Arama

Miskin Nedir? - Tek Mesaj #6

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Ekim 2018       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Miskinler takkesi


Reşat Nuri Güntekin’in romanı (1947). Dilenciliği meslek edinmiş bir serasker torununun yaşamı çerçevesinde, İkinci meşrutiyet’ten romanın yazıldığı yıllara kadar uzanan dönemde Türkiye'nin yaşamından kesitler verir. Dilencilerin kişilik dünyası kadar onlar üzerinde etkili toplumsal koşulları tanıtır. Yoksul halkın yaşadığı semtleri (İzmir’ de Temaşalık mahallesi, İstanbul’da Süleymaniye) gerçekçi çizgilerle canlandırır.

Darülfünunda bir süre öğrenim gören, Birinci Dünya savaşı’nda cephe dışında sakatlanan roman kahramanı her tür eyleme uzak, kendi içine kapanık, sinik, "miskin” bir kişiliktir. Ancak bu onun yaşadığı toplum ve çevresindeki insanlarla ilgili doğru tanılara varmasını engellemez. Roman, Temaşalık’taki zencilerin yaşamını, törenlerini (dana bayramı) ayrıntılarıyla sergiler. Kahramanının evlat edindiği bir çocuğu yetiştirip topluma kazandırmasını konu edinen yapıt, "yoksulluk kültürü" ne ait ayrıntılar sergiler.

Miskinler tekkesi, OsmanlI devletinde cüzamlıların İstanbul halkından ayrı kalmaları için oturmaya zorunlu tutuldukları yer. Üsküdar’da Karacaahmet mezarlığı'nın ortasındaki bu özel yapılar, Selim III döneminde (1789-1807) 9 hane olarak yaptınldı. Mahmut II tarafından bunlara 11 konut daha eklendi (1810). Tanzimat’tan sonra tekke Evkaf nezareti’ne bağlandı, ikinci meşrutiyet'ten (1908) sonra kapatıldı.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM