Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Mart 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Kuşların Cenneti

Ad:  park.JPG
Gösterim: 797
Boyut:  26.3 KB
Kuşcenneti Millî Parkı; Marmara Bölgesi’nde, Balıkesir ili, Bandırma ilçesi içerisindeki Manyas Kuşgölü’nün kuzeydoğusunda yer alır.
Türkiye’nin alan olarak en küçük Milli Parkı olan Kuş Cenneti, bünyesinde 266 kuş türü, 118 bitki türü ve gölde 23 balık türü ile çeşitli sürüngen türlerini barındırıyor.

Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine 18 km. uzaklıktaki Manyas Kuşgölü’nün kuzey doğu sahilinde yer alan Kuş Cenneti Milli Parkı’nın Türkiye Milli Parkları için de çok özel bir yeri ve dünya çapında önemi vardır. 64.1 hektarlık çok küçük bir sahada 266 değişik türden 2-3 milyon kuşun bir araya getirdiği benzersiz güzellikteki tabiat, Kuş Cenneti’nin yaşayan ve çok iyi korunan bir doğa mirası olduğu gerçeğini Avrupa ve dünyaya kabul ettirmiştir.

Parkın bulunduğu yere, “Kuş Cenneti” adını ilk olarak İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji ve Hidrobiyoloji Enstitüsü Müdürü Curt Kosswig ile hanımı Leonore Kosswig verdiler. Eskisığırcı köyünün batısındaki Söğüt korusunda kuşların toplanıp, yuvalanması sebebiyle verilen bu ad gün geçtikçe yayıldı.

1952 senesinde parkın bulunduğu yere, bir istasyon kuruldu ve istasyon bekçisine yöreyi koruma görevi verildi.

Marmara bölgesinin ılıman iklimli bir yöresinde yer alan Kuş Cenneti Millî Parkı, pekçok kuşun göç yolu üzerindedir. Burası kuşlar için barınma, beslenme ve üreme yeri özelliğindedir. İlkbaharda suların yükselmesi, yırtıcı hayvanların Millî Parkta yuvalanan kuşlara ulaşmasını engellediğinden güvenli bir vasat hazırlamaktadır. Sık bitki örtüsü ise kuşlara barınma imkanı sağlar. Bunun yanısıra böcek, solucan, kurbağa ve balığın bol olması, kuşlara ve yumurtadan çıkan yavrulara zengin besin kaynağı sağlamaktadır.

Manyas Gölü kenarındaki göçmen kuşları ve kuşların konak yerlerini korumak, zengin kuş çeşitlerini ve güzel manzarayı meraklıların ve ziyaretçilerin hizmetine sunmak amacıyla Manyas Kuşgölü’nün kuzey doğu sahilindeki 52 hektarlık alan 1959 yılında Milli Park ilan edilmiş, 1975 yılında Milli Park alanı 64.1 hektara çıkarılmıştır.

Kuşcenneti Milli Parkı’nda tespit edilen 266 türden 66’sı her yıl düzenli olarak kuluçka yapmakta, 22 türü bazı yıllar kuluçka topluluğuna katılmakta, geri kalan 178 tür ise göç esnasında Milli Park’a uğramaktadır.

Milli Park Kuş Cenneti’ndeki kuş türlerinin ve yörenin faunasını oluşturan canlıların sergilendiği Müze, çeşitli bölgelere yerleştirilmiş 5 ayrı kameradan kuşların izlendiği Kuş Gözlem Merkezi, Hatıra Eşya Satış Reyonu , Kuş Gözetleme Kulesi, Gezinti ve Dinlenme Alanları ile ziyaretçilere hizmet vermektedir.

Park sahası içinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir büfe mevcuttur.Park alanı içinde piknik yapılması ve hizmet araçları dışında araç girişi yasaktır.Ziyaretçi araçları için Park Girişi önünde otopark bulunmaktadır.
Ad:  park2.JPG
Gösterim: 802
Boyut:  35.8 KB
Evliya Çelebi' nin gezi notlarında Kuş Cenneti şu şekilde anlatılıyor: "Suyu hayat vericidir. Vahşi kuşlarla doludur. Her gece kaz ve kuğu sesinden, kanat şakırtısından Manyas sahrası titrer."

Marmara Bölgesi'nin tektonik çukurlaşma alanları içinde yer alan Manyas Gölü güneyden gelen Kocaçayla beslenen ve kuzeydoğudaki "Kuş Cennet" ile Türk turizmine önemli katkı sağlayan bir göl. Mart ayında gölün Kuzeydoğu ucunda kuluçkaya yatan kuşlar, ağaçların gövdelerini saran sular nedeniyle yüksek dallarda kendilerini güvende hissederek yavrular. Mayıs ayında yumurtadan çıkan yavrular; Temmuz' da uçmaya başlar Mart-Temmuz, Eylül-Ekim kuş gözlemek için ideal dönemlerdir. O dönemlerde 200' ü aşkın kuş türünü izlemek mümkündür. Kuş Gözetleme Kulesi'nden ilkbaharda Karabatak, Beyaz pelikan, kaşıkçı kuşları, saz bülbülleri, çulha kuşu, bakır kargası; Kış aylarında ise en çok ördekler izlenebiliyor. Bölgenin bir özelliği de Manyas'ta kuluçkaya yatmış kuşların beslenmesini bir başka sulak alan olan Uluabat Gölü'nden sağlamasıdır. Göçmen kuşların, Manyas Kuş Cenneti'ne gitmeden önce mola verip dinlenme amaçlı olarak da kullandığı Uluabat Gölü ne denli iyi korunursa, Kuş Cenneti'nin zenginliği o derece artıyor.
SİLENTİUM EST AURUM