Arama

Yoğunluk Nedir? - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YOĞUNLUK
—Tarım ve Pedol Toprak kütlesinin katı maddenin doldurduğu hacme oranı (gerçek yoğunluk) ya da aynı kütlenin katı madde ve toprak gözeneklerinin doldurduğu hacme oranı (görünür yoğunluk).

—Taşımc. Trafik yoğunluğu, taşımacılık altyapısının bir kesitinde kilometre başına düşen öğelerin (örn. ton-kilometre, yolcu-kilometre, araç-kilometre) kesitin uzunluğuna oranı.

—Termodin. Hal yoğunluğu, bir sürekli enerji ortamında AE enerji aralığıyla çarpıldığında enerjileri E ve E+AE arasında bulunan birbirinden farklı hallerin sayısını veren E enerjisinin fonksiyonu.

—Nüfbil ve Coğ.
Nüfus yoğunluğu

Bu pratik, ama nüfusun gereğinden az ya da aşırı yüksek olup olmadığını değerlendirmeyi asla sağlamayan bir kavramdır; yalnızca, insan varlığını betimleyici, yeryüzüne yerleşme eşitsizliklerini ve evrimlerinin anlamını değerlendirmeyi sağlayan bir öğedir. Bazı ulusların nüfus yoğunluğu km2'ye 2 kişinin altındadır (Moritanya, Libya, Moğolistan), bazılarınınsa, kilometre kareye birkaç yüz kişiyi aşar (Japonya, Almanya, Hollanda, Belçika, İngiltere, Güney Kore). Daha belirgin uç durumlar da vardır: kutup iklimli bazı topraklar ıssız ya da aşağı yukarı ıssızdır (Antarktika, Grönland); küçük, ama bütünüyle kentleşmiş bazılarındaysa nüfus yoğunluğu kilometre kareye birkaç bin kişiyi aşar (Monako, Singapur, Hongkong gibi). Türkiye 1990'da km2’ye 73 kişiyle nüfus yoğunluğu dünya ortalamasının (1992'de km2'ye 41 kişi) açıkça üstünde, ama Avrupa'daki sanayileşmiş ülkelerinkinin büyük ölçüde altında olan bir ülkedir.

Dünya, bütünüyle ele alındığında, nüfus yoğunluğu haritaları, fiziksel çevrenin çetinliğiyle ya da elverişli tarihsel koşullarla açıklanan önemli eşitsizlikler ortaya koyar. En büyük nüfus odakları Eski Dünyadadır. En şaşırtıcı nüfus yoğunlukları. Doğu ya da Güney doğu Asya’da gözlenir. Çin'in güney kesimindeki ya da Cava adasındaki kimi kırsal alanlarda km2'ye 1 000 kişinin üstünde; kimi kentlerde, özellikle Hongkong'da hektar başına 3 000 kişi. Nüfus yoğunluğu kavramı, toprak düzenlemesi ve kentçilik incelemeleri ya da ayrıntılı coğrafya incelemeleri için son derece yararlıdır Nüfusun yoğunluğu dışında kavram, yüzeydeki çeşitli iktisadi ya da toplumsal değişkenleri aktarmak için de kullanılabilir; yüzeyin kendi de. bütünüyle ya da bir ölçüde göz önüne alınabilir (yerleşilmiş yüzey; yararlanılan tarım yüzeyi).

—Ûlçbil. Yoğunluk şişesi, üzerinde bir işaret çizgisini taşıyan çok küçük çaplı bir boru bulunan cam bir şişeden oluşur. Yoğunluk şişesiyle, yoğunluk farkından yararlanarak bir sıvının kapladığı hacmin kütlesini, aynı hacimdeki suyun kütlesini ya da su dolu bir şişeye daldırılan bir katının taşırdığı suyun hacminin kütlesini tartmak mümkündür. Genleşme nedeniyle, yoğunluk şişesi titizlikle denetlenen bir sıcaklıkta tutulmalıdır.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM