Arama

Meslek Nedir? - Tek Mesaj #8

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Kasım 2018       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM

meslek sırrı


bir meslek ya da sanatın yerine getirilmesi sırasında öğrenilen ve ilgilinin kişilik hakları açısından saklı tutulması gereken sır.

Meslek sırrının ilgilinin onayı olmadan açıklanması hemen bütün hukuk sistemlerinde medeni hukuk ve ceza hukuku hükümleriyle yaptırıma bağlanmıştır. Sır tutma yükümlülüğünü bütün meslek ve sanatlar için öngören Türk hukuk sisteminde, meslek sırrıyla ilgili hükümler Türk Ceza Kanunu ve öteki bazı yasalarda yer alır. Meslek sırrını açıklamanın bir suç oluşturması için öncelikle sırrın doğrudan meslekle ilgili olması gerekir.

Bu bakımdan hekime dost olarak verilen sırrın açıklanması ya da muayeneye giden hekimin hastasının işlediği bir suçu görerek bildirmesi suç sayılmaz. Aynca sır olarak açıklanan bilginin gerçeklere uyması gerekir; gerçeğe aykın bir açıklama, hakaret ya da sövme suçunu oluşturabilir. Meslek sırrını açıklama, bir tehlike suçu olduğundan, suçun oluşması için bir zarann meydana gelmesi koşulu aranmaz. Suçun maddi unsuru sımn açığa vurulmasıdır; sırnn yayılması zorunlu değildir. Genel sağhkla ilgili olan ya da konusu suç olan meslek sırlannm açıklanması bir suç oluşturmaz.

Meslek sırrı avukatlar, hekimler ve ebeler için tanıklıktan kaçınma nedenidir. İlgilinin istemi ve onayı durumunda ise tanıklık yapılması zorunludur.

meslek vergisi


belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde ticari, sınai ya da serbest meslekle ilgili bir etkinlikte bulunanlardan ve motorlu taşıtlarla ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapanlardan alınan yıllık vergi.

Söz konusu etkinliklerin gösterildiği yer belediyesince kesilir. Gelir vergisinden muaf tutulmuş esnaf, kurumlar vergisinden muaf tutulmuş kurumlar, il özel idareleri, belediyeler, köyler ve bunların kuracakları birlikler, Posta Telgraf ve Telefon İşletmesi (PTT) ile Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD) meslek vergisinden bağışık tutulur.
kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM