havuzları ve giderek artan turistik kuruluşları ile Türkiye'nin yerli ve yabancılar tarafından en çok ziyaret edilen yörelerinden biridir.

PAMUKKALE kaplıcaları


Denizli nin K.'inde Pamukkale sahanlığını D.’dan sınırlayan fay boyunca sıralanmış sıcak su kaynakları ve kuruluşlar. G.-D.-K.-B. doğrultusunda üç grup oluştururlar. En G.'de Pamukkale travertenlerini de çökelten üç kaynak yer alır. Bikarbonat, sülfat, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve karbondioksit içeren bu kaynak sularında toplam olarak litrede 2,36 gram mineral madde vardır. Sıcaklıkları 33-35,5°C arasındadır. Suyun radyoaktivitesi yüksek, tadı acıdır. Antikçağ'dan beri ünlü olan bu kaynaklar etrafında 1950'li yıllardan sonra birçok kuruluş açılmıştır. Akımı en yüksek olanın çevresi genişletilerek yarı yapay bir havuz haline getirilmiş ve Denizli Özel idaresi tarafından işletmeye açılmış, onu çevredeki birçok turistik kuruluşlar izlemiştir Diğer iki kaplıca, 5 km kadar daha K.’deki Karahayıt ve Kızılleğen kaplıcalarıdır. Bunların suları da kimyasal bakımdan aynı bileşimde, fakat sıcaklıkları daha yüksektir (Karahayıt 56 °C, Kızılleğen 40 °C). Karahayıt kaplıcası yüksek akımı ile (40 l/sn) dikkati çeker Pamukkale kaplıcaları çeşitli hastalıkların tedavisinde önerilir.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

18 Nisan 2007 / Misafir Taslak Konular
31 Mayıs 2015 / Jumong Taslak Konular
16 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
16 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
1 Aralık 2008 / Pollyanna Taslak Konular