Arama

Elementler - Neon

Güncelleme: 22 Eylül 2019 Gösterim: 27.188 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Nisan 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

neon (Ne)

Ad:  neon.JPG
Gösterim: 642
Boyut:  28.8 KB

periyodik tablonun 8 grubunda (soy gazlar) yer alan kimyasal element. Elektrikli panolarda ve flüoresan lambalarda kullanılır. Eylemsiz (tepkimeye girmeyen), renksiz, kokusuz, tatsız ve havadan daha hafif bir gaz olan neon, Yer atmosferinde ve yerkabuğundaki kayaçların içinde sıkışmış halde çok az miktarlarda bulunur. Neon atmosferde helyuma oranla 3,5 kez daha bol bulunmakla birlikte, kuru havamn hacminin yalnızca yüzde 0,0018’i neondan oluşur. Bu element evrende Yer’e göre daha boldur.
Sponsorlu Bağlantılar

Neon -246,048°C’de sıvılaşır ve bunun yalnızca 2,5°C altında da donar. Düşük basınç altındayken içinden bir elektrik akımı geçirildiğinde parlak turuncu-kırmızı arası bir ışık salar. Bu özelliğinden (ilk olarak 1920’lerde yaygınlaşan) reklam panolarında ve bazı flüoresan ve elektrik boşaltmak lambalarda yararlanılır.
Ad:  neon1.JPG
Gösterim: 404
Boyut:  28.7 KB Ad:  neon2.JPG
Gösterim: 412
Boyut:  32.0 KB
Neonu ilk olarak 1898’de İngiliz kimyacılar Sir William Ramsay ve Morris W. Travers, havanın sıvılaştırılmasıyla ayrıştırdıkları ham argonun en uçucu bileşeni olarak buldular. İçinden elektrik akımı geçirildiğinde görülmemiş bir parlaklığa ulaştığından yeni bir element olduğu hemen anlaşıldı.
Ad:  neon3.JPG
Gösterim: 506
Boyut:  27.9 KB Ad:  neon4.JPG
Gösterim: 269
Boyut:  11.1 KB
Neon gazı sanayide, sıvılaştırılmış havanın ayrımsal damıtılması yoluyla üretilir; sıvılaştırılmış havanın en uçucu bölümü helyum, neon ve azot karışımından oluşur. Azot bu karışımdan yüksek basınç ve düşük sıcaklık altında yoğunlaştırıldıktan sonra oldukça soğutulmuş odun kömürünün üstünde yüze tutma (adsorpsiyon) yoluyla uzaklaştırılır. Neon ise helyumdan, etkinleştirilmiş odun kömürü üstünde düşük sıcaklıkta seçici olarak yüze tutma yöntemiyle ayrıştırılır. Bu yöntemle 88 ton sıvı havadan 1 kg neon elde edilir.

Neonun hiçbir kararlı kimyasal bileşiği yoktur. Neon molekülleri tek atomludur. Neon doğada, neon-20 (yüzde 90,92), neon-21 (yüzde 0,26) ve neon-22 (yüzde 8,82) gibi üç kararlı izotopunun karışımı halinde bulunur.
kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 22 Eylül 2019 01:57
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
7 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Sembol: Ne
Atom numarası: 10
Sponsorlu Bağlantılar
Atom ağırlığı: 20.01797 g/mol
Oda koşullarında (25°C 298 K): Renksiz gaz
Asal Gaz: p-blok elementi
Neon 1898 yılında William Ramsay ve Morris Travers tarafından keşfedilmiştir.
Neon atmosferde çok az miktarda bulunmaktadır. Sıvı havanın fraksiyonlu destilasyonu soncunda saf olarak elde edilir.
Neon, periyodik tablonun 8-A grubunda yeralan soygaz.
Doğada dağılmış olarak ve çok küçük yüzdelerde, yalnızca atmosferde değil, aynı zamanda yeraltından çıkan doğal gazların bileşiminde de bulunur. Kuru havanın, hacim olarak %0.0018'ini oluşturur. Renksiz bir gazdır. Molekülünde tek atom bulunması ve en dış yörüngesinin 8 elektron içermesi nedeniyle çok kararlı bir yapıya sahip olan neon, kimyasal bağlar ve bileşikler oluşturmaz. Değerliliği sıfırdır. Ticari amaçla, sıvılaştırılmış havadan ayrıştırılır. Çoğunlukla aydınlatmada kullanılır.
Ad:  neon6.JPG
Gösterim: 440
Boyut:  31.3 KB
Neon gazı içeren bir tüpte düşük basınç altında oluşturulan elektrik dolaşımı, parlak turuncu bir ışığın salınmasına neden olur. Bu nedenle, neon gazı, argon, kripton ve ksenon gibi öbür soygazlarla beraber, reklam amacına yönelik aydınlatıcı tüplerinin doldurulmasında kullanılır. Aydınlatma tüplerinin, uzunlukları büyük, çapları küçük olup, yüksek gerilimle beslenirler.
Son düzenleyen Safi; 22 Eylül 2019 02:04
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
15 Ekim 2013       Mesaj #3
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Havada azot, oksijen, karbon dioksit ve su buharının yanı sıra, az miktarlarda altı "eylemsiz" gaz vardır; bunlara "eylemsiz" denmesinin nedeni başka maddelerle kolayca birleşmemeleridir. Bu gazlardan biri de neon­dur. Normal büyüklükteki bir odanın hava­sında bir fincan dolusu kadar neon vardır. Neonun kimyasal simgesi Ne, atom numarası 10, atom ağırlığı da 20,183'tür. Renksiz ve kokusuz bir gaz olan neonu 1898'de İskoç kimyacı Sir William Ramsay keşfetmiştir. Neonu elde etmek için önce hava sıvılaştırılır sonra ayrımsal damıtma yoluyla bu sıvı bileşenlerine ayrılır.Neon bütün öteki eylemsiz gazlar gibi az bulunur ve gene onlar gibi "asal gaz" olarak nitelenir. z miktarda neon, havası alınmış cam bir tüpe konur ve içinden elektrik akımı geçirilir­se flüorışıl hale gelir ve parlak kızıla çalan turuncu bir ışık saçar.
Ad:  neon5.JPG
Gösterim: 389
Boyut:  31.7 KB
Reklam panolarının ışıklarında da bu yön­temden yararlanılır; bükülerek harf ya da başka bir biçime getirilen cam tüplerde çoğu kez neon gazı vardır. Bunlara "neon lambası" da denir. Şamandıraların, fener gemilerinin ve havaalanlarının yerini göstermek için de bazen neon lambaları kullanılır; çünkü, kızıla çalan ışık ışınları siste de kolayca seçilebilir.Reklam ışıkları çeşitli renklerde olabilir. Bunlarda yalnızca neon değil, bir başka asal gaz olan ve flüorışıma sonucu mavi ışık saçan argon gazı ve renkli cam tüpler de kullanılır.

MsxLabs & TemelBritannica
Son düzenleyen Safi; 22 Eylül 2019 02:05
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Eylül 2019       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Neon


Periyodik cetvelin O grubunda yer alan soygaz element. Deşarj tüplerinde, ışıklı reklamlarda, gece lambalarında, helyum-neon lazerlerinde kullanılır. Sıvı neon 25-40 kelvin arasında soğutucu olarak kullanılır. Deşarj tüplerinde ilk kullanılan gazdır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Eylül 2019       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NEON
Ad:  neon7.JPG
Gösterim: 791
Boyut:  25.6 KB

(ing. söze.; yun. neon, neos [yeni] sıfatının yansız durumundan). Soy gazlar grubundan gaz. (Simgesi Ne olan kimyasal element.)

—Aydınlt. Neon lambası, boşalmanın neon gazı içinde oluştuğu ve kırmızı-turuncu bir ışık veren elektrik boşalmalı lamba. (Ayrıca, her tür flüorışıl lambayı belirtmede de kullanılır.)

—ANSİKL. Anorg. kim. Neon, diğer soy gazlarla birlikte (helyum, argon, kripton, ksenon, radon) W. Ramsay ile M. W. Travers tarafından 1898 yılında aynı anda bulundu. Tekatomlu, renksiz, 0,7 yoğunluğunda, sıvılaştırtması çok zor bir gazdır. Düşük basınç altında bir tüp içine doldurulduğunda, elektrik akımını kolayca ileterek turuncu-kırmızı renkte güzel bir ışık verir ve bu özelliğinden dolayı reklam panolarının ışıklandırılmasında kullanılır. Sıvılaştırılmış neon, günümüzde ticari olarak bulunabilir ve soğutmada önemli bir uygulaması vardır.

Neon, atmosferde 70 000 litre havada 1 litre olarak bulunur. Sıvı havanın damıtılması sırasında yoğuşmaz; helyum ve bir miktar azotla birlikte birikir ve daha sonra tek başına özütlenir: önce, düşük sıcaklıkta sıvılaştırma yoluyla karışım içinde yer alan azot, daha sonra da etkinleştirilmiş kömür üzerinde yüzde tutma-geribırakma yöntemiyle helyum uzaklaştırılır.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

22 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış
9 Eylül 2014 / Jumong Müzik ww
22 Eylül 2019 / Misafir Cevaplanmış
29 Şubat 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
6 Şubat 2012 / kompetankedi Taslak Konular