Arama

Makara ve Çıkrık - Tek Mesaj #4

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Aralık 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Makara Türleri ve Palanga Sistemi!


Bir basit makine çeşidi olan makara sistemi iki türde incelenir.

Sabit Makaralar!

  • Eksenlerinden bağlı olup, çevresinden geçen ip çekildiğinde sadece dönme hareketi yapabilen makaralara sabit makara denir. Moment prensibinden sistemde F.r=P.r ve F=P eşitliği yazılır. Kuvvetten kazanç yoktur. Sadece kuvvetin yönü ve doğrultusunda değişim gözlenir.

Hareketli Makaralar!

  • Çevresinden geçen ip çekildiğinde hem dönebilen hem de yükselip, alçalabilen makaralar ise hareketli makaralar olarak tanımlanır. Ağırlığı önemsenmeyen hareketli makaralarda kuvvetten kazanç ile yoldan kayıp eşittir.

Palanga Sistemi!


Hareketli ve sabit makara grubundan oluşan sisteme palanga sistemi denir. Palangalar kuvvet kazancı sağlar. Palangalarda kuvvet ile yük arasındaki ilişki makara sistemlerinde olduğu gibi dengenin birinci şartından bulunur.

Sistemde makaraların ağırlıkları ihmal edilmemiş ise sadece hareketli makaraların ağırlığı yüke eklenir ve ilgili işlem periyodik olarak tekrarlanır.

Makara sistemlerinde ve palangalarda dengenin şartlarına göre çözüme gidilir. Makara ağırlıklarının söz konusu olduğu bir sistemde sabit makaraların ağırlığı tavana baglanan ip tarafından dengelendiği için kuvvete katkısı yoktur. Hareketli makaraların ağırlığı dikkate alınır.