Arama

Dante

Güncelleme: 23 Şubat 2018 Gösterim: 16.876 Cevap: 4
PiSiK0PATR - avatarı
PiSiK0PATR
Ziyaretçi
5 Ekim 2006       Mesaj #1
PiSiK0PATR - avatarı
Ziyaretçi
Dante (1265 - 1321)
Dante
Sponsorlu Bağlantılar
Mayıs 1265’de Floransa'da doğan İtalyan yazar Dante Alighieri, 26 Mart 1266’da Durante adıyla vaftiz edildi. 1274’de “Yeni Hayat” ve “İlahi Komedya”da ölümsüzleştireceği Beatrice'yi ilk kez gördü. Asıl adı Bice di Folco Portinari olan Beatrice, daha sonra Simone de' Bardi'yle evlendi ve 1290 yılında öldü.

1983’de, babasının ölümünden bir yıl sonra, Floransa'nın önde gelen aşk şairlerinden biri olarak üne kavuştu ve şair Guido Cavalcanti'yle yazışmaya başladı. 1285 yılında evlendiği Gemma Donati’den, iki yıl sonra Pietro adında bir çocuk sahibi oldu. 1289 yılında Campaldino Savaşı'nda, Floransalı Guelfoların safında Ghibellinoların şehri Arezzo'ya karşı savaşan Dante, savaştan üç yıl sonra, “Vita nuova” (Yeni Hayat) adlı yapıtını yazdı. Yeni Hayat, Dante'nin 31 şiirini, bu şiirlerin hangi vesilelerle yazıldığına ilişkin açıklamalarını ve şiirlerin yapısal çözümlemelerini içeren bir düzyazı-şiir çalışmasıdır.

Yoğun felsefe çalışmalarına başlayan şair, felsefi konularda şiirler yazmayı da sürdürür bu arada. 1295 yılında Hekim ve Eczacılar Loncası’na üye oldu ve Floransa’nın siyasal yaşamına katıldı. Bu tarihten sonra çeşitli meclislerde görev alan Dante, bu beş yıllık süreç sonucunda altı lonca başkanından biri sıfatıyla Floransa’nın yönetimine seçildi. 1295’de Beyazlar ve Siyahlar olarak ikiye bölünen Guelfolar yüzünden, Floransa’da siyasal uzlaşmayı sağlamak amacıyla, Papa’ya gönderilen üç kişilik kurulun üyesi olarak şehirden uzaklaştığında, önderleri bir süre önce sürgüne gönderilmiş olan Siyah Guelfo grubu iktidarı ele geçirdi.

27 Ocak 1302’de para cezasına çarptırılan ve kamu görevinden men edilen yazar, düzmece bir yolsuzlukla suçlandı ve Toscana bölgesine girmesi yasaklandı. 10 Mart’ta ceza onaylandı ve yakalanması halinde yakılarak idam edilecekti.

2 yıl sonra, mücadelesini tek başına sürdürmeye karar veren Dante, Beyaz Guelfo grubundan sürgün arkadaşlarıyla bağlarını kopardı ve sonraki yıllarda bütün İtalya’yı kapsayan gezilere çıktı. 1304-1308 yılları arasında De vulgari eloquentia (Halkdilinde Belagat) ile Convivio (Şölen) adlı yapıtlarını yazdı. Bu yapıtlardan ilki, dil ve şiir üzerine görüşlerini; ikincisi ise felsefe üzerine düşüncelerini ve felsefi bir bakış açısıyla şiirlerine ilişkin yorumlarını içerir. Dört kitaptan oluşan ve felsefî, siyasî ve ahlâkî konuları içeren Convivio adlı eserinin ikinci kitabı da astronomi ile ilgilidir aynı zamanda. İki yapıt da tamamlanmamıştır.

Bu yapıtlarının hemen ardından 1308’de “Divina Commedia”yı (İlahi Komedya) yazmaya başladı ve ölümünden kısa bir süre öncesine kadar bu yapıt üzerinde çalıştı. Özgün adı Comedia (Komedya) olan bu yapıta “ilahi” nitelemesi sonradan, Rönesans döneminde eklenmiştir. İtalyanca yazılan İlahi Komedya, karşılıksız aşkı Beatrice için yazılan bu destan hem aşkı ve insanı, hem geçmişi, hem kendi güncelliğini anlatıyor, geleceğe uzanan bir sentez oluşturuyordu. Aynı zamanda İlâhi Komedya ile Convivio'da astronomi ve kozmolojiye ilişkin görüşlere de rastlanmaktadır.

İlâhi Komedya, Dante'nin Cehennem, Araf ve Cennet'e yaptığı hayalî bir seyahatin öyküsüdür ve burada sunduğu Evren Dizgesi tamamen Batlamyus Dizgesi'ne dayanmaktadır. Dante'ye göre, Yer Evren'in merkezindedir ve hareketsizdir. Yer'in etrafında sırasıyla, Ay, Merkür, Venüs, Güneş, Mars, Jüpiter ve Satürn'ün küreleri bulunur. Satürn küresinden sonra, sabit yıldızlar küresi ve ondan sonra da İlk Hareket Ettirici Küre gelir. Onuncu küre ise, En Yüksek Küre, yani Tanrının Evi'dir. Küreler, Meleklerin yardımı ile hareket eder. Dante, Aristoteles'in etkisi ile Ortakmerkezli Küreler Dizgesi'ni benimsemiş, dışmerkezli kürelerin olmadığını savunmuştur.

İlahi Komedya’dan sonra 1314’de Monarchia'yı (Monarşi) yazan Dante, yönetim biçimini konu aldığı bu yapıtında, papalık-imparatorluk şeklindeki iktidar parçalanmasına karşı tek bir hükümdarın egemenliğini savundu. 1315 Haziran ayında Floransalı sürgünlere suçlarını kabul etmeleri halinde affedilecekleri bildirildi fakat bu öneriyi kabul etmeyen Dante'nin sürgün cezası yeniden onaylandı ve çocukları da ceza kapsamına alındı. Şair, son yıllarını Verona'da Can Grande della Scala'nın ve Ravenna'da Guido Novello da Polenta'nın saraylarında geçirdi. Quaestio de aqua et terra (Su ve Toprak Sorunu) ile Egloge (Eklogalar) adlı yapıtlarını yazdıktan bir sene sonra, 1321 yılında Ravenna’da öldü.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Dante nereli hayatı kimdir.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
25 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Dante Alighieri (1265–1321)
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ortaçağın koşukla yazılmış en büyük destanı olan İlahi Komedya'nın yazarıdır. Dante, Shakespeare ve Goethe ile birlikte, Batı Avrupa edebiyatı­nın önde gelen üç büyük yazarından biridir. Dante İtalya'nın Floransa kentinde saygın bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Üniversite­ye gitmemiş olmasına karşın, kendini yetişti­rerek pek çok konuda bilgi sahibi oldu. 30 yaşlarındayken siyasete atıldı. Yedi yıl sonra siyasal karşıtlarının yönetime geçmesi üzerine çok sevdiği Floransa'yı terk etmek zorunda kaldı ve doğduğu kente bir daha dönemedi. Şair yaşamının son yıllarını İtalya'nın doğu­sundaki Ravenna'da geçirdi ve orada öldü.
Dante'nin daha dokuz yaşındayken âşık olduğu Beatrice adındaki kız yaşamı boyunca ona esin perisi oldu. Beatrice 1290'da ölünce, Dante ona olan aşkını, ölümünden duyduğu acıyı ve cennetteki hayalini, bir anı kitabı özelliği taşıyan La Vita Nuova (yaklaşık 1293; "Yeni Hayat") ile ölümsüzleştirdi.
Dante'nin 1310'da yazmaya başladığı İlahi Komedya (La divina commedia; 1310–21) dinsel ve ahlaksal içeriklidir. Bu yapıtta, yaşamda mutluluğa ahlaksal ve düşünsel erdemler yoluyla ulaşılacağı vurgulanmakta­dır. İlahi mutluluğa ise inanç, umut, iyilikse­verlik gibi erdemlerin benimsenmesiyle varı­labilir. Dante bu yapıtında Latin şair Virjil'in öncülüğünde, dünyayı simgeleyen karanlık bir ormandan geçerek yolculuğuna başlar. Cehennemin kapısında "Tüm umutlarınızı geride bırakıp öyle girin", yazılıdır. Dante, cehennemin derinliklerine doğru yolculuğunu sürdürürken, büyük bir buz kütlesi içinde hareketsiz duran şeytanı görür. Dante ve Virjil korkuyla oradan uzaklaşırlar ve günah­kârların arınarak, cennete gitmek için bekleş-tıkleri arafa ulaşırlar. Orada Beatrice'yi bu­lurlar. Beatrice onlara rehberlik eder ve cennetin dokuz katından geçirerek en sonun­da Tanrı'nın bulunduğu yere götürür. Orada, Beatrice'nin Dante'den ayrıldığı bir anda, şair Tanrı'nın gerçek görüntüsüyle karşılaşır; ne var ki, Dante bu görüntüyü sözlerle tanımla­manın olanaksız olduğunu anlatır.
Dante Alighieri portresi
dantealighieri
Dante Alighieri (1 Haziran 1265, Floransa - 13 Eylül 1321, Ravenna) İtalyan ozan ve politikacıdır.
En bilinen eseri, Ahirete yapılan bir yolculuğu anlattığı İlahi Komedya`dır (La Divina Commedia). Bu eser Cehennem, Araf ve Cennet isimlerinde üç ciltten oluşmuştur. Dünya edebiyat tarihinin en büyük eserlerinden biri kabul edildiği gibi, modern İtalyanca`nın da temelini oluşturur.
Modern Avrupa ve İtalya için önemli bir figürdür ve İtalya'daki metal 2€'ların tura tarafında, Dante'nin resmi vardır.


Yaşamı
Domenico di Michelino (1465): Dante ve kitabı, Floransa
michelinodanteandhispoe


Ailesi ve İlk Zamanlar
Dante 1265 yılında doğdu, Haziran ayında İkizler burcu olarak doğduğunu söyler. Gerçek adı olan Durante'yi kısaltarak Dante`yi kullanmıştır. Dante'nin ailesi köklü ve asil bir aile olmakla beraber, sonradan fakir düşmüş ve aristokratik önemini kaybetmişti. Dante'nin babası II. Alighiero hakkında çok fazla bilgi yoktur, mesleği bilinmemekle beraber noter, hakim veya faizci olduğuna dair çeşitli görüşler mevcuttur. II. Alighiero hakkındaki belki de tek "kesin" bilgi onun Guelfolar partisine mensup olduğudur.
O sıralarda yönetim Ghibellinolar'daydı ve Ghibellinolar Guelfoları sürgün ederek şehirden uzaklaştırmışlardı. Dante'nin babası II. Alighiero Guelfolardan olmasına ve Dante doğduğunda Floransa Ghibellinoların yönetiminde bulunmasına rağmen, II. Alighiero ve ailesi Floransa'da ikamet etmekteydi. Dante babasını sevmezdi, bunun nedeni babasının kötü ünü veya silik kişiliği olabilir. Eserlerinin hiçbir yerinde babasından söz etmemiştir, aksine her fırsatta şövalyelik payesi bulunan dedesi Cacciaguida'dan bahseder, ailesinin soyunun Roma'ya dayanması ile övünürdü. Dante annesini daha çok küçük yaşlarda kaybetmiştir. Babası da o on sekiz yaşlarındayken vefat etmiş, bunun üzerine Dante üvey annesi (Monna Lapa) ve üvey kardeşleriyle yaşamak zorunda kalmıştır. Yazarın hayatının bu dönemi ile ilgili çok fazla bilgi bulunmasa da, onun büyük acılar çekmemekle beraber bu dönem boyunca mutlu veya rahat olmadığı düşünülmektedir
.

Eğitim ve Şiir
Dante`nin eğitimi fazla bilinmemekte olup, kendi kendini geliştirdiği varsayılmaktadır. Dante'nin ilk öğrenimini Santa Croce papaz okulunda bitirdiği sanılmaktadır. Her ne kadar Dante yüksek öğrenime devam edemese (veya etmese) de, kendi kendine okumaya ve çalışmaya devam etmiştir.
Öğrenmeye büyük bir tutkusu vardı, önemli Latin ve Yunan eserlerini okumakla kalmıyor, dönemin İtalyan şairlerlerinin eserlerini de okuyor, bunlara büyük bir önem veriyordu. Yazmak konusundaki yeteneklerini ilerletirken, astronomi, resim ve felsefe gibi konularda da kendisini geliştiriyordu. Dönemin önemli isimlerinin düzenlediği toplantıları kaçırmıyor, birçok önemli isimle arkadaşlıklar kuruyordu. Bu kişilere örnek olarak devrin ünlü Floransa'lı şairi Guido Cavalcanti'yi verebiliriz.

Beatrice
Dante denince ilk akla gelen isim belki de onun sonsuz bir aşk ile bağlandığı Beatrice'dir (Türkçe okunuşu: Beatriçe). Dante'nin çocukluğu ve gençliği hakkında çok az bilgiye sahip olunsa da, şairin dokuz yaşındayken kendisinden bir yaş küçük Beatrice'ye aşık olduğu kesin olarak bilinmektedir. Komşuları Floransa'lı şövalyelerden olan Folco di Ricovero de' Portinari'nin kızı Beatrice ile komşularının evindeki bir eğlence sırasında tanışmıştı. Tanıştığı ilk andan beri Dante Beatrice'e büyük bir tutkuyla bağlandı. Beatrice ile ikinci kez karşılaştığında on sekiz yaşındaydı, bu ikinci karşılaşmadan sonra Beatrice'e olan sevgisi daha da derinleşti. Beatrice'e olan aşkı yazımını ve şiire olan bakış açısını büyük oranda etkileyecekti; İlahi Komedya'nın tohumlarını atan belki de Beatrice'ye olan aşkıydı. Dante aşkından sevgilisine hiçbir zaman söz etmemiştir, nitekim 1288 yılında Beatrice Floransa'lı şövalyelerden Simone dei Burdi ile evlendi. Fakat Beatrice evliliğinden sadece iki sene sonra, 1290'da, yirmi dört yaşında öldü. Beatrice'nin ölümünden sonra Dante çalışmalarına daha sıkı sarılmış, Latin edebiyatı ve felsefeye kendisini adamıştır. Kuşkusuz Beatrice'nin ölümü Dante için büyük bir şoktu ve yazarın yazım hayatını da fazlasıyla etkiledi. Beatrice'nin çok genç bir yaşta ölmesi, Dante'nin onu ölümsüzleştirmesine yol açmış, fikriyatında Beatrice'ye maddi, ölümlü ve insani bir görünümden ziyade manevi, ölümsüz ve ilahi bir görünüm vermesine neden olmuştur.


Evliliği
Dante daha 12 yaşındayken ailesi tarafından Gemma di Manetto Donati ile sözlenmiştir. Ailesinin de ısrarlarıyla, 1295 yılında Floransa'lı tanınmış Donati ailesine mensup Gemma ile evlendi. Gemma'dan Pietro ve Jacapo isimlerinde iki oğlu ve Antonia isminde bir kızı olmuştur. Dante ile Gemma'nın mutlu bir evlilik geçirdikleri söylenemez. birçok kaynağa göre Dante Gemma ile olan evliliğinde hiçbir zaman mutlu olamadı. Yine de Dante evliliğin kutsallığına inanan birisiydi ve Gemma ile olan ilişikisine dair pek bir kanıt yoktur, kendisi de bundan eserlerinde bahsetmemiştir.
Dante sürgün edildikten sonra karısını bir daha görememiştir.

Floransa ve Dönemin Siyasi Durumu
Devrin Floransa'sında bellibaşlı iki parti vardı: Ghibellinolar ve Guelfolar. Ghibellinolar imparator tarafından destekleniyor, aristokrasiyi savunuyorlardu; Guelfolar ise papa tarafından destekleniyordu. Sonraları Pistoia Guelfoları "Beyazlar" ve "Siyahlar" olarak iki ayrıldılar. Bu genel anlamda Guelfoların ikiye bölünmesine yol açtı. Beyazların başında Cerchi ailesi vardı. "Popolo grasso" diye adlandırılan zengin burjuva sınıfı tarafından destekleniyorlardı, reformist düşünceleri vardı, papa ve papalık konusunda da daha temkinli bir görüşe sahiptiler. Siyahların başında ise Donati ailesi bulunuyordu. Feodal devirden kalan çeşitli asilzadelerden oluşan bu grup, "Popolo minuto" diye adlandırılan küçük zanaatkarlar, işçiler gibi daha düşük bir halk tabakası tarafından destekleniyorlardı. Siyahların düşüncesi daha bağnazdı ve dogmatik anlamda papacıydılar.


Dante'nin Siyasi Hayatı
Dante daha 24 yaşında, 1289'da, Floransa'lı Guelfo şövalyeleri ile birlikte Campaldino savaşında Arezzo Ghibellinolarına karşı savaşmıştır. Eşi Gemma Donati tarafından Siyahların başkanı konumundaki Donati ailesi ile akraba olsa da Beyazların taraftarı olmuştur. Devlet işlerine katılmak isteyen Dante Hekim ve Eczacılar loncasına yazılmıştır. Bunun nedeni dönemin yasalarına göre asilzadelerin kamu işlerine girebilmeleri için öncelikle zanaat loncalarından (Corporazioni di Arti e Mestieri) birine kaydolmalarının şart koşulmasıydı. Dante politik hayatına başladı.
Bu sıralarda Papa VIII. Bonifatius Floransa'nın iç işlerine karışmaya, Beyazlara karşı sık sık Siyahlara arka çıkmaya başlamıştır. Papanın bu girişimleri Floransa'nın önde gelenlerini, özellikle de Beyazlar'ı fazlasıyla rahatsız ediyordu. 1300 yılında Dante iki aylığına Floransa hükümetinin başındaki altı kişilik kurula seçildi. Beyazların Floransa'daki iktidarına son vermek amacıyla Papa Bonifatius harekete geçmeye karar verdi. Papa Fransa kralı Philippe le Bel'in kardeşi Charles de Valois'yı Floransa'ya gitmeye ikna etti. Floransa bundan rahatsız olup Papayı kararından döndürmek amacıyla içinde Dante'nin de bulunduğu bir heyeti Roma'ya gönderdi. Roma'da heyeti oyalarken, 1301 yılında Charles de Valois süvarileriyle birlikte Floransa'ya girdi. O sıralarda şehrin iktidarı Beyazların elindeydi ve Siyahların çoğunluğu sürgün edilmişti. Charles de Valois Siyahları da kendi saflarına alarak Beyazları şehirden çıkarmıştır. Beyazların mallarına el konurken bir kısmına idam cezası verildi, çoğunluğu sürgüne gönderildi.
Dante hiçbir zaman Papa VIII. Bonifatius'u sevmemişti. Beyazlara karşı girişilen hareketten nasibini alarak, 27 Ocak 1302'de sahtekarlık, gayri meşru kazanç elde etmek gibi asılsız suçlardan ötürü para cezasına çarptırıldı ve iki yıllığına Florasa'dan sürgün edildi. Ayrıca bir daha devlet işlerinde çalıştırılmayacaktı. Daha sonra hakkında yeni bir karar daha verildi: Floransa'lı askerler tarafından ele geçirildiği takdir de idam edilecekti.


Sürgün ve Ölüm
Dante mahkemenin kararlarını öğrendiğinde Floransa'da değildi. Hakkındaki sürgün kararı nedeniyle Floransa'ya da dönemedi. Beyazlar Floransa'da iktidarı geri ele geçirebilmek için çeşitli girişimlerde bulundular, fakat başarısızlığa uğradılar.
Zamanla arkadaşlarına olan güveni ve inancını kaybetmeye başladı. Büyük bir acı içinde
olduğu bu günlerde İlahi Komedya'yı yazmaya başladı. İlk olarak Verona'ya gitti, bir ara Padova'ya geçti. Bazı kaynaklara göre Paris'e de gitmiş ve burada felsefe ile teoloji okumuştur. Bazı zayıf rivayetlere göre Paris'ten sonra Oxford'a da kısa süreliğine geçmiştir. Fakat bu çok zayıf bir rivayettir ve bugünkü tarih otoriteleri tarafından sıklıkla yalanlanmıştır.
Dante 1311 yılında o sıralarda Casentino'da bulunan ve İtalya'yı işgale başlamış olan Lüksemburg kralı VII. Henry'ye mektuplar yazarak, onu Floransa'ya da savaş açmaya davet etti. Kralın İtalya'yı işgali birçok İtalyan şehrinde büyük bir nefretle karşılandı, Floransa'nın da dahil olduğu bu şehirler birlikte karşı koymak için kendi içlerindeki sorunları bir süreliğine askıya alıyorlardı. Bu dönemde Floransa sürgün edilmiş Beyazların bir çoğunu geri çağırdı, fakat Dante bunların arasında değildi. Bunun nedeni büyük ihtimalle kral VII. Henry'ye yazmış olduğu mektuplardı. 24 Ağustos 1313'de kral öldü, artık Floransa'ya tekrar dönebilme umutları yok olmuştu. Dante, kısa bir süreliğine Lucca'da kaldıktan sonra Verona'ya döndü. Daha sonra Ravenna prensi Guido Novelloda Potenta'nın davetiyle Verona'dan Ravenna'ya geçti, kısa geziler ve ayrılıklar dışında ömrünü burada geçirdi. 1321 yılında, 56 yaşındayken burada öldü. Ölüm nedeni kesin olarak bilinmemekle beraber, bazı kaynaklara göre ölüm nedeni sıtmadır.

Eserleri
Dante'nin eserlerini sınıflandırmanın pek çok yolu vardır. Her ne kadar eserlerin sıralanmasında genelde kronolojiye dikkat edilse de Dante'de öne çıkan sıralama özelliklerinden birisi de eserlerin yazıldığı dildir. Dante eserlerinin bir kısmını Latince, bir kısmını ise halk dili olan İtalyanca ile kaleme almıştır. birçok eser kaleme almıştır ama şaheseri hiç kuşkusuz İlahi Komedya'dır (La divina commedia).

Latince yazdığı eserleri
  • De Vulgari eloquentia (Halkdilinde Belagat)
  • Monarchia (Monarşi)
  • Epistulae (Mektuplar)
  • Eclogae (Eklogalar)
  • Quaestio de aqua et terra (Su ve Toprak Sorunu)
İtalyanca yazdığı eserleri
  • Vita nuova (Yeni Hayat)
  • Rime (Şiirler)
  • Convivio (Şölen)
  • II Fiore (Çiçek)
  • La Divina Commedia (İlahi Komedya):
    • Inferno (Cehennem)
    • Purgatorio (Araf)
    • Paradiso (Cennet)

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
AeraCura - avatarı
AeraCura
Ziyaretçi
17 Temmuz 2009       Mesaj #3
AeraCura - avatarı
Ziyaretçi
İnsanların çoğunun sadece bir kitap olarak baktığı İlahi Komedya, aslında görmeyi bilen gözler için içerisinde yoğun bilgiler barındırmaktadır… Konuya girmeden önce Dante hakkında kısaca bilgi verelim…

Dante (1265 – 1321)


Mayıs 1265′de Floransa’da doğan İtalyan yazar Dante Alighieri, 26 Mart 1266′da Durante adıyla vaftiz edildi. 1274′de “Yeni Hayat” ve “İlahi Komedya”da ölümsüzleştireceği Beatrice’yi ilk kez gördü. Asıl adı Bice di Folco Portinari olan Beatrice, daha sonra Simone de’ Bardi’yle evlendi ve 1290 yılında öldü.
1983′de, babasının ölümünden bir yıl sonra, Floransa’nın önde gelen aşk şairlerinden biri olarak üne kavuştu ve şair Guido Cavalcanti’yle yazışmaya başladı. 1285 yılında evlendiği Gemma Donati’den, iki yıl sonra Pietro adında bir çocuk sahibi oldu. 1289 yılında Campaldino Savaşı’nda, Floransalı Guelfoların safında Ghibellinoların şehri Arezzo’ya karşı savaşan Dante, savaştan üç yıl sonra, “Vita nuova” (Yeni Hayat) adlı yapıtını yazdı. Yeni Hayat, Dante’nin 31 şiirini, bu şiirlerin hangi vesilelerle yazıldığına ilişkin açıklamalarını ve şiirlerin yapısal çözümlemelerini içeren bir düzyazı-şiir çalışmasıdır.

dante

Yoğun felsefe çalışmalarına başlayan şair, felsefi konularda şiirler yazmayı da sürdürür bu arada. 1295 yılında Hekim ve Eczacılar Loncası’na üye oldu ve Floransa’nın siyasal yaşamına katıldı. Bu tarihten sonra çeşitli meclislerde görev alan Dante, bu beş yıllık süreç sonucunda altı lonca başkanından biri sıfatıyla Floransa’nın yönetimine seçildi. 1295′de Beyazlar ve Siyahlar olarak ikiye bölünen Guelfolar yüzünden, Floransa’da siyasal uzlaşmayı sağlamak amacıyla, Papa’ya gönderilen üç kişilik kurulun üyesi olarak şehirden uzaklaştığında, önderleri bir süre önce sürgüne gönderilmiş olan Siyah Guelfo grubu iktidarı ele geçirdi.

