Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Mart 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ETANOL
Ad:  Ethanol.gif
Gösterim: 575
Boyut:  456.4 KB

(fr. ethanol; etan'dan) Org kim. Formülü CH3— CH2—OH olan bileşik.
(Eşanl. ETİL ALKOL, ya da daha yalın olarak ALKOL)

—ANSİKL Arı etanol ya da mutlak alkol, alkollerin içinde en az yoğun olanıdır (20°C’ta 0,79) Atmosfer basıncında, 78,35°C'ta kaynayan ve suyla her oranda karışabilen renksiz bir sıvıdır. Suyla karıştığında ısı açığa çıkarır ve hacimce büzülmeye uğrar (büzülme % 3'e kadar çıkabilir). Suyla % 96 alkol içeren (96°Tik alkol) ve 78,15°C'ta kaynayan bir eşkaynar karışım verir.
Alkolün seyrettik çözeltileri, yalın bir damıtma işlemiyle eşkaynar derişimin (% 96) ötesinde deriştirilemez. Mutlak alkolü (% 100'lük) elde etmek için 96°’lik alkolü benzenle eşdamıtma işleminden geçirerek suyunu gidermek gerekir.

Etanol, glukozun mayalanmasından oluşur ve bu nedenle bira (% 2-5), elma şarabı (% 4-8), şarap (% 8-14) ve damıtık içkide (% 40-60) bulunur. Bu kaynaklardan elde edilen 96°Tik alkolün hoş bir tadı vardır. Pancar, patates ya da tahılların mayalanma şıralanndan üretilen 96°’lik alkole sanayi alkolü denir Günümüzde bu yolla elde edilen alkollerin nitelikleri arasında pek fark yoktur. Etanol, ayrıca etilenin hidratlanmasından da üretilebilir.

Etanol, birincil bir alkoldür ve bu alkollere özgü tüm kimyasal özellikleri içerir. Besin ve eczacılıktaki kullanımlarının yanı sıra etanolden çözücü, motor yakıtı (yakacak ispirtosu-mavi ispirto), kloral, kloroform, etil esterler (özellikle asetat) ile olağan eterin elde edilmesinde ara madde; besin sanayisinde kullanılan asetik asit ya da sirke (seyrettik etanol çözeltilerinin mikrobiyolojik yükseltgenmesınden elde edilen şaraplar, elma şarapları vb.) yapımında ise ana madde olarak yararlanılır.
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 25 Mart 2018 03:25
SİLENTİUM EST AURUM