Arama


Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
6 Nisan 2020       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Alpha Centauri Nedir?

Güneş Sistemimize En Yakın Olan, 3 Yıldızı ve 1 Gezegeni Bulunan İlginç Sistem!

1915 yılında keşfedilen Alpha Centauri, Güneş Sistemimize en yakın sistemdir ve yaklaşık 4 ışık yılı uzaklıktadır.
Alpha Centauri A ve Alpha Centauri B adında bizim Güneşimize çok benzeyen iki yıldızı ve daha küçük ve soluk kırmızı cüce olan Proxima Centauri (Alpha Centauri C) adındaki yıldızı ile toplam üç yıldızı vardır. Alpha Centauri A ve Alpha Centauri B nispeten yakın oldukları ve Erboğa Takımyıldızının en parlak yıldızlarından oldukları için çıplak gözle bakıldığında tek bir yıldız gibi görünür, Proxima Centauri ise çok sönük bir yıldız olduğu için çıplak gözle görülmesi mümkün değildir.

Ad:  Screenshot_2020-04-06 Alpha Centauri Nedir - Evrim Ağacı(1).png
Gösterim: 764
Boyut:  879.1 KB
Alpha Centauri A ve Alpha Centauri B
Kaynak: Chandra X-Ray Observatory

Alpha Centauri A, Güneş'in kütlesinin 1.1 katı ve parlaklığının 1.519 katıdır. Alpha Centauri B, Güneş'in kütlesinin 0.907 katı ve parlaklığının 0.445 katıdır. Proxima Centauri (Alpha Centauri C) çok daha küçük bir kırmızı cücedir. Güneş'ten 20,000 kat daha sönüktür ve kütlesinin sadece %12'si kadardır. Ayrıca Proxima Centauri (Alpha Centauri C) Güneş'ten sonra Dünya'ya en yakın yıldızdır.

Ad:  Screenshot_2020-04-06 Alpha Centauri Nedir - Evrim Ağacı.png
Gösterim: 793
Boyut:  81.1 KB
Alpha Centauri'de bulunan yıldızların büyüklüklerinin Güneş ile karşılaştırılması.
Kaynak: Universe Today

2016 yılında gök bilimciler sistemde bir gezegenin keşfedildiğini duyurdular. Proxima Centauri'nin yörüngesinde olan bu gezegen Proxima Centauri b hem boyut hem de kütle olarak Dünya'ya benzer ve yüzeyinde sıvı su için uygun bir yer olabileceğine dair göstergeler vardır. Proxima Centauri'ye olan uzaklığından dolayı yaşanılabilir bölgede olduğu düşünülmektedir. Çoklu yıldızlara sahip sistemlerin gezegenlerine ne olduğu henüz bilinmemektedir. Bilim insanları, gezegenlerinin yörüngede dönebilmesi için yer çekimi açısından kararlı ortamın olup olmadığını henüz bilmiyorlar. Bunları öğrenmek için yapılan araştırmalar ve gözlemler devam ediyor.

Alpha Centauri'de yapılan araştırmalarda başka bir gezegenin varlığı henüz tespit edilmemiştir. Yıldızlardan gelen ışık o kadar güçlüdür ki gezegenlerden yansıyan ışıkların gözlemlenmesi neredeyse imkansızdır. Bu olayın önüne geçmek için NEAR adında çok büyük bir teleskop kullanılmaktadır. Bu teleskop yıldızlardan gelen ışığı kırarak gezegenlerin tespit edilmesini kolaylaştırır. Bir nevi yapay bir Güneş tutulması yapmaktadır. Alpha Centauri hakkında bilmediğimiz çok şey var ancak teknoloji ve bilimin ilerlemesiyle bunları keşfetmemiz mümkün.

Yazar: Tuğçe Barut
Son düzenleyen Safi; 10 Ağustos 2020 14:37
🌘 🚀