27 Ocak 1302′de para cezasına çarptırılan ve kamu görevinden men edilen yazar, düzmece bir yolsuzlukla suçlandı ve Toscana bölgesine girmesi yasaklandı. 10 Martta ceza onaylandı ve yakalanması halinde yakılarak idam edilecekti.
2 yıl sonra, mücadelesini tek başına sürdürmeye karar veren Dante, Beyaz Guelfo grubundan sürgün arkadaşlarıyla bağlarını kopardı ve sonraki yıllarda bütün İtalya’yı kapsayan gezilere çıktı. 1304-1308 yılları arasında De vulgari eloquentia (Halkdilinde Belagat) ile Convivio (Şölen) adlı yapıtlarını yazdı. Bu yapıtlardan ilki, dil ve şiir üzerine görüşlerini; ikincisi ise felsefe üzerine düşüncelerini ve felsefi bir bakış açısıyla şiirlerine ilişkin yorumlarını içerir. Dört kitaptan oluşan ve felsefî, siyasî ve ahlâkî konuları içeren Convivio adlı eserinin ikinci kitabı da astronomi ile ilgilidir aynı zamanda. İki yapıtta tamamlanmamıştır.
Bu yapıtlarının hemen ardından 1308′de “Divina Commedia”yı (İlahi Komedya) yazmaya başladı ve ölümünden kısa bir süre öncesine kadar bu yapıt üzerinde çalıştı. Özgün adı Comedia (Komedya) olan bu yapıta “ilahi” nitelemesi sonradan, Rönesans döneminde eklenmiştir. İtalyanca yazılan İlahi Komedya, karşılıksız aşkı Beatrice için yazılan bu destan hem aşkı ve insanı, hem geçmişi, hem kendi güncelliğini anlatıyor, geleceğe uzanan bir sentez oluşturuyordu. Aynı zamanda İlâhi Komedya ile Convivio’da astronomi ve kozmolojiye ilişkin görüşlere de rastlanmaktadır.
İlahi Komedya’dan sonra 1314′de Monarchia’yı (Monarşi) yazan Dante, yönetim biçimini konu aldığı bu yapıtında, papalık-imparatorluk şeklindeki iktidar parçalanmasına karşı tek bir hükümdarın egemenliğini savundu. 1315 Haziran ayında Floransalı sürgünlere suçlarını kabul etmeleri halinde affedilecekleri bildirildi fakat bu öneriyi kabul etmeyen Dante’nin sürgün cezası yeniden onaylandı ve çocukları da ceza kapsamına alındı.
Şair, son yıllarını Verona’da Can Grande della Scala’nın ve Ravenna’da Guido Novello da Polenta’nın saraylarında geçirdi. Quaestio de aqua et terra (Su ve Toprak Sorunu) ile Egloge (Eklogalar) adlı yapıtlarını yazdıktan bir sene sonra, 1321 yılında Ravenna’da öldü.
(Kimkimdir’den alıntıdır)

İlahi Komedya
İlâhi Komedya, Dante’nin Cehennem, Araf ve Cennet’e yaptığı hayalî bir seyahatin öyküsüdür ve burada sunduğu Evren Dizgesi tamamen Batlamyus Dizgesi’ne dayanmaktadır. Dante’ye göre, Yer Evren’in merkezindedir ve hareketsizdir. Yer’in etrafında sırasıyla, Ay, Merkür, Venüs, Güneş, Mars, Jüpiter ve Satürn’ün küreleri bulunur. Satürn küresinden sonra, sabit yıldızlar küresi ve ondan sonra da İlk Hareket Ettirici Küre gelir. Onuncu küre ise, En Yüksek Küre, yani Tanrının Evi’dir. Küreler, Meleklerin yardımı ile hareket eder. Dante, Aristoteles’in etkisi ile Ortakmerkezli Küreler Dizgesi’ni benimsemiş, dışmerkezli kürelerin olmadığını savunmuştur.
Bu arada kimi araştırmacılara göre Dante’nin cehenneme inişi ve oradaki kademelerin Dante’nin inisiyasyon aşamalarıyla doğrudan bağlantılıdır…

