REZENE
Avrupa ve Asya’da yetişen, ipliğimsi parçalı yapraklı, bürgüsüz sarı çiçekli, kalın ve eşit kaburgalar taşıyan oval meyveli çokyıllık otsu bitki.
(Bil.foeniculum; maydanozgiller familyası.) [Eşanl. RAZİYANE ]
—ANSİKL Adi rezenenin (Fceniculum vulgare) birçok alttürü vardır: acı rezene, tatlı rezene vb. 1,50 m yüksekliğe erişebilen bitki çok kokulu ve şifalıdır (anetol içerir). Kökü idrar söktürücü, tohumları iştah açıcı ve gaz çıkartıcıdır; Avrupa ülkelerinde anasona tercihen kullanılır, anasonlu aperitif ve likörlerin bileşimine girer.
Izgaraya konan saptarı balığa koku verir, kurutulmuş tohumları balık çorbalarına katılır. İtalya'da, tatlı rezenenin körpe sapları çiğ olarak salata ya da garnitür olarak yenir. Özellikle Akdeniz bölgelerinde sebze olarak yetiştirilen türü tatlı rezenedir (F. dulce), bu rezenenin kın gibi saran geniş yaprak sapları aromalı ve tatlıdır, fidan diplerinin doldurulmasıyla ağartılmış bir çeşit soğan oluşturur.
Kaynak: Büyük Larousse