Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Ocak 2019       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yoğunlaştırıcı
KONDANSÖR olarak da bilinir,
bir gaz ya da buharın sıvı hale dönüştürülmesinde kullanılan aygıt.

Enerji santrallarında türbinlerden çıkan egzoz buharlarının, soğutma tesislerinde ise amonyak ve flüorlu hidrokarbonlar gibi soğutucu buharların yoğunlaştırılmasında yoğunlaştırıcılardan yararlanılır. Petrol ve kimya sanayilerinde hidrokarbonların ve öbür kimyasal buharların yoğunlaştırılmasında da bu aygıt kullanılır. Damıtma işleminde buharın sıvıya dönüştürüldüğü aygıt da yoğunlaştırıcı olarak adlandırılır.

Tüm yoğunlaştırdılar gaz ya da buhardan ısı çekilmesi ilkesine dayalı olarak çalışır. Yeterli miktarda ısı çekildiğinde sıvılaşma işlemi kendiliğinden gerçekleşir. Bazı uygulamalarda sıvılaşmayı gerçekleştirmek için gazı uzun bir borudan (genellikle bobin ya da benzeri biçimde düzenlenmiş) geçirerek ısının çevredeki havaya aktarılmasını sağlamak yeterlidir. Buharın taşınmasında çoğunlukla ısıyı iyi ileten (örn. bakır) bir metal kullanılır.

Isı çekme işlemini hızlandırarak yoğunlaştırıcmm verimini artırmak amacıyla boru sisteminin çevresine kanatçıklar (iletken metalden yapılmış düz levhalar) yerleştirilir. Bu tür yoğunlaştırıcılarda ısı genellikle fanlar aracılığıyla çekilir. Sanayide kullanılan büyük yoğunlaştırıcılarda ısı çekme işleminde bazen hava yerine su ya da benzeri bir sıvı kullanılır.
kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM