Arama

Sincap (Sciuridae)

Güncelleme: 27 Kasım 2018 Gösterim: 3.541 Cevap: 3
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
20 Temmuz 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Sincap

Sponsorlu Bağlantılar

240px AmericanRedSquirrel
Bilimsel Sınıflandırma

Alem: Animalia

Şube: Chordata

Sınıf: Mammalia

Alt takım: Rodentia

Familya: Sciuridae

Cins: 'Sciurus'

Sincap (Sciuridae), uzun kuyruk tüyleri ile dikkat çeken kemirgen bir memeli hayvandır.

Vücudunun üst kısmı açık sarıdan kırmızımsı kahverengine ve siyaha kadar değişir. Alt tarafı tamamen beyazdır. Kışın, kıl uçlarında siyah pigment miktarı artar. Bu nedenle kırmızı renkte olanlar, kışın daha koyu görünür. Kuyruktaki tüyler uzundur ve kuyruklarını kıvırıp sırtlarına değdirebilirler. Gözleri iri ve patlaktır. Kulakların ucunda (kışın daha fazla) tüy demeti bulunur. Arka ayakları daha uzun ve daha güçlüdür.

Boyları 18-25 santim, kuyrukları 14-20 santim arasındadır ve 280-480 gram ağırlığındadırlar. Ormanlık ve ağaçlık bölgeler, parklar ve korularda yaşarlar. Akdeniz adaları ve İzlanda hariç Kuzeydoğu Avrupa’dan, Japonya’ya kadar dağılmıştır. Türkiye’de Trakya tüm ve Anadolu’da (Kars civarı) yaşar.

Çürümekte olan dallardan 30-40 cm. çapında, ağaçların tepe kısmında ya da köke yakın büyük dalların ayrıldığı çatallarda ya da ağaçkakanların açtıkları deliklerdeki oyuklarda, küre şeklinde yuva yaparlar. Yuva ağzının altta olması nedeiyle kuş yuvalarından rahatlıkla ayırdedilebilir. Yuvanın içini yosun ve otla döşerler. Bir yerleşim bölgesinde aynı hayvan birden çok yuva yapar ve kullanır.

Alarm vermek için çok-çuk-çuk ve kru-kru-ru diye sesler çıkarırlar. Kış uykusuna yatmazlar ancak soğuk havalarda birkaç gün süren uyuşukluk dönemleri olur. Çiftleşme dönemi dışında yalnız yaşarlar. Çok iyi tırmanır ve sıçrarlar, hemen hemen tamamen ağaçların üstünde zaman geçirir. Ağaç gövdesinda başaşaği ve baş yukarı hızla inip çıkabilir. Gündüzleri işlektirler, sabah ve ikindi vakti daha hareketlidir.

İğneyapraklı ağaçların tohumlarını dişleri ile kozalakları ısırarak serbest bırakırlar. Meşe palamutları, ceviz, badem, fındık, tomurcuklar, mantarlar, taze ağaç kabukları, böcekler, salyangozlar ve kuş yavruları ile beslenirler. Tohumları ve kabuklu yemişleri tek tek toprağa gömerek saklarlar veya kovuklarda depolarlar. Porsukağacının tohumları insanlar için zehirli olmasına karşın sincaplarca çok sevilir.

Sincaplar sakladıkları tohumların bir kısmın bulamazlar. Toprak altında unutulan bu tohumlar, ağaçların üremesine yardımcı olur.

Yılda 1-2 kere, 2-7 yavru doğururlar. (Ancak bir yılda 40 yavru doğuranları da görülmüştür.) Anne yuvadan ayrılırken yuvanın ağzını ve yavrularını otlarla örter. Ortalama ömrü, 7 yıl kadardır.

Sincaplar, postları için avlanırlar ve (yasak olmasına karşın) avlanma nedeniyle Türkiye’de sayıları hızla azalmaktadır. Kırmızı listede soyları tehlikede olmayan hayvanların yer aldığı nt statüsündedir. Ancak Türkiye’deki durumları daha hassastır. Gündüz yırtıcıları tarafından da avlanmaları sayılarındaki azalmayı desteklemektedir. Kızıl sincaplar, yayılmacı türlerle rekabet edemeyebilir. Örneğin İngiltere’de yerli tür olmasına karşın sonradan Britanya adasına getirilen gri sincap tarafından yaşama alanının işgali nedeniyle rekabet edememiş ve sayıları giderek azalmıştır.
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
29 Mart 2012       Mesaj #2
pusula - avatarı
Ziyaretçi
Uçan sincaplar

Sponsorlu Bağlantılar
3x4qd

Sincaplar, daha çok Avrupa kıtasındaki ormanlarda yaşarlar. Boyları 25 cm., yani sizin ellerinizle iki karıştır. Vücutlarının arkasında, hemen
hemen kendi boyları kadar uzun yukarı doğru duran, geniş ve gür tüylerden oluşan kuyrukları bulunur. Sincap bu uzun kuyruğu sayesinde dengesi bozulmadan ağaçtan ağaca atlar.
Minik sivri tırnakları sayesinde ağaçlara tırmanabilen sincap bir dalın üstünde koşabilir, baş aşağı sallanabilir ve o şekilde ilerleyebilir. Özellikle gri sincaplar bir ağacın en uçtaki dalından 4 metre uzaktaki bir başka ağacın dalına bile rahatlıkla atlayabilirler. Havada uçarken de kollarını ve bacaklarını açarak adeta bir planör gibi hareket ederler. Bu esnada yassılaşan kuyrukları ise hem dengelerini sağlar hem de yönlerini ayarlayan bir dümen görevi görür. Hatta kendilerini 9 metre yükseklikten boşluğa bırakıp dört ayak üzerine yere yumuşak iniş yapabilirler.
Peki ama sincap bu zor hareketleri nasıl başarmaktadır?
Tüm bunlar sincabın arka ayaklarını, mesafeleri çok iyi ayarlayabilen keskin gözlerini, güçlü pençelerini ve denge kurmasına yarayan kuyruğunu kullanması sayesinde olur. Peki hiç düşündünüz mü, sincaba bu özellikleri veren kimdir? Sincap bu şekilde yaşaması gerektiğini nereden biliyor? Sincapların ailece ellerine cetvel alıp ormandaki her ağacın boyunu veya ağaç dallarını ölçmeleri mümkün olmadığına göre, sincaplar ağaçtan ağaca atlarken mesafeleri nasıl ayarlıyorlar? Ayrıca, sincaplar nasıl hiç bir yerlerini sakatlamadan ya da yaralanmadan bu kadar hızlı hareketlerle atlayıp zıplayabiliyorlar
kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #3
iceslush - avatarı
VIP ETC
sincap resimleri 5
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Kasım 2018       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Sincapların Fındık Saklama Stratejisi İncelendi!


Ad:  findik-saklama-stratejisi-beyni-buyutuyor,F9X1V91vKk2WfrcyRNPXcQ.jpg
Gösterim: 376
Boyut:  58.7 KB
Sincapların fındık saklama stratejisi, yapılan bilimsel bir araştırma ile mercek altına alındı. Araştırma sonucunda sonbaharda diğer mevsimlere göre sincapların beyinlerinin daha büyük olduğu ortaya çıktı. Sincaplar, yön bulma ve denge sağlama işlevine sahip kabarık kuyrukları sayesinde ağaçtan ağaca kolayca atlayabiliyorlar. Ayrıca ağaçların gövdelerinden baş aşağı hızlıca inmeleri, 180 derecelik bir esnekliğe sahip ayak bilekleri ile sağlanıyor. Sincapların beslenmesi ise mevsime göre değişiklik gösteriyor. İlkbaharda tomurcuk, tohum ve filizler, yazın da çeşitli meyveler, fındık ya da mantarlar ilgili menüyü oluşturuyor. Kış uykusuna yatmadıkları için kışın da beslenmeleri kaçınılmaz oluyor. Kışın hayatta kalabilmek için sonbahardan yiyecek stoğu yapan sincaplar, fındık ve ceviz bulup saklama konusunda bazı kriterlere dikkat ederek harekete geçiyorlar. İlgili kriterler, yeniden bulunabilecek en iyi saklama yerinin neresi olacağı, hangi fındık ve ceviz çeşidinin uzun saklama koşullarına daha uygun olacağı vb. özelliklerden oluşuyor. Tüm bu kriterler büyük bir zihinsel efor gerektiriyor.

Araştırmacılar, bazı sincapların fındık arama ve saklama faaliyetleri nedeniyle sonbahar mevsiminde beyinlerinin diğer mevsimlere göre daha büyük olduğunu belirledi. Beyindeki büyüme fenomeni özellikle gri sincaplarda daha belirgin gözlendi. Çünkü bu sincapların yiyeceklerini kendi alanlarında sayısız yere saklayıp, bu noktaların neresi olduğunu da hafızalarında tutmaları gerekiyor. Kızıl sincaplar ise erzaklarını belirli noktalara depolayıp, bu depolar önünde hırsızlara karşı nöbet tutmayı tercih ediyor. Önemli olan sadece kışlık yiyeceklerin depolama yeri değil. Bunun yanında fındık ve cevizin kalitesi de ayrı bir önem taşıyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda, sincapların özel bir baş hareketiyle fındıkların ağırlığını, hassas elleriyle de tazelik ve kabuğun durumunu belirleyebildiği ortaya çıktı. Tüm fındık ve cevizler sincaplar tarafından itinayla söz konusu standartlarla denetleniyor. Araştırmalar, saklanan fındıkları bulmak için sincapların sadece burunlarını kullandıklarını değil bunun yanında farklı fındık çeşitlerini gruplandırarak sakladığını da ortaya çıkardı. Sincaplar bu vesileyle fındıkları sakladıkları yerleri daha iyi hatırlayabiliyor. İlgili kriter de sincapların hayatta kalmalarını sağlıyor. Böylece bu sevimli minik kemirgenler, yiyeceklerini daha seri ve hızlı bir şekilde bulup, yuvalarına hızlıca dönüş yapabiliyorlar.

Kaynak: DW / Zootaxa (27 Kasım 2018)

Benzer Konular

18 Kasım 2015 / Mystic@L Genel Galeri
3 Haziran 2009 / Gabriella Zooloji
25 Ekim 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
2 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük