Arama

Elementler - Neon - Tek Mesaj #5

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Eylül 2019       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NEON
Ad:  neon7.JPG
Gösterim: 791
Boyut:  25.6 KB

(ing. söze.; yun. neon, neos [yeni] sıfatının yansız durumundan). Soy gazlar grubundan gaz. (Simgesi Ne olan kimyasal element.)

—Aydınlt. Neon lambası, boşalmanın neon gazı içinde oluştuğu ve kırmızı-turuncu bir ışık veren elektrik boşalmalı lamba. (Ayrıca, her tür flüorışıl lambayı belirtmede de kullanılır.)

—ANSİKL. Anorg. kim. Neon, diğer soy gazlarla birlikte (helyum, argon, kripton, ksenon, radon) W. Ramsay ile M. W. Travers tarafından 1898 yılında aynı anda bulundu. Tekatomlu, renksiz, 0,7 yoğunluğunda, sıvılaştırtması çok zor bir gazdır. Düşük basınç altında bir tüp içine doldurulduğunda, elektrik akımını kolayca ileterek turuncu-kırmızı renkte güzel bir ışık verir ve bu özelliğinden dolayı reklam panolarının ışıklandırılmasında kullanılır. Sıvılaştırılmış neon, günümüzde ticari olarak bulunabilir ve soğutmada önemli bir uygulaması vardır.

Neon, atmosferde 70 000 litre havada 1 litre olarak bulunur. Sıvı havanın damıtılması sırasında yoğuşmaz; helyum ve bir miktar azotla birlikte birikir ve daha sonra tek başına özütlenir: önce, düşük sıcaklıkta sıvılaştırma yoluyla karışım içinde yer alan azot, daha sonra da etkinleştirilmiş kömür üzerinde yüzde tutma-geribırakma yöntemiyle helyum uzaklaştırılır.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM