Yemek Borusu Dokusu Kök Hücre Aracılığıyla Büyütüldü!
Bilim adamları, ilk kez
pluripotent kök hücreleri kullanarak laboratuvar ortamında insan yemek borusu dokusunu büyüttü. Cincinnati Kök Hücre ve Organoit Tıbbı Çocuk Merkezi'nde
(CuSTOM) görevli bilim adamlarının, fonksiyonları bozulduğunda
özofagal koşulları harekete geçirdiği bilinen
Sox2 geni ve bu genle ilişkili proteine odaklandıkları çalışma sırasında yaklaşık iki ayda yemek borusuna
(özofagusu) ait
300 ile 800 mikrometre uzunluğunda dokuyu büyüttüğü belirtildi. Araştırma çerçevesinde özofagal oluşum sırasında
Sox2'in işleyişini düzenlediği genetik ve moleküler yolların tespit edilmesi için fare, kurbağa ve insan doku kültürleri kullanıldı. Laboratuvarda büyütülen dokunun, hastadan biyopsiyle alınan özofagal dokularla biyokimyasal açıdan çarpıcı biçimde benzerlik gösterdiği belirtildi. İlgili çalışmanın, sindirim sistemi bozukluklarının tedavisinde
rejeneratif doku terapileri geliştirilmesinin önünü açması umuluyor.
Kaynak: Cell Stem Cell (21 Eylül 2018)