Arama

Pierre Curie

Güncelleme: 12 Şubat 2018 Gösterim: 4.594 Cevap: 2
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
11 Mayıs 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Pierre Curie,


Pierrecurie


(d. 15 Mayıs 1859, Paris - ö. 19 Nisan 1906, Paris) Fransız fizikçi; kristalbilim, manyetizma, piezoelektrik ve ışınetki biliminin öncülerinden. Kimyager eşi Marie Curie ile beraber 1898 yılında radyum elementini buldu. 1903 yılında Henri Becquerel tarafından bulunan radyasyon olgusu üzerine yaptıkları ortak çalışmalarla sağladıkları üstün hizmetler için eşi Marie Curie ile beraber Nobel Fizik Ödülü aldı.
Çocukluk dönemininin en mutlu olanına sahipti, fakat geleneklere uymayan eğitiminin anlamı ;Fransız Bilim Kurulu tarafından, Pierre Curie hiç sessiz kabul görmedi. Babası, bir hekim, oğlunun akıl sahibi ve kişiliğinin özel öğretim yolunda en iyi yetiştirici olabilirliğine inandı.
Pierre 14 yaşında iken, matematik için hırs ve yeteneği ispatlamıştı. 16’sında üniversite çalışmalarına başladı ve 18’inde Amerikan Master Derecesinin eşdeğeri ile ödüllendirildi. Fakat parasızlık onu doktora çalışmasından kesin olmayan bir ertelemeye sürükledi. Kötü ücretli bir laboratuar asistanı haline geldi.
Onun ilk önemli bilim işbirliği büyük kardeşi Jacques ileydi. Pierre 21 ve Jacques 24 yaşlarında iken, kardeşler piezoelektrik (yunancadan gelen “to press” den ) etkisini keşfetmişti. Curie Kardeşler katı kristallere basınç uygulandığı zaman, kristallerden elektrik enerjisi üretildiğinin bulmuştu. Aynı kristaller sıkıştırılmış olduğunda orada bir elektrik alan varlığı karşılıklıdır. İki tane doğaüstü olay arasındaki bağlantının gerçeğini anlamak, Pierre’e fiziğin kanunlarından simetrinin asıl rolü hakkında öncü bilgi geliştirmek için yardım etti.
Kardeşler, yeri gelmişken belirtelim, piezoelektrik, kuvars elektrometre (zayıf akım ölçme) ile buluşlarını acil pratik kullanıma koydular. Yaklaşık 20 yıl sonra cihaz Marie Cuire’e başlangıç araştırmalarında yardım etti. Keşfi takip eden yüzyılın içinde piezoelektrik; mikrofon, kuvars saatler ve elektronik elemanlarda etkin kullanıma konuldu.
26 Temmuz 1895' te Marie Cuire ile evlenen Piere Curie; bu evlilikten 1897 ve 1904 yıllarında iki kız çocuğu sahibi oldu. 1904'te Sorbonne' da profesörlük görevi aldı ve aynı yıl Fransız Bilimler Akedemisi' ne seçildi. Laboratuvarda fazlaca çalışmasının sonucunda çok fazla radyasyona maruz kalan Piere Curie, 19 Nisan 1906'da geçirdiği bir trafik kazasında hayatını kaybetti. İlk olarak Sceaux'a annesinin yanına gömülen Piere Curie' nin mezarı daha sonra 1995 yılında ünlü Fransızların gömüldüğü Paris'teki Panthéon mezarlığına taşındı.
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2015 00:00
Biyografi Konusu: Pierre Curie nereli hayatı kimdir.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Ocak 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Pierre Curie


Ad:  300px-Pierrecurie2.jpg
Gösterim: 721
Boyut:  17.9 KB
(Doğum: 1859, Ölüm: 1906 Paris)
Sponsorlu Bağlantılar
Özellikle radyoaktivite çalışmalarıyla tanınmış Fransız Fizikçi.

Pierre Curie, Alsace'lı tanınmış bir doktorun oğluydu. Babasından ve bir aile dostundan, kendi evinde özel eğitim gördü. Sorbonne Üniversitesi'nde okudu. Paris Fen Fakültesi'ne girerek bilimsel çalışmalar yaptı. İlk deneylerini, cisimlerin değişik ısılardaki mıknatıs gücünün özellikleri üzerinde geliştirdi. Bu alandaki en büyük başarılarından biri, belli bir ısıda, cisimlerin mıknatıs gücünün değiştiğini keşfetmesi olmuştur. Bu belli ısıya "Curie noktası" adı verilmiştir (1895).

Aynı yıl öğrencilerinden Polonyalı Marie Sklodowska (Marie Curie) ile evlendi. Bu arada Fizik ve Kimya Okulu'na profesör olarak atandı. 1904'te Sorbonne'de Genel Fizik Kürsüsü'ne getirildi ve 1905'te Fen Akademisi'ne alındı. Kristaller üzerinde incelemede bulunurken, genellikle bütün fizik olaylarında bakışımlılık olabileceği dikkatini çekti ve "Bakışım Prensibi'ni" açıkladı. Henri Becquerel'in radyoaktifliği bulmasından sonra, eşiyle birlikte bu konuda incelemeler yaptı. 1898'de polonyum ve sonra da radyumu bularak büyük ün kazandılar. Bu çalışmaların sonunda, Curie'ler, 1903 yılında, H. Becquerel ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü kazandılar. 1905 yılında Bilimler Akademisi üyeliğine seçilen Pierre Curie, ertesi yıl bir trafik kazası sonucu öldü.

Kaynak: Bilimfeneri

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Şubat 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Piezoelektrik Olayı ve Pierre Curie!


Basıncın madde üzerindeki etkilerinden birisi de piezoelektrik olayıdır. İlgili olay, bazı kristal türlerinin üzerine basınç uygulandığında kristalin bir yüzünde pozitif (+), diğer yüzünde negatif (-) yüklerin ortaya çıkmasıyla gözlenir. Bu durum iki yüzey arasında bir elektrik potansiyel farkının oluştuğu anlamına gelir.

Pierre Curie, kardeşi Jacques Curie ile birlikte yaptığı çalışmalarda katı kristallere basınç uygulayınca elektriksel potansiyel farkın oluştuğunu keşfeden ve 1903 yılında Nobel Fizik ödülünü alan Fransız bilim adamıdır. Bu bağlamda söz konusu olaya Latince basınç anlamına gelen 'piezo' sözcüğü ile elektrik sözcüğü birleştirilerek 'piezoelektrik' adı verilmiştir.

Piezoelektrik olayının oluşturduğu potansiyel farkına bağlı olarak oluşan elektrik akımı, uygun elektronik devreleri kurularak gündelik yaşamda kullanılan birçok araç ve gerecin çalışmasını sağlamaktadır. Kristal mikrofonlarda, sonar cihazlarında, radyo vericilerde frekans kontrolünde, terazilerde vb. piezoelektrik kullanılır.

Benzer Konular

13 Aralık 2013 / merve ziyaretçi Cevaplanmış
24 Haziran 2016 / virtuecat Bilim ww
24 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
31 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Bilim ww
17 Temmuz 2015 / Safi Sanat ww