Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Mart 2018       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM

etilen klorür

Ad:  dikloretan9.JPG
Gösterim: 585
Boyut:  16.5 KB

ETİLEN DİKLORÜR ya da 1 ,2-DİKLOROETAN olarak da bilinir,
organik halojen bileşikleri ailesinden, kokusu kloroformu andıran, renksiz, zehirli ve uçucu sıvı.

Eskiden önemli bir çözücü ve etilen glikol ile polisülfür kauçuk üretiminde önemli bir hammadde olan etilen klorür, bugün daha çok vinil klorür yapımında ve kurşun tetraetille birlikte vuruntuyu önleyici benzin katkısı olarak kullanılır.

Etilen ile klorun tepkimesiyle üretilen etilen klorür sudan daha yoğundur ve suda hemen hiç çözünmez. Yağlar, mumlar ve birçok organik bileşik için etkili bir çözücü olmasına karşın, bugün bu alandaki kullanımı tetrakloroetilene bırakmıştır.

Etilen klorür, yaklaşık 500°C’de bir katalizörle temas ettiğinde ya da yaklaşık 150°C’de seyreltik potasyum hidroksitle tepkimeye girdiğinde, plastiklerin üretiminde önemli bir hammadde olan vinil klorüre dönüşür. Etilen klorürün, vuruntuyu önleyici bir madde olan kurşun tetraetille birlikte benzine katılması, uçucu olmayan bu kurşun bileşiklerini uçucu olan kurşun klorüre dönüştürme özelliğine dayanır; böylece, buharlaşan kurşun klorür egzoz gazlarıyla birlikte dışarı atılacağından, istenmeyen kurşun bileşiklerinin motor silindirlerinde birikmesi önlenmiş olur.
kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2018 00:29
SİLENTİUM EST AURUM