Arama

Dante - Tek Mesaj #5

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Şubat 2018       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Dante'nin Özelliği!


Dante'nin yaşadığı çağlarda, İtalya'daki yazar ve şairler Latince konuşup, Latince yazmayı bir üstünlük sayıyorlardı. Onlar için İtalyanca aşağı sınıfların konuştuğu adi bir dil idi. Bu biçim düşünenlerin arasında Dante, İtalyancayı bütün eserlerinde başarıyla kullandı ve haklı olarak 'İtalyan lisanının babası' ününü kazandı.

Bu noktada Dante'nin önemli bir özelliği İtalyancayı başarıyla kullanmasıdır. En büyük eseri ise 'Commedia' adlı eserdir. Giovanni Boccaccio, bu eser adına 'İlahi' sözcüğünü eklemekle onun ölmezliğini anlatmak istemiştir.

Dante, 'İlahi Komedi' adlı eserinde Cehennem'e, Araf'a ve Cennet'e hayalinde canlandırarak yapmış olduğu bir yolculuğun büyük hikayesini anlatır, çağının en yüksek kültürünün (ansiklopedik) bir görünüşünü verir.

Tarih, felsefe, edebiyat, fiziksel bilimler, ahlak, ilahiyat bu eşsiz şiirde anlatılmıştır. En büyük otoriteler bugün Dante için 'Ondan önce İtalyanca diye bir dil yoktu, ama Dante'den sonra bir İtalyanca doğdu.' demişlerdir. Gerçekten de Dante güçlü kalemiyle bugün de okuyanları hayran bırakan bir dil oluşturmuştur.

Kaynak: AnaBritannica