Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Kasım 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Hierapolis

Ad:  hierapolis.JPG
Gösterim: 427
Boyut:  41.6 KB

Denizli’nin yaklaşık 15 km kuzeyinde bulunan eski Frigya kenti.

Küçük Çökelez Dağı eteklerinde, kireç içeren suların oluşturduğu traverten taraçalarından (seki) dolayı bugün Pamukkale diye anılan yörede yer alır. İÖ 190’da Pergamon (Bergama) kralı II. Eumenes tarafından kurulduğu sanılmaktadır. Daha sonra kutsal bir kent (hieron) oldu. Burada Tanrıça Leto’nun adına, Letoia denen törenler düzenlenirdi. Leto, Yunan mitolojisindeki anatanrıçanın yerel bir karşıhğı idi. Ayrıca kentte Apollon Lairbenos’a da tapındırdı. Roma imparatoru Tiberius’un egemenliği döneminde İS y. 14-37 arasında Hierapolis yeniden inşa edildi ve 1334’teki bir depremden sonra terk edilene değin varlığını sürdürdü.

Hierapolis’teki ilk kazılar 1890’larda Almanlar tarafından yapıldı. Çalışmaları 1957’den bu yana da Italyanlar sürdürmektedir. Bugün müze olarak kullanılan İS 2. yüzyıldan kalmış hamamla gene aynı dönemde yapılmış tiyatro, bugün kısmen ayakta olan önemli yapılardır. Ayrıca iki tane sütunlu cadde, Domitianus Takı (ÎS 82-83)
ve Hıristiyanlık döneminden de bir bazilikayla (İS 6. yy) sekizgen planlı St. Philippus Martirionu (IS 5. yy) günümüze ulaşmıştır. Kentin nekropolü tümülüs, lahit ve ev tipi mezarlarıyla geç Helenistik dönemden Hıristiyanlığın ilk dönemlerine değin kullanılmıştır.

kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 27 Kasım 2017 03:12