Arama

Sincap (Sciuridae) - Tek Mesaj #4

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Kasım 2018       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Sincapların Fındık Saklama Stratejisi İncelendi!


Ad:  findik-saklama-stratejisi-beyni-buyutuyor,F9X1V91vKk2WfrcyRNPXcQ.jpg
Gösterim: 376
Boyut:  58.7 KB
Sincapların fındık saklama stratejisi, yapılan bilimsel bir araştırma ile mercek altına alındı. Araştırma sonucunda sonbaharda diğer mevsimlere göre sincapların beyinlerinin daha büyük olduğu ortaya çıktı. Sincaplar, yön bulma ve denge sağlama işlevine sahip kabarık kuyrukları sayesinde ağaçtan ağaca kolayca atlayabiliyorlar. Ayrıca ağaçların gövdelerinden baş aşağı hızlıca inmeleri, 180 derecelik bir esnekliğe sahip ayak bilekleri ile sağlanıyor. Sincapların beslenmesi ise mevsime göre değişiklik gösteriyor. İlkbaharda tomurcuk, tohum ve filizler, yazın da çeşitli meyveler, fındık ya da mantarlar ilgili menüyü oluşturuyor. Kış uykusuna yatmadıkları için kışın da beslenmeleri kaçınılmaz oluyor. Kışın hayatta kalabilmek için sonbahardan yiyecek stoğu yapan sincaplar, fındık ve ceviz bulup saklama konusunda bazı kriterlere dikkat ederek harekete geçiyorlar. İlgili kriterler, yeniden bulunabilecek en iyi saklama yerinin neresi olacağı, hangi fındık ve ceviz çeşidinin uzun saklama koşullarına daha uygun olacağı vb. özelliklerden oluşuyor. Tüm bu kriterler büyük bir zihinsel efor gerektiriyor.

Araştırmacılar, bazı sincapların fındık arama ve saklama faaliyetleri nedeniyle sonbahar mevsiminde beyinlerinin diğer mevsimlere göre daha büyük olduğunu belirledi. Beyindeki büyüme fenomeni özellikle gri sincaplarda daha belirgin gözlendi. Çünkü bu sincapların yiyeceklerini kendi alanlarında sayısız yere saklayıp, bu noktaların neresi olduğunu da hafızalarında tutmaları gerekiyor. Kızıl sincaplar ise erzaklarını belirli noktalara depolayıp, bu depolar önünde hırsızlara karşı nöbet tutmayı tercih ediyor. Önemli olan sadece kışlık yiyeceklerin depolama yeri değil. Bunun yanında fındık ve cevizin kalitesi de ayrı bir önem taşıyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda, sincapların özel bir baş hareketiyle fındıkların ağırlığını, hassas elleriyle de tazelik ve kabuğun durumunu belirleyebildiği ortaya çıktı. Tüm fındık ve cevizler sincaplar tarafından itinayla söz konusu standartlarla denetleniyor. Araştırmalar, saklanan fındıkları bulmak için sincapların sadece burunlarını kullandıklarını değil bunun yanında farklı fındık çeşitlerini gruplandırarak sakladığını da ortaya çıkardı. Sincaplar bu vesileyle fındıkları sakladıkları yerleri daha iyi hatırlayabiliyor. İlgili kriter de sincapların hayatta kalmalarını sağlıyor. Böylece bu sevimli minik kemirgenler, yiyeceklerini daha seri ve hızlı bir şekilde bulup, yuvalarına hızlıca dönüş yapabiliyorlar.

Kaynak: DW / Zootaxa (27 Kasım 2018)