Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Mayıs 2018       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Dünya Üzerindeki Biyoçeşitliliğin Azalmasının En Önemli Nedeni İnsan!


Yeni bir bilimsel araştırmaya göre 7,6 milyar insan, yeryüzünde yaşayan bütün canlıların yüzde 0,01'ini oluşturuyor. Ancak buna rağmen ortaya çıktığı ilk günden beri insan faktörü, gezegendeki vahşi hayvanların yüzde 83'ünün, bitkilerin ise yarısının yok olmasına neden oldu!

İnsanlar, yeryüzünün sanılandan çok daha küçük bir kısmını oluşturmasına rağmen canlıların yok olmasının temel sebebini oluşturuyor. Bakteriler dünyadaki biyokütlenin yüzde 13'ünü oluştururken bitkiler ise yüzde 82 ile en kalabalık grup.

Ad:  indir.png
Gösterim: 1038
Boyut:  11.9 KB
Böcekler, mantarlar, balıklar ve diğer bütün canlılar dünyanın biyokütlesinin sadece yüzde 5'ini, okyanustaki hayat ise gezegendeki biyokütlenin yüzde 1'ini temsil ediyor.

Bazı bilim insanları yeryüzünün içinde bulunduğu çağı Anthropocene yani İnsan Çağı olarak tanımlıyor. Yapılan bu son araştırmada da söz konusu tanımın izlerini bulmak mümkün. İlgili araştırma, kümes hayvanlarının dünyadaki bütün kuşların yüzde 70'ini oluşturduğunu ortaya koyuyor.

Ad:  indir-1.png
Gösterim: 983
Boyut:  22.5 KB
Böylelikle kuşların sadece yüzde 30'unun vahşi olduğu ortaya çıkıyor. Memelilerde ise durum daha da ilginç. Memelilerin yüzde 60'ı çoğu büyükbaş hayvan ve domuz olmak üzere çiftlik hayvanı. Yüzde 36'sı insan, yüzde 4'ü ise vahşi memeliler.

Kaynak: Proceedings of the National Academy of Sciences (22 Mayıs 2018)