Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Şubat 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

silis jeli (Silika jel)

Ad:  silikajel.JPG
Gösterim: 696
Boyut:  19.6 KB

silisin (SİO2) oldukça gözenekli, kristal yapılı olmayan biçimi. Gazların ve sıvıların neminin soğurulmasında, sıvıların koyulaştırılmasında, boyaların ve ince yapay katmanların yüzeyinin donuklaştırılmasında ve pek çok başka alanda kullanılır.

Silis jeli 1640’ta bulunmuş olmakla birlikte, yüze tutma (adsorpsiyon) özelliği ancak I. Dünya Savaşı sırasında anlaşılmış ve gaz maskelerinde kullanılmaya başlamıştır.
Ad:  silikajel1.JPG
Gösterim: 399
Boyut:  11.7 KB
Genellikle su camı gibi bir silikat çözeltisinin asitleştirilmesi yoluyla elde edilen silisik asit, katı bir kütle ya da jel yapısında bir çökelek oluşturur ve suyla yıkanarak çözünen maddeler ortamdan uzaklaştırılır. Suyun ısıtılarak buharlaşması sonucunda da camsı, tane yapılı bir katı elde edilir. Silis jelinin nem soğurma özelliğini güçlendirmek amacıyla suyunun tümü buharlaştırılmaz, bileşiminde çok az oranda su bırakılır.

Silisin gerçek yoğunluğu mililitrede 2,2 gr’dır, ama silis jelleri gözenekli olduklarından bunların hacim yoğunluğu daha düşüktür. Piyasada satılan silis jelinin hacim yoğunluğu yaklaşık mililitrede 0,7 gr, bir gramının yüzey alanı ise 750 m2’dir.

Kullanım Alanları (Aerosil)
  • Genel olarak koyulaştırma ve kuvvetlendirme için kullanılır.
  • Boyalar ve kaplamalar, doymamış polyester reçineleri, tabaka haline getirilmiş ve jel örtüler, HTV ve RTV-2K silikon kauçuk, yapıştırıcılar ve kapayıcılıar, baskı mürekkepleri, yapışık bileşikler ve jeller, bitki koruma, gıda ve kozmetiklerde kullanılır.
  • Sıvı sistemler, bağlayıcılar, polimerler vs…’nin reolojisinin ve dixotropisinin kontrolü; çökme karşıtı, kalınlaştırıcı (koyulaştırıcı) ve anti-sagging ajanı olarak kullanılır.
  • HCR ve RTV-2K silikon kauçuğunun pekiştirilmesi; tozun serbest akışkanlığının ve kekleşme karşıtı karakteristiklerinin düzeltilmesinde kullanılır.
kaynak: Ana britannica
SİLENTİUM EST AURUM