Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Kasım 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Tenis


MsXLabs.org

Tenis, raketle iki kişi ya da iki kişilik iki takım arasında oynanan bir spordur. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik topu ağ (net) üzerinden rakibinin sahasına (kort) atmaya çalışırlar.

İngiltere'den 1800lerde ilk olarak oynanmaya başlayan oyun, öncelikle İngilizce konuşulan ülkelerde yayılmıştır. Tenis bugün bir olimpiyat sporu olup, her seviyeden, her yaştan ve her ülkeden oyuncusu bulunmaktadır.

Oynama biçimi
Tenis dikdörtgen düz bir yüzeyin üzerinde genellikle betonda, balçıkta veya çimin üzerinde oynanır.

Kortlar
Tekler maçlarında kort 23.77 metre uzunluğunda ve 8.23 metre enindedir. Kortun eni çiftler maçlarında 10.97 metreye çıkartılır. Kortun etrafındaki fazladan kalan alan ise oyuncuların kaçan toplarını alabilmesi içindir.

Kortun eninden gerilmiş olan net sınır çizgisini iki eşit parçaya böler. Net desteğin 1.07 metre uzunluğunda ve merkezin 914 milimetre yüksekliğindedir.

Kort Çizgileri
Kortların genişliğini belirleyen çizgilere sınır çizgileri denir. Bunların ortasındaki küçük işaretin adı ise merkez çizgisidir.

Kort Tipleri
Üç ana türde kort vardır. Kortların yüzeyinde kullanılan malzemeye bağlı olarak her topun yüzeye sekmesindeki hızı farklıdır. Bu da iki kişilik oyunlarda oyunun seviyesini etkileyebilir. En bilinen üç kort türü:

Balçık Kortu Çim Kortu Sert Kort
Bazı oyuncular belirli yüzeylerde daha başarılı sonuçlar elde ederken bu oyunculara başarılı oldukların kortun uzmanı (örneğin çim kort uzmanı) denilir.

Balçık kortları 'yavaş' olarak tanımlanırlar çünkü top rakete ilk değdiğinde hız kaybeder ondan sonra oldukça yükseğe zıplar ve bu oyunculara "dönüşü olmayan şutta" zorluk çektirir. Balçık kortlarında oynanan oyunlarda topun bıraktıği izler belirgindir.

Sert ve çim kortlar daha "hızlı" yüzeylerdir. Bu hız yapıldıkları maddeye göre değişir. Bu yüzeylerin özelliği kısa sıçrayışlardır. Bu kortlarda sert servis atan ve vuruşları sert olan oyuncuların avantajı vardır. Çim kortlarda topun sıçraması miktarı, çimin ne kadar sağlıklı ve ne sıklıkta biçildiğini gösterir.

Normal bir puanlık oyun
Oyuncular veya çiftler nette karşılıklı bir biçimde durur. Bir oyuncu servisi uygular ve netin karşısındaki oyuncu(lar) yani rakib(ler)i alıcıdır. Servis kortun iki yarısı arasından değişir.

DEVAMI Tenis Nedir? Tenis Hakkında
SİLENTİUM EST AURUM