Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Haziran 2018       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Sahra
dünyanın en büyük çölü. Afrika’nın kuzey kesiminin hemen hemen tamamını kaplar.

Batıda Atlas Okyanusu, kuzeyde Akdeniz ve Atlas Dağlan, doğuda Kızıldeniz, güneyde de yarı çöl özellikleri gösteren bir geçiş bölgesi olan Sahil ile çevrilidir. Yüzölçümü 8,6 milyon km2’dir. Batı Sahra, Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Moritanya, Mali, Nijer, Çad ve Sudan sınırlan içinde kalır.
Büyük bölümü düzlüklerle kaplı olan çöldeki en belirgin oluşum, Ifora, Ahaggar, Tibesti ve Ennedi dağlannın oluşturduğu bir peneplen ve platolar dizisi olan Orta Sahra Yükseltisidir.

Bu yükseltide yer alan çöküntü bölgesini Ayr Masifi farklı büyüklükte iki kesime ayırır. Bunlar, batıdaki Cedel ve Talak bölgeleri ile doğudaki Tenere bölgesidir. Yüzeyleri pürüzsüz kayaçların bulunduğu bölgeler dışında, düzlükler köşeli taş parçalarıyla örtülüdür. Kum çölleri (erg) Sahra’nın ancak yüzde 20’sini oluşturmakla birlikte çölün tipik bir özelliği kabul edilir. Kum çölleri arasında, yükseklikleri 100-230 m arasında değişen piramit biçimli kumullar, kumtaşmdan oluşmuş bölgelerde ise aşınma sonucu son derece güzel görünümlü kaya oluşumları ortaya çıkmıştır; düzlüklerde yarıya kadar kuma gömülü taşlaşmış ağaçlara rastlanır.

Kuzey-güney doğrultusunda esen alize rüzgârlarının etkisinde olan Sahra’da sıcaklık bölgeden bölgeye büyük farklılıklar gösterir. Dünyanın en yüksek buharlaşma oranı burada görülür. Dünyanın yıllarca hiç yağmur almayan en geniş bölgeleri de gene burada bulunur. Yüksek kesimlerde sis ve buzlanma görülürken; alçak kesimlerde dünyanın en yüksek sıcaklıklarına rastlanır. Çölün büyük bölümünde, özellikle de daha kuru olan doğu kesiminde bitki türleri son derece sınırlıdır. En çok baklagiller, ıspanakgiller ve Asteraceae familyalarından bitkiler ile hurma, ılgın ve akasya türlerine rastlanır. Bölgede yaşayan başlıca hayvan türleri platolarda rastlanan ceylan ile yüksek kesimlerde görülen Berberi koyunudur. Sahra’nın büyük bir bölümü boş olmakla birlikte, su kaynaklarının bulunduğu yerlerde bazı topluluklar yaşar. Sahra demir, bakır, manganez, kalay, nikel, krom, çinko, kurşun, kobalt, gümüş, altın, platin, toryum ve uranyum gibi mineraller açısından zengin bir bölgedir. Bununla birlikte ulaşım güçlükleri bu madenlerin işletilmesini engellemektedir. Çölde ayrıca, önemli petrol ve doğal gaz rezervleri ile yeraltı su kaynakları da bulunmuştur. Ulaşım doğu-batı doğrultusunda uzanan bir yolla sağlanır. Ayrıca, birçok uluslararası havayolu şirketi bölgeye sefer düzenler.

kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM