Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Ocak 2020       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NEDENLERİ
Vücudun ürettiği ısıdan daha fazlasını kaybetmesi durumunda hipotermi oluşur. Hipoterminin sık nedenleri arasında soğuk hava koşulları veya soğuk suya maruz kalma vardır. Ancak vücut ısısından daha soğuk bir ortama uzun süre maruz kalmak ve yeterli olmayan giysiler giymiş olmak da hipotermiye neden olabilir.

Hipotermi yol açan yaygın koşullar şunlardır:
  • Hava koşulları için yeterince sıcak olmayan giysiler giyilmesi
  • Çok uzun süre ayazda kalmak
  • Islak giysileri çıkartmamak ve kuru sıcak ortama geçmemek
  • Tekne kazası gibi bir kaza sonucu suya düşmek
  • Özellikle yaşlılar ve bebekler için evde yetersiz olan ısıtma
  • Özellikle yaşlılar ve bebekler için risk teşkil eden çok soğuk klima
Vücut ısısını nasıl kaybeder?
Vücudun ısı kaybetme mekanizması aşağıdaki gibi bir süreci içermektedir:
  • Isı yayılması: En çok ısı kaybı vücudun korumasız yüzeylerinden yayılan ısı nedeniyle olmaktadır.
  • Doğrudan temas: Soğuk su veya soğuk zemin gibi çok soğuk bir şeyle doğrudan temas etmek de vücuttan ısı kaybına neden olur. Su ısı iletiminde iyi olduğu için, vücudun soğuk suda kaybettiği ısı soğuk havaya göre daha hızlıdır. Benzer şekilde eğer yağmura dışarıda yakalandıysanız ıslanan giysilerden dolayı vücudun ısı kaybı çok daha hızlı olur.
  • Rüzgâr: Rüzgâr cilt yüzeyindeki ince bir tabaka halindeki sıcak hava ile temas ederek vücut ısısını kaldırır. Havalı soğutma faktörü de ısı kaybının önemli nedenlerindendir.
RİSK FAKTÖRLERİ
İleri yaş:
Yaş ilerledikçe insanlar bazı nedenlerden dolayı hipotermiye karşı daha savunmasız ve daha duyarlı hale gelmektedir. Yaşlılık, psikiyatrik hastalar ve sosyoekonomik faktörler bu problemlere karşı önlem alınmasını zorlaştırarak katkıda bulunur. Vücudun ısısını düzenlemek ve soğuğu algılama yeteneği ve yaşla birlikte azalmaktadır.
Yaşlı insanlarda ayrıca vücuttaki ısı düzenlemesini olumsuz etkileyen bir sağlık sorunu da olabilir. Bazı yaşlılarda ise havanın soğuk olduğu ya da hareket etmesi gerektiği şeklinde bir iletişim kurulamamakta yani iletişim yetersizliği ısı kaybına neden olmaktadır.

Küçük yaşta olmak:
Çocuklar yetişkinlere göre daha hızlı ısı kaybeder. Çocukların kilolarına göre daha geniş bir cilt yüzeyine sahip olmaları onları daha fazla ısı kaybına meyilli hale getirmektedir.
Ayrıca üşümek ve ısı kaybı gibi şeyleri çok fazla takmazlar. Dışarı çıkarken havaya göre kalın giyinme ve soğuktan korunmak için vücudu koruma gibi şeylere yaşlarından dolayı pek dikkat etmezler. Bebeklerde ısı üretim mekanizması daha yetersiz olduğu için soğuğa karşı daha savunmasızdırlar.

Ruhsal sorunlar:
Demans veya benzer başka bir zihinsel rahatsızlığı olan kişilerde muhakeme gücü azaldığı için dışarı çıkarken hava şartlarına uygun giyinme derdi olmaz. Bu yüzden özellikle bu tür zihinsel rahatsızlığı olan kişilerle ilgilenen birilerinin olmaması durumunda soğuğa maruz kalmaları ve ısı kaybetmeleri olasıdır.

DEVAMI Hipotermiya
SİLENTİUM EST AURUM