Arama

Vera Cooper Rubin - Tek Mesaj #2

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Temmuz 2018       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Vera Rubin (Vera Florence Cooper)!


Çok miktarda karanlık maddenin varlığına dair kanıtlar sağlayan çığır açan gözlemler yaptı. Amerikalı astronom Fritz Zwicky 1933'te bir galaksideki yıldız kütlesini gözlemledi. Gözlemlediği olgunun gökadaların birbirinden ayrılmaması için yetersiz kaldığı ve galaksiyi bir arada tutan bir “eksik kütle” olması gerektiği sonucuna vardı.

1970'lerde Rubin, meslektaşı Kent Ford ile birlikte çalışarak sarmal gökadaların rotasyonunu ölçmeye başladı ve gökadaların dış kenarlarındaki yıldızların en azından merkez bölgelerdeki gibi hızlı bir şekilde dönerek Rubin'in beklentilerine ters düştüğünü gördü. Rubin, 60'tan fazla sarmal gökadayı inceledi ve orijinal gözlemlerinin her durumda ortaya çıktığını gördü. Önemli miktarda karanlık madde bulunması, bu bulgular için en makul açıklamayı sağlamıştır. Rubin, galaksilerin homojen olarak dağılmadığını, bunun yerine kümelerde bulunduğunu gösterdi.

Montgomery Koleji'nde ve Georgetown'da ders verdikten sonra, Rubin kariyerinin çoğunu geçirdiği Carnegie Institution'a (1965) katıldı. Kariyeri boyunca direnişle karşılaştı ve kadın bilimciler adına açık sözlü bir savunucuydu. Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen Rubin'e Ulusal Bilim Madalyası verildi.

Kaynak: AnaBritannica