Arama

Bildirim Nedir? - Tek Mesaj #2

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Eylül 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
BİLDİRİM
—Tip.
  • Gebelik bildirimi, sigortalıların doğum öncesi ve sonrası iş bırakma sürelerinden ve doğum yardımlarından yararlanmak için sigorta kurumlarına yapması gereken bildirim.
  • Hastalık bildirimi, bulaşıcı hastalıklar listesinde adları geçen hastalıklardan birine tutulmuş olduğu saptanan bir kişiyi hükümet tabibine ya da sağlık müdürlüklerine haber verme zorunluğu.
  • Ölüm nedenlerinin bildirimi, ölümün gerçek olduğunu ve nedenini saptamakla ve istatistik için bunu ilgili makamlara bildirmekle yükümlü belediye ya da hükümet tabibinin yasa gereği yaptığı bildirim. (Belediye tabibi bulunan yerlerde gömülme izni belediye tabiplerince, belediye tabibi bulunmayan yerlerde, hükümet tabiplerince verilir. Ölüme neden olan hastalık sırasında hastayı tedavi eden hekimce verilen ruhsat, resmi tabipler tarafından onaylanmak koşuluyla geçerlidir [1593 sayılı yasa, md. 216], Tabip bulunmayan yerlerde ölü muayenesi sağlık memuru ya da bu iş için yetiştirilmiş memur tarafından yapılır [md. 219].)
—Uluslarar. huk. Bir devletin, uluslararası alanda hukuksal sonuç doğurmaya yönelik tek taraflı işlemi (tanıma, savaş ve tarafsızlık bildirimi; örneğin, Mısır hükümetinin Süveyş kanalının yeni rejimine ilişkin 24 nisan 1957 tarihli bildirimi, vb.).

— Uluslararası ilişkilerde bir belge, eylem ya da durumu resmen bildirmek için üçüncü kişilere yapılan tek taraflı açıklama. (Bir hükümet ya da bölge yetkililerine bir limanın ablukaya alındığının bildirilmesi; savaşan devletlerin tarafsız devletlere tarafsızlığa uymaları için verdikleri savaş bildirimi [18 ekim 1907 Lahey sözleşmesi], savaşan devletlerin tarafsızlık bildirimi [uyarı] ya da tarafsız devletlerin tarafsızlık bildirimi [hukuki durumlarını hatırlatmaları].)

—ANSİKL. ic. ifl. huk. Yasaya göre, borçlu, borcuna yetecek kadar mal bildiriminde bulunmakla yükümlüdür. Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, buna süresi içinde itiraz etmek istemezse aynı süre içinde mal bildiriminde bulunmak zorundadır. Mal bildiriminde bulunmayan borçlu, alacaklının isteği üzerine hapis cezasıyla zorlanır. Cezalandırma kararı icra tetkik mercii hakimliğince verilir. Bu hapis cezası üç ayı geçemez (ic. ifl. k. md. 76). ic. ifl. k’nun 338. maddesi gerçeğe aykırı mal bildirimini ayrı bir suç saymıştır. Gerçeğe aykırı mal bildiriminde bulunan borçlu, alacaklının isteği üzerine, tetkik mercii hakimliğince bir aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Borçlunun mal bildiriminde bulunmaya zorlanmasının amacı, ceza vermek değil, alacağın alınabilmesi için onu zorlamaktır. 21 temmuz 1953 tarih ve 6183 sayılı Amme alacaklarının tahsil usulü hakkında k.'un 59. ve 60. maddeleri, mal bildirimine ye borçlunun hapisle zorlanmasına ilişkin icra ve iflas k.’nun koyduğu kuralları aynen almıştır.

—Tıp.

Hastalık bildirimi.


1. Bulaşıcı hastalık bildirimi.


24.4.1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumî Hıfzıssıhha kanunu (md. 57) ile zorunlu kılınmış, hastalıkların adları bildirilmiş ve sonra bu kanunla verilen yetkiye dayanılarak Sağlık ve sosyal yardım bakanlığınca genelgelerle tamamlanmış ve gerektikçe değişiklik yapılmıştır.

2. Meslek hastalığı bildirimi.


26.5.1972 tarih ve 7/4496 sayılı Sosyal sigortalar sağlık işlemleri tüzüğü'nün 62. maddesinde belirtilmiş olan hastalıkların bildirimidir Tüzüğe göre, yasal yardımlardan yararlanabilmek için işçinin meslek hastalığına neden olan işinden ayrıldığı tarih ile meslek hastalığının meydana çıktığı tarih arasındaki azami süre, yükümlülük süresi sayılır (bu süreler bir liste halinde belirtilmiştir). Gereken işlemler Sosyal sigorta yüksek sağlık kurulu'nca yürütülür.

3. Zührevi hastalık bildirimi.



24.4.1930 tarih ve 1593 sayılı yasanın 104. maddesine göre, hekimlerin, her ay sonunda Sağlık ve sosyal yardım bakanlığı'na ya da bölgelerindeki Sağlık sosyal yardım müdürlüğü’ne yapmakla yükümlü oldukları bildirmedir. Frengi, belsoğukluğu, yumuşak şankr, hükümet ve belediye tabipleri tarafından ücretsiz tedavi edilir (md. 105). Zührevi hastalığa tutulan kişi, hastalığı çevresine yaymasın diye resmi makamlarca zorla tedavi ettirilirebilir. Tedaviyi yarıda bırakıp ortadan kaybolan kişi, önceki bildirimde adı saklı tutulmuşken bu kez adı açıklanarak Sağlık ve sosyal yardım müdürlüğü’ne bildirilir.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM