Arama

Yoğunluk Nedir? - Tek Mesaj #2

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YOĞUNLUK
—Foto. Bir fototipin gri değeri. ll Yoğunluk aralığı, bir fototipin maksimum ve minimum yoğunlukları arasındaki değer farkı. ll Optik yoğunluk, bir fototipin ışıkgeçirmezliğinin onluk logaritması. (2'lik bir yoğunluk, 100'lük bir ışıkgeçirmezlik değerindedir.)

—Hematol. Alyuvarlann ortalama hemoglobin yoğunluğu, 100 mİ akyuvarda bulunan hemoglobin miktarı (g olarak). [Kanı, rengini (kromi) belirlemeye yarar. Erkekte 32'den aşağı olduğu zaman kan açık renkli (hipokrom), 32'den 38'e kadar normal renkli (normokrom), 38'in üstünde koyu renkli (hiperkrom) sayılır, ama bu sonuncusu hiç görülmemiştir.]

—Mad. oc. Tahkimat yoğunluğu, bir galeride birim uzunluğa (m başına bağ sayısı) ya da birim alana (1 m2'lik bir alandaki tavan cıvatası sayısı) düşen tahkimat öğesi sayısı. (Tahkimat yoğunluğu kayacın dayanımı ve çatlak durumu ile doğrudan bağıntılıdır.)

—Müz. Bir sesin, titreşimlerin şiddetine bağlı olarak uyandırdığı güçlülük duyumu. ll Sesin ayırtıları ve niteliğiyle ilgili icra terimi.

—Nefrol. idrar yoğunluğu, böbrek salgısının normalde 1,011 ile 1,012 arasında olan yoğunluğu. (Bunu belirlemek için toplam idrar hacmi ile karşılaştırma yapılmak üzere osmolarlığın ölçülmesi tercih edilir.)

—Nüfbil. ve Coğ. Nüfus yoğunluğu, yüzey birim (genellikle kilometre kare) başına kişi sayısı.

—Opt.
Optik yoğunluk
, bir ortamın geçiş (geçiş yoluyla optik yoğunluk) ya da yansıtma (yansıma yoluyla optik yoğunluk) çarpanının tersine ondalık logaritması.
Tayf yoğunluğu, akı, yeğinlik vb. gibi bir X büyüklüğü ve bir X dalga boyu için sonsuz küçük bir A X aralığında X'in AX değişiminin bu aralığa oranı.

—Orm. san. Nem oranı % 12 dolayında olan yayvan yapraklı ağaç odununda yoğunluk türlere göre yaklaşık olarak 0,27'den 1 'e, hatta daha fazlasına (palmiye) kadar değişir; yoğunluğu 0,50'ye kadar olana çok hafif; 0,64'e kadar hafif; 0,79'a kadar yan ağır; 0,80 ila 0,95 arasında ağır; bu sayının üzerinde çok ağır denir.

—Ûlçbil. Yoğunluk şişesi, katiların ya da sıvıların özgül kütlelerini belirlemekte kullanılan alet. (Eşanl. PİKNOMETRE)

—Sestıil. Bir sesçil birimin gerçekleştiril mesi sırasındaki titreşim gücü. Yoğunluk, ses tellerinin titreşmesine, eklemleme gücüne ve gırtlakaltı düzeyinin basıncına bağlıdır. (Desibelle ölçülen fiziksel [nesnel] yoğunluk ve öznel yoğunluk vardır.) ll Vöğunluk vurgusu, yükseklik ve süre vurgularının tersine fiziksel ve öznel yoğunluklarının artışıyla nitelenen vurgu.

—Siber. Enerji tayf yoğunluğu, bir işaret için, dar bir frekans bandı içinde yer alan enerjinin bu bandın genişliğine oranı.ll Tayf yoğunluk fonksiyonu, tayf yoğunluğu nun, frekansa bağlı olarak değişimini veren fonksiyon.

—Tarım. Ağaç, fidan ya da tohum yoğunluğu, yüzey birim başına (m2, hektar) düşen bitki, ağaç ya da tohum sayısı. (Bir tarım alanındaki bitki yoğunluğu, verim bakımından en başta gelen ve en önemli öğedir Bazı fitososyologlara göre, bitki yoğunluğu BOLLUK KATSAYISI ile eşanlamlıdır.)

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM