Arama

Paranın Miktar Teorisi - Tek Mesaj #3

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Temmuz 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Paranın Miktar Teorisi (Quantity Theory of Money)!


Paranın nicelik teorisi, ekonomik teoride fiyat düzeyindeki değişikliklerin para miktarındaki değişimlere bağlanması olarak ifade edilebilir. Geliştirilmiş haliyle, enflasyon ve deflasyonun altında yatan faktörlerin bir analizini oluşturur. İngiliz filozof John Locke tarafından 17. yüzyılda, İskoç filozof David Hume tarafından 18. yüzyılda ve diğerleri tarafından geliştirildiği gibi, serveti parayla eşit bulan merkantilistlere karşı bir silahtı. 19. yüzyılda miktar teorisi, korumacılık üzerine serbest ticaretin yükselişine katkıda bulunmuştur. 19. ve 20. yüzyıllarda iş çevrimlerinin analizinde ve döviz kurları teorisinde rol oynamıştır.

Miktar teorisi, parasal genişlemenin deflasyonla mücadelede etkisiz kaldığı 1930'larda saldırıya uğradı. Ekonomistler, ekonomik faaliyetin belirlenmesinde yatırım ve devlet harcamalarının seviyelerinin para arzından daha önemli olduğunu savundu.

Dünya savaşı sonrası enflasyonu ile yeni para ve fiyat ampirik çalışmaları (ABD'nin Parasal Tarihi (1963), Milton Friedman ve Anna Schwartz gibi), 1960'larda yeniden tersine döndü. Bu durum miktar teorisinin kayıp prestijidir. Söz konusu teorinin bir sonucu da hükümet politikalarının, fiyatları kontrol altına almak ve tam istihdamı sürdürmek için tasarlanması sırasında para stoğunun büyüklüğünün dikkate alınması gerektiğidir.

Kaynak: AnaBritannica