Arama

Anaokulu Eğitimi - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ocak 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

ANAOKULU

Ad:  anaokul2.JPG
Gösterim: 362
Boyut:  48.0 KB

ilköğrenim çağına gelmemiş çocukları okul düzenine hazırlayan okulöncesi eğitim kurumu.

1915'e gelinceye kadar Osmanlılar'da yalnızca azınlıkların ya da yabancıların, bu nitelikte, anamektebi demlen eğitim kurumlan .vardı. Bu tarihte çıkarılan Tedrisat-ı iptidaiye yasası uyarınca türk çocukları için de anamekteplerı oluşturuldu, ancak yaygınlaştırılamadı. 1931 ’in başlarında, halkın okuma-yazma seferberliği göz önüne alınarak, okulöncesi yaş grupları, öğretimin dışında bırakıldı.

Bu tür kurumlan, çalışanlarının çocukları için fabrika ve iş yerlerinin açmaları öngörüldü. Bu arada, özel ve paralı anaokullarının sayıları da giderek çoğaldı. 1973’te yürürlüğe giren Milli eğitim ilköğretim yasasıyla, okulöncesi eğitim, yeniden hükümlere bağlandı.

Bu tür kurumların, bağımsız anaokulları olarak kurulabilecekleri gibi, gerekli yerlerde ilkokullara bağlı anasınıfları biçiminde, ya da ilgili öteki öğrenim kurumlarına bağlı uygulama sınıfları biçiminde de açılabilecekleri kararlaştırıldı, isteğe bağlı tutulan bu tür eğitimin amaçları şöyle belirlendi: çocukların beden, zihin ve duygu gelişmesini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak, onları temel eğitime hazırlamak; koşulları elverişsiz çevrelerden ve ailelerden gelen çocuklar için ortak bir yetişme ortamı yaratmak; çocukların türkçeyi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamak.

Son yıllarda anaokullarının yanı sıra özel-paralı anaokullarının sayısı gün geçtikçe daha da artmaktadır.
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 2 Ocak 2019 00:22