Arama

Martı (Larus) - Tek Mesaj #5

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Şubat 2018       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Martıgiller!


Ad:  Black-headed_Gull_landing_2.jpg
Gösterim: 598
Boyut:  150.6 KB
Martı, Martıgiller (Laridae) familyasının Gerçek Martılar (Larinae) alt familyasına bağlı olup, Larus cinsiyle anılan bir kuştur. Martıların elliye yakın türü vardır. Bunlardan 10-12 türü Türkiye kıyılarında yaşar. Martıgillerin en önemli karakteristiklerini yansıtan türlerden biri Akdeniz Bölgesi'nde yaşayan Güler Martı (Larus ridibundus) adlı kuştur.

Güler Martı (L. ridibundus)!

  • Tıknaz ve sağlam yapılı bir vücuda sahiptir. Boyu 37 ile 42 cm arasında değişir. Büyükçe olan başı kısacık bir boyun üzerine oturmuştur.
  • Vücut üzerinde kalın bir tabaka oluşturan tüy örtüsünün rengi mevsime göre değişir. İlkbaharda başı ve boğazının büyük bir bölümü koyu kahverengine dönüşür. Sırt tüyleri gridir. Kuyruğun uçları ise siyah renktedir. Vücudun öteki bölümleri bütünüyle beyazdır. Sonbaharda ve kışın hayvanın başı da beyaz olur, sadece gözlerinin etrafında ufak gri benekler görülür.
  • Uzun ve basık olan gaganın kenarları bıçak gibi keskindir. Gaganın üst bölümü alt bölümünden biraz daha uzun ve aşağıya doğru hafifçe kıvrıktır. Gaga kırmızı renktedir.
  • Oldukça uzun olan kırmızı renkli ayaklarında dörder parmak vardır. Bunlardan ūçü öne biri de arkaya doğrudur. Öne doğru olanlar daha uzun ve perdelidir.
  • Kanatlar uçlara doğru sivrilir. Kanat açıklığı 0,85-1 m'yi bulur. Ön kenarları kusursuz bir beyazlıktadır.

Kaynak: AnaBritannica
Son düzenleyen NeutralizeR; 25 Şubat 2018 12:33