Arama

Su Ayıları (Tardigrada) - Tek Mesaj #2

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Mart 2018       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Su Ayısı (Tardigrada)!


Ad:  _100280151_gettyimages-870735250.jpg
Gösterim: 826
Boyut:  8.0 KB
Sekiz bacaklı mikroskobik bir canlı olan bilimsel adı ile tardigrada ya da bilinen adıyla su ayısının dünyanın en dayanıklı canlı türleri arasında olabileceği belirtildi.

Son zamanlarda Japonya'da yeni cinsleri keşfedilen su ayıları sadece 300 ila 700 mikrometre boyunda. Vücudu tırtıla benzeyen su ayılarının O harfi şeklinde ağızları bulunuyor. Genelde suda ya da yosunların üzerinde yaşayan su ayılarının temel besin kaynağı ise kendilerinden de küçük olan ve rotifer adı verilen mikroorganizmalar.

Bilim insanları, 150 derece sıcaklığa ve -272 derece soğuğa dayanabilen su ayılarının uzayda dahi hayatta kalabileceğini belirtiyor.

Avrupa uzay araştırmaları ajansı, bir grup mikro canlıyı 2007'de alçak yörüngeye gönderip takibe almıştı. Susuz kalsalar da günlerce yaşamaya devam eden su ayıları atmosfer dışında 12 gün boyunca hayatta kalabilmişlerdi.

Su ayısının bir diğer özelliği ise radyasyona karşı dayanıklılığı. Çok sayıda canlıyı kısa süre içerisinde öldürebilecek olan yüksek dozda radyasyona dayanabilecek su ayılarının dünya üzerindeki yaşamı neredeyse tamamen sonlandırabilecek büyüklükteki kozmik felaketlerden dahi sağ çıkabileceği belirtiliyor.

Söz konusu makalede, su ayılarının gama ışını patlaması, büyük bir asteroid çarpması ve yıldız patlamalarına dayanabileceği ifade ediliyor.

Araştırmayı yürüten Oxford Üniversitesi'nden David Sloan, su ayılarının 5.000 ila 6.000 Gy radyasyona maruz kalıp yaşayabildiğini belirtiyor.

Kaynak: BBC Bilim / Scientifıc Reports (5 Mart 2018)