Arama

Pierre Curie - Tek Mesaj #3

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Şubat 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Piezoelektrik Olayı ve Pierre Curie!


Basıncın madde üzerindeki etkilerinden birisi de piezoelektrik olayıdır. İlgili olay, bazı kristal türlerinin üzerine basınç uygulandığında kristalin bir yüzünde pozitif (+), diğer yüzünde negatif (-) yüklerin ortaya çıkmasıyla gözlenir. Bu durum iki yüzey arasında bir elektrik potansiyel farkının oluştuğu anlamına gelir.

Pierre Curie, kardeşi Jacques Curie ile birlikte yaptığı çalışmalarda katı kristallere basınç uygulayınca elektriksel potansiyel farkın oluştuğunu keşfeden ve 1903 yılında Nobel Fizik ödülünü alan Fransız bilim adamıdır. Bu bağlamda söz konusu olaya Latince basınç anlamına gelen 'piezo' sözcüğü ile elektrik sözcüğü birleştirilerek 'piezoelektrik' adı verilmiştir.

Piezoelektrik olayının oluşturduğu potansiyel farkına bağlı olarak oluşan elektrik akımı, uygun elektronik devreleri kurularak gündelik yaşamda kullanılan birçok araç ve gerecin çalışmasını sağlamaktadır. Kristal mikrofonlarda, sonar cihazlarında, radyo vericilerde frekans kontrolünde, terazilerde vb. piezoelektrik kullanılır.