Cehennem

Dante’ye göre cehennem dünyanın merkezinde bulunmaktadır.. Cennetten kovulan Şeytan yeryüzüne düştüğünde, Kudüs’ün zıt tarafından dünya’ya çakılır ve günahlarının fazlalığıyla yerin merkezine kadar iner… Şeytan’ın düşerek açtığı bu çukurdan çıkan toprakla da Araf dağı meydana gelir…
7 Nisan 1300 tarihinde karanlık ormanda kaybolan Dante, cehennemde yolculuğuna başlar…

dante alighieri thumb

1. Halka ”Limbo”

Yeraltı dünyasının kayıkçısı Kharon ile Akheron Irmağı’nı geçerek buraya ulaşılır…
Cehennemde bulunan tek aydınlık yerdir… Bunun nedeni burada bulunan insanların günahlarından ötürü değil, İsa’dan önce yeryüzünde oldukları için vaftiz edilmemiş olmalarından dolayıdır…
2. Halka ”Şehvet”
Cehennemin yargıcı olan Minos’un günahlarına bakıp, günahlarının çokluğuna göre yolladığı diğer halka şehvet günahından dolayı burada bulunanların halkası olan 2. halkadır… Burada asla kesilmeyen rüzgarlarla insanlara cezaları verilmektedir…

Inferno Canto 3 Charon strikes lines 107 108

3. Halka ”Oburluk”

Sürekli soğuk yağmur ve çamurlaşmış topraklar içinde cezalarını çeker oburluk günahını işlemiş ruhlar…. 3. Halkaya gönderilen ruhlar cehennemin bekçisi olan üç başlı köpek Kerberos tarafından karşılanır…

4. Halka ”Cimriler Ve Savurganlar”
Cimrilik ve savurganlık günahıyla buraya gönderilmiş olan ruhları Pluton karşılar… Buradaki ruhlar sürekli ağır yüklerini oradan oraya taşımakla cezalandırılmışlardır ve bu yükleri taşırken birbirlerine çarptıkça, kavgaya tutuşup durmaktadırlar…
5. Halka
Acılar nehri Styxden 5. dairenin bekçisi Phlegyas’a (Apollonun Delphoi tapınağını yakan ve kızının ırzına geçen bu kişiyi Dante şeytan kılığına sokar) ulaşılır. Öfke’ye yenik düşenler burada Styxin sularından doğan çamurların içerisinde kendilerini dişlerler. Buradan, içinde sonsuza dek yanacak bir ateş olduğundan kırmızı görülen Dite kentine (Cehennemin daha altta bulunan son 4 dairesini kapsayan bölge) ulaşılır.
6. Halka ”Sapkınlık”
Buraya gönderilen ruhla
ı cehennemin üç cadısı karşılar…(Megaira, Alekto ve Tisiphone)
Medusayı anarlar taş kesilmesi için gelenlerin. Sapkınlar burada açık mezarların içinde inlerler. Ve Arasat’tan (Kıyamet gününde ölülerin dirilerek toplanacakları vadi) dönüp mezarlarının kapatılacağı o günü beklerler.
7. Halka ”Saldırganlık”
Minotaurus’un (Minotaur= Girit kıralı Minos’un boğası) öfkesiyle yüzleştikten sonra 7. daireye doğru yol alınır. Karşılarına çıkan kentaurlardan (yarısı at yarısı insan yaratıklar) Akhilleus’u yetiştiren bilgili Kherion, Phlegeton nehrini geçerek yolu bulmaları için Nessos’u (hainliğinden dolayı Herkül tarafından öldürülen kentaur) rehber verir Dante ve Vergilius’un yanına. Saldırganlar bu dairenin üç bölgesinde üç ayrı acı çekerler. Başkalarına acı verenler kan ırmağında haşlanır, canlarına kıyanlar acılı ağaçlara dönüşür ve Tanrı’yı küçümseyerek saldırganlık yapanlar bir ateş yağmuru altında kumlarda yuvarlanırlar.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Haziran 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Dante Alighieri

Doğum: 1265, Floransa
ölüm: 1321, Ravenna
İtalyan şairi.

Asıl adı Durante Alaghieri'dir. Eski ve soylu bir ailedendir. Zamanın ünlü şairlerinden Brunetto Latini'den ders aldı, ayrıca Yunanca ve Lâtince gibi klasik dilleri öğrendi. Dokuz yaşındayken tanıdığı ve dokuz yıl sonra yalnızca bir kez daha gördüğü ve platonik bir sevgiyle bağlandığı Beatrice Portinari, şiirinin büyük esin kaynağı oldu. Başka biriyle evlenen Beatrice'nin yirmi dört yaşındayken ölmesi üzerine, kendini felsefe öğrenimine verdi. O sırada İtalya, "Guelfe" ve "Ghibelline" adlı iki parti arasındaki çekişmenin yol açtığı iç savaşlara sahne olmaktaydı. Floransa'nın yönetimini ele geçiren Guelfe Partisi daha sonra "Aklar" ve "Karalar" olmak üzere ikiye bölünmüştü. Aklar'a katılan Dante (1295), kısa bir süre sonra yüksek görevler üstlendi.

1301 yılı sonlarında, Aklar'ın temsilcisi olarak Papa ile görüşmek için Roma'ya gittiğinde, Karalar bir darbeyle Floransa'nın yönetimini ele geçirdi. Dante yargılandı ve dayanak gösterilmeksizin yolsuzluk yapmakla suçlanarak, yurttaşlık hakları iki yıllığına elinden alındı, yine iki yıl sürgün cezasına çarptırıldı (1302). Bir süre sonra bu ceza "diri diri yakılma" cezasına dönüştürüldü. Dante için, ölünceye dek yurdundan uzak kalmasına yol açan bir sürgün yaşamı başladı. Çeşitli saraylarda geçici sığınaklar buldu, ama bu onun, "başkasının ekmeğinin ne denli tuzlu, onun yanına varmak için çıkılan merdivenlerin ne denli sert" (İlâhi Komedi) olduğunu öğrenmesini engellemedi. Floransa yöneticilerinin af önerisini, kendini aşağılaması demek olacağını söyleyerek geri çevirdi.

Öldüğünde Ravenna'daki bir kiliseye gömüldü. Floransalıların, onu yeniden yurduna getirtmek adına yüzyıllar boyunca verdikleri uğraş sonuçsuz kaldı. "İtalya'nın en büyük şairi", "tüm çağların en büyük şairlerinden biri" gibi sıfatlar yakıştırılan Dante'nin, çağını aşmış bir şair olduğu kesindir. Orta Çağ'da yaşamış, ama Rönesans'a giden yolu açanlardan biri olmuştur. Rönesans'ın ana düşüncesini tohum hâlinde onun yapıtlarında bulabiliriz. Ana yapıtlarından biri sayılan "Vita Nuova" (Yeni Yaşam, 1293) Beatrice'ye duyduğu katıksız sevginin öyküsünü dile getiren şiirlerden ve bunları birbirine bağlayan düzyazı yorumlardan oluşur. Dante, sevgilisini Meryem Ana'yla, dinsel tapınmayı insanca sevgiyle özdeşleştirerek, daha bu gençlik yapıtında çağının inanç dogmasını aşmıştır. Dante'nin başyapıtı, aynı zamanda dünya edebiyatının en büyük şiirsel yapıtlarından olan "İlahi Komedi"dir (1307-1321). Alegorik ve öğretici olan bu dinsel destan, Toscana lehçesiyle yazılmış ve İtalyan yazı dilinin temelini oluşturmuştur. "Cehennem", "Araf" ve "Cennet" başlıklı üç bölüme ayrılan yapıtta Dante; aklı, bilimi ve felsefeyi simgeleyen Lâtin şairi Vergilius'un kılavuzluğunda cehennem ve araftan geçer. Buralarda acı içinde kıvranan günahkârları görür. Günahlarını açığa vuran ve pişmanlık getiren Dante'ye cennetin yolu açılır. Burada ona yolu, inancın, dinin, sevginin ve ölümsüzlüğün simgesi olan Beatrice gösterir. Dante cennetin dokuz katını adım adım çıkarak bilgiye ve Tanrısal sevgiye ulaşır. Bu yolculuğu sırasında, ölmüş ünlü kişilerin ruhlarıyla Tanrıbilimsel ve felsefî sorunları tartışır, onlarla kilise, devlet ve İtalya üzerine konuşur. "İlâhi Komedi", ansiklopedik bir biçimde, Orta Çağ'ın edebiyat, kültür, felsefe, Tanrıbilimi, politika, tarih, fizik ve gökbilimine ilişkin tüm bilgilerini içerir. Bu nedenle, bu destan için "sanat yapıtı hâline gelmiş ortaçağ" denebilir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Şubat 2018       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Dante'nin Özelliği!


Dante'nin yaşadığı çağlarda, İtalya'daki yazar ve şairler Latince konuşup, Latince yazmayı bir üstünlük sayıyorlardı. Onlar için İtalyanca aşağı sınıfların konuştuğu adi bir dil idi. Bu biçim düşünenlerin arasında Dante, İtalyancayı bütün eserlerinde başarıyla kullandı ve haklı olarak 'İtalyan lisanının babası' ününü kazandı.

Bu noktada Dante'nin önemli bir özelliği İtalyancayı başarıyla kullanmasıdır. En büyük eseri ise 'Commedia' adlı eserdir. Giovanni Boccaccio, bu eser adına 'İlahi' sözcüğünü eklemekle onun ölmezliğini anlatmak istemiştir.

Dante, 'İlahi Komedi' adlı eserinde Cehennem'e, Araf'a ve Cennet'e hayalinde canlandırarak yapmış olduğu bir yolculuğun büyük hikayesini anlatır, çağının en yüksek kültürünün (ansiklopedik) bir görünüşünü verir.

Tarih, felsefe, edebiyat, fiziksel bilimler, ahlak, ilahiyat bu eşsiz şiirde anlatılmıştır. En büyük otoriteler bugün Dante için 'Ondan önce İtalyanca diye bir dil yoktu, ama Dante'den sonra bir İtalyanca doğdu.' demişlerdir. Gerçekten de Dante güçlü kalemiyle bugün de okuyanları hayran bırakan bir dil oluşturmuştur.

Kaynak: AnaBritannica

Benzer Konular

12 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww
1 Ekim 2008 / KisukE UraharA Sinema ww
20 Nisan 2012 / KisukE UraharA Sinema